Geçen sene pandemi nedeniyle yapılamayan, dünyanın en büyük örtü altı tarım sektörü fuarı 24-27 Kasım tarihleri arasında, biriken enerjisi ve yoğunluğuyla, Antalya da yapıldı.

Avrupa’dan, Rusya’dan, Ortadoğu’dan, Afrika kıtasından, Türkistan bölgelerinden gelen yatırımcılar, modern sera yapım kararlarını, yerli Türk Firmaları ile görüştükten sonra en son bu fuarda karara bağlıyorlar. Bu kararı en son Türkiye de vermelerinin en önemli nedenlerinden biride, 60 adet Türk Yerli Sera Konstrüksiyon ve donatı firmalarının bir çatı altında birleştiği SERKONDER derneği. Gelen yatırımcılar Avrupa kalitesinde ama Avrupa'dan daha ucuz, A dan Z ye Sera Konstrüksiyon ve donatılarını Türkiye den, büyük bir çoğunluğunu da SERKONDER üyelerinden alıyorlar.

262378487_1027992007933459_5288908170526119672_n

25 Ülkeden 510 firmanın katıldığı fuardaki en önemli gelişme;firmaların yeniliklere, inovasyona ve Ar-Ge çalışmalarına daha fazla öncelik verdiği bir fuar olmasaydı. (Bu önceliği sağlayan Growtech fuar direktörü Engin Er Bey’in emeklerine sağlık.) Bu sene ATSO GROWTECH Tarım İnovasyon Ödülleri yarışmasına rekor düzeyde katılım oldu. SERKONDER Yönetim Kurulu üyesi olarak bende bu yarışmanın jürisindeydim. Birçok başvuru içinden 59 proje finale kaldı. Burada da en fazla katılım Serkonder üyelerinden oldu. Dövenci Çelik Konstrüksiyon (Damla profil sistemi), İkizler Kalıp Pres Sanayi (Sera teknolojileri), Kozanlar Jeotermal Tarım (Seralarda oluşan bitkisel atıklardan organik gübre), Sera Marketim Sera Teknolojileri (Sera üstü gölgeleme perdesi sistemi) ve Timfog Mühendislik (Sera nem alma ve hava temizleme cihazı) in geliştirdiği yenilikleri takip etmenizi öneririm. Sera konstrüksiyon ve donatılarındaki bu yenilikler, yerli Türk firmalarının farkını ortaya koydu.

Tarım İnovasyon ödüllerini kategorilerine göre kazananlar:

1) Bitki Besleme/Bitki Koruma Kategorisinde: Plantipell Firması (Koyun yününden hayvansal menşeli aminoasit içeren gübre üretimi)

2 ) Sera Sulama Teknolojileri Kategorisinde: Veritel Aş.firması (Vaps, sera değerlerini, alt yapı yatırımı yapmadan uzaktan takip edebilme)

3) Tarım Makinaları ve teknolojileri: Şahin Bekişoğlu Sugücü pompaları.(Akarsuyun kinetik enerjisi ile akaryakıtsız sulama)

4) Tarımsal Bilişim: Yuluğ Mühendislik tarım.(Su ve gübrenin en verimli noktaya yönlendirilebilmesi)

5)Tohum ve Fide : Anamas tarım üretim.(TOBRFV hastalığına tolerantlı dirençli domates tohumu)

Bunların dışında tüm jüri olarak, diğer liseleri de teşvik etmesi amacıyla, oy birliği ile Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine (Solar enerjili kompost makinası projesi) ile jüri özel ödülünü verdik. Konya Selçuklu'daki bu lisemize verilen ödül çok önemli. Bizim beldemizdeki Liseler de önümüzdeki senelerde bu tarım inovasyon yarışmasına hazırlanmalı, yeni projelerini kamuoyuna duyurmalı, çiftçilerimiz ile paylaşmalıdır.

262092113_1027992021266791_3506487868126937139_n

Seracılığın başkenti Kumluca’mızdaki liselerimiz de bu tür projeler yapmaktadırlar. Bu çalışmalarıyla ulusal organizasyonlara da katılmalıdırlar. Ekonomide zor zamanlardan geçiyoruz. Ekonomimizin düzelmesi faiz, döviz gibi araçlarla değil, yenilikler ve İnovasyon ile olacaktır. Eğitimde İnovasyona güzel bir örneği yine sizinle paylaşmak isterim.

Sayın Enver Yücel’in öğrencileri teşvik etmek amacıyla, Bahçeşehir Koleji lise öğrencilerine verdiği proje ödevi. Enver Yücel Hoca’mız teknolojiye sadece şehirlerde değil, kırsalda da ihtiyaç var diyor. Hayvancılıkta teknolojiyi kullanarak bir proje, bir yenilik yapmalarını istiyor öğrencilerinden. Bu çok güzel bir örnek liselerimiz için. Tarım ile ilgili Bu Ar-Ge çalışmalarına, Üniversitelerden çok önce liselerde başlamak, bize önce tarımın güncel sorunlarını çözmede çare olacak, sonrada mutlaka genel ekonomiye yansıyacaktır. Çünkü gelişmenin, kalkınmanın çaresi tarımda, inovasyonda, yeniliklerde, gençlerde...

Barış AYDOĞDU