Dünya genelinde geçmişten günümüze gelen bir cadde kültürü vardır. Bu caddeler, sosyal hayat ve ekonomi bakımından o yerin kalbinin attığı merkezleri oluştururlar. İnsanlar buralarda sosyalleşip, buralarda alışveriş yaparlar.

Peki Finike’nin böyle bir caddesi var mıdır ya da daha farklı bir deyişle bir merkezi var mıdır? Finike’ye gelen misafirlerimizin ilk sorduğu soru genelde buranın merkezinin neresi olduğudur. Eminim siz de bu soru ile defalarca karşılaşmışsınızdır. Günümüz Finike’sinde maalesef bu cadde kültürünü görememekteyiz. Hâlbuki hemşerilerimizden dinlediğim eski hikâyelerde, Finike’de Atatürk Caddesi’nin merkez olduğu, alışverişin ve sosyalleşmenin burada gerçekleştiği, hatta çevre ilçelerden alışverişe gelinen cıvıl cıvıl bir cadde olduğu anlatıldı. Üzülerek günümüzde bunun tam tersini yaşamakta, hemşerilerimizin alışveriş ve sosyalleşmek için çevre ilçeleri tercih ettiğini görmekteyiz.

Bunu değiştirmek, tekrar eski günlere dönmek elbette mümkündür. Bunun için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus vardır. Öncellikle yerel yönetim ve lokal işletme sahipleri bir araya gelmeli; Atatürk caddesini nasıl tekrar eski günlerdeki gibi canlı, ticaretin ve sosyalleşmenin merkezi yapabiliriz diye istişarelerde bulunmalıdır. Bu görüşmelerde mevcut durumun ne olduğu etraflıca masaya yatırılmalı, Türkiye’de Atatürk Caddesi gibi geçmişten günümüze hâlen aktif bir şekilde hayatına devam eden caddelerin nasıl planlandığı, nasıl yönetildiği ve bu caddelerin güncel dönüşümlere nasıl ayak uydurabildikleri incelenmelidir.  

Atatürk caddesi yeniden düzenlenirken, bölgenin ihtiyaçları ve potansiyelleri gözetilerek iyileştirme ve planlama çalışmaları yapılmalıdır.  Bunu yaparken yerel yönetim tek başına değil halkla bir araya gelerek değerlendirmeler yapmalı ve görüşlerini paylaşmalıdır. Hadi hep beraber gözlerimizi kapatıp hayal kuralım neler yapılabilir diye. Öncelikle, cadde trafiğe kapatılabilir. Nostaljik bir görünüm vermek için asfaltın yerine Arnavut kaldırımı döşenebilir. Akşam da hayatın devam etmesi için cadde ışıklandırılabilir. Kahve evleri, lokantalar, sanat galerileri, kitapçılar, çiçekçiler, butik konfeksiyon dükkânları, el işi atölyeleri ve bunun gibi lokal mekanların açılması için teşvikler yapılabilir. Halihazırda bu tür faaliyeti gösteren eski işletmelerin de bu konsept dahilinde renovasyonu gerçekleştirilebilir. Cadde tekrar eski günlerine dönerse aynı zamanda turistik bir destinasyona dönüşerek, yerli yabancı turistlerin ilgisini çeken ve ticaretin artmasına olanak sağlayan bir cadde görünümüne kavuşabilir.

Peki bu hayaller gerçekleştirilebilir mi? Evet, gerçekleştirilebilir. Hatta bu hayal ettiğimiz Atatürk caddesine günümüzde örnek mekân olarak caddedeki Muffin & Co adlı butik kahveciyi gösterebiliriz. Bu işletme, Atatürk Caddesi üzerinde arkadaşlarınızla bir araya gelip hem sosyalleşebileceğiniz hem de Julia Hanımın yaptığı birbirinden lezzetli tatlılar eşliğinde, taze kahve çekirdekleri ile demlenmiş kahvenizi yudumlayabileceğiniz şık bir kafe. Cadde üzerinde oturup bu deneyimi yaşarken, böyle bir cadde hayal etmek bile hoş bir tebessüm uyandırıyor. İsmail Bey ve eşi Julia Hanımın 2022’de işletmeye başladığı bu şirin mekân caddeye, dolayısıyla Finike’ye renk katıyor. Özellikle ilçemizde ikamet eden yabancı misafirlerimiz için de buluşma ve sosyalleşme noktası olmuş. Muffin & Co, örnek bir işletme olarak gelecekte caddenin eski hareketine kavuşabilmesi, hatta günümüzdeki yeni olanaklar düşünüldüğünde vizyoner bir bakış açısıyla çok daha güzel bir hale gelebileceğine dair hepimize ümit veriyor.

Sonuçta Halk bir araya gelir ve yerel işletmelere yeterli desteği sağlarsa, Atatürk caddesini tekrar eski günlerine kavuşturabilir ve hatta daha da iyi bir hale getirebilir. Biraz vizyon biraz hayal gücü ile Finike’nin eski cadde kültürüne tekrar sahip olamaması için hiçbir neden yoktur. Yeter ki yerel yönetim ve halk bunu yapmak istesin ve elini taşın altına koysun.