Türklere has bir çorbadır. Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde Mısır unundan yapılan hamur yutularak yenmesidir. Adında olduğu gibi Araplarla ilgili bir yemek değildir. Yemek saatlerinde değil öğün arasında yenildiği için "Ara aşı" denilmiş ve bu isim zamanla değişerek 'arabaşı' halini almıştır. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı bilhassa uzun kış gecelerinde insanların çorba içme bahanesi ile bir araya gelerek sohbetle eğlenmesini sağlar.
İlk örnekleri keklik etiyle, sonraki örnekleri horoz etiyle yapılan bu çorba, soğuk geçen kış akşamlarında misafirle birlikte yenmekte, yalnızca un, su ve biraz da tuz eklenerek Mısır unundan pişirilen hamur, çorbayla yutularak tüketilmektedir. Maliyeti çok düşüktür. Bu sebeple de diğer Anadolu yemeklerinde de olduğu, gibi arabaşı da bir zamanların yoksul Anadolu halkının pratik zekâsını temsil eder. Çorba, tavuk, hindi veya av kuşlarının eti, tereyağı, un, salça ile bol acılı yapılarak piştikten sonra limon ve kırmızıbiber veya karabiber eklenir. Soğuk gecelerin vazgeçilmezidir. Eskiden çorbası aynı tastan ortak olarak içilirdi ve çorbaya hamuru ilk defa düşüren kişinin evinde bir sonraki arabaşı yapılırdı.
Arabaşı çorbasını ilk yapan aşçının Türkmen Murtaza usta olduğu rivayet ediliyor.
Çorba içildikten sonra insanlar çeşitli oyunlar oynayarak vakitlerini geçirmekte ve eğlenmektedirler.
Bu yazıyı şimdi neden tekrar yazma gereği duydum. Ara sıra hafta bişisi, 40 bişisi, 52 yemeği, düğün yemeği gibi etkinliklere gidiyoruz. Buralarda çorba olarak yakın zamana kadar pirinç çorbası verilirdi. Ama şimdi herkes arabaşı çorbasına döndü. Herhalde biraz ucuz görüldüğünden olsa gerek ama bu çorba yukarıda anlattığımız gibi ara aşı ve hamursuz yenmez. Bunun yanında istediğin kadar ye insanı doyurmaz.
Yine yukarıda anlattığımız gibi her zaman değil uzun kış gecelerinde hazırlanarak insanları bir araya toplamaya yönelik pişirilir. Hamuru ile de ayrılmaz bir bütündür. Yaptığımız hafta, 40 ve 52 yemekleri zaten insanları bir araya getiren değerlerimizdendir.
Ara aşı (Arabaşı) çorbaları amaçları doğrultusunda yapılırsa insanları bir araya getirir ve uzaklaştırmaz. Günümüzde buna çok ihtiyacımız var. Aynı apartmanda insanlar bir birini tanımıyor. Bu vesile ile toplanmış olurlar.
Ara aşı (Arabaşı) geleneğinin devamı ve yozlaşma olmaması dileği ile.
HOÇA KALIN, DOSTCA KALIN, SAĞLIK-MUTLULUK VE KÜLTÜRLE KALIN