Geçtiğimiz yazımızda vatandaş olarak yapmamız gerekenleri yazmıştım bu yazımda Devlet kurumlarımızın yangına sebebiyet veren işleri ve alınması gereken tedbirleri yazacağım. Bu kuruluşla Elektrik dağıtım şirketleri ve ORMAN teşkilatı.

Bilindiği gibi yöremiz birinci derece yangına hassas bir bölgedir. Köylere giden Elektrik hatları Ormanlardan geçmektedir. Rüzgârlı ve esintili zamanlarda tellerin sallanması ile bir birine çarpması sonucu çıkan küçük ateş parçalarının kuru otlara düşmesi sonucu yangınlar çıkmaktadır. 

Elektrik teşkilatının burada aldığı tek tedbir Orman teşkilatının yasal hakkı olan elektriklerin
 Kesilmesi tedbirini almak.
Günümüzde dağ başında dahi elektriksiz yaşamın olmadığını ve günün yarıdan fazlası zaman da elektriklerin kesilmesi yaz aylarında insanlara ne zararlar verdiğini tahmin edersiniz. Bu konuyu yaz aylarında köyde yaşayan birisi olarak sık sık yaşayan birisi olarak yazıyorum.
Elektrik Teşkilatımızın bu durumu ortadan kaldırması yönünde çalışmalar yapmasını diliyorum.

ORMAN TEŞKİLATI ;
Orman Yangınlarının çıkmasında ve söndürülmesinde zorluk çıkaran en büyük etken ormanlarda bulunan  kuru otlar ve Püren tabir ettiğimiz çam yapraklarıdır. Bunların önüne geçilmedikçe Orman yangınlarının söndürülmesi kolay olmayacaktır. 

Bunun önüne nasıl geçilir? Bu durumları yaşamış bir insan olarak bu konuyu açacağım. Eski yıllarda ormanlarda hayvan dolaşması ve hayvan beslemesi yasaklandı. Gerekçesi bilhassa Keçilerin ormana zarar vermesi. Bu düşüncenin yanlış olduğunu Teşkilatta çalışırken çok dile getirdim ama inandıramadım. Hatta şunu savundum, Çocukluğumda köylerde hiç olmayan evde 150 – 200 keçi olurdu. Bu sayı 1000 i geçen haneler olurdu, Hanelerin büyüklüğü beslediği sürünün sayısına bağlı olurdu. O zamanlar keçi boldu ama ormanda boldu. Keçileri ormandan kovduk, ormanlarda azaldı. 

Ben bu konuda teşkilat gibi düşünmüyorum. Keçilerin ormana verdiği zarardan daha çok yararı vardır. Birkaç fidanı yer zarardır. Ama ormanda çıkan otları yer, ormanda dolaşırken tırnakları vasıtası ile toprağı karıştırır ve daha çok fidan çıkmasını sağlar. Yerde bulunan kuru yaprakları ezer ve toprağa karıştırır.
Orman yangınlarının söndürülmesi olayında çok önemli olan bu konu ile ilgili yetkililer gerekli tedbirleri almalıdır. 

SONUÇ OLARAK ;
Su arazözleri ve havadan su sıkma ile yukarıdaki tedbirleri almakla yangınların söndürüleceğine,
Tahra, Tırmık, Balta, Motorlu testere ve halkın olmadığı,İlk Müdahalenin hızlı yapılmadığı,
Yangınların kolay söndürülemeyeceğine inanıyorum, 
HOŞCA KALIN, DOSTÇA KALIN, YANGINSIZ VE AFETSİZ BİR SEZONLA, TEDBİRLİ VE DİKKATLİ OLARAK KALIN…