Geçtiğimiz yazımızda belirttiğimiz 4 ana başlıkta sırası ile yazmaya başlayacağım. Bu yazımda ilk iki 

Başlık olan; Orman yangınlarının verdiği zararlar, Öncelikle vatandaş olarak nasıl dikkatli olmalıyız,  Yani bir vatandaş olarak görevlerimiz.
1-    Orman yangınlarının verdiği zararlar;
Olaya Yeşil ağaçlarımız yandı gitti diye bakamayız. Evet ağaçlar yandı etrafı yemyeşil görürken sapsarı görmeye başlıyoruz. Doğru ama bunun yanında daha çok geniş zararlar mevcut. 
90 lı yıllarda Belende çıkan bir yangında Orman teşkilatı çalışanı Yusuf Uzunkaya kardeşimizi şehit verdik. Neden Şehit diye hitap ediyorum? Kardeşimizin cenazesinde dönemin İlçe Müftüsü (Kumluca’nın Efsane Müftüsü) Rahmetli Sadık Kavalcı Hocam Bir Konuşma yaptı. Hocam Konuşmasında Yusuf Kardeşimize Şehit diye hitap etti. Gerekçesi de şöyleydi; “Bu kardeşimiz doğada bulunan binlerce canlının hayatını kurtarma çabası ile kendi canını vermiştir. Yani olay sadece yeşil ağaçların yanması değildir. Bu ormanlarda ağaçların yanında kuş, kurt gibi çok çeşitle canlılar vardır. İşte onun için bu kardeşimiz tartışmasız şehittir.” Demişti. O kelimeleri hala hafızamda olduğu için aynen sizlere aktardım. Bu vesile ile Sadık Hocam ve Yusuf Kardeşimin Ruhları Şad Mekanları cennet olsun. 
Sadık Hocamın da dediği gibi orman da yalnız ağaçlar yok. Tabiatın dengesini sağlayan binlerce çeşit canlı varlık var. 
Bunun yanında 60 – 100 yaşı arası birçok ağaçlarımız var. Buda demektir ki 100 yıl geriye gidiyoruz. Yüz yılda yetişmiş bir ağaç kül oluyor. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.

2-    Öncelikle vatandaş olarak nasıl dikkatli olmalıyız, Yani bir vatandaş olarak görevlerimiz;
Önce yangınların nasıl çıktığına bir göz atalım.
a-    Vatandaşların dikkatsizliği. b- Kasıtlı yapılan yangın çıkarma.
-    Bizlerin Dikkatsizliğinden bahsedelim öncelikle. Yöremiz birinci derece yangına hassas bir bölgedir. Ben burada dikkatsizliklerin bazılarını aktaracağım ve insanlarımızdan dikkatli olmasını talep edeceğim.
Nedir bu dikkatsizlikler? 
Orman kenarında anız yakma; Orman içinde veya kenarında bulunan hububat tarlalarında ürünü aldıktan sonra kalan anızları temizlemek için ateş yakma. Sonrada ateşi kontrol edemeyip ormana kaçırma, 
Orman içinde piknik yapma; Tabii piknik yapmanın zararı nedir diye düşüne bilirsiniz. Piknikte zararlı olan piknikte yakılan ateşin kontrollü yakılmaması ve ayrılırken ateşi tamamıyla söndürmeden gitmemeliyiz.
Orman içinden giderken sigara izmariti atma; Orman içinden giderken bilhassa araç ile sigara izmaritlerini söndürmeden atmamalıyız. Yangına hassas olan yöremizde bu izmaritler yangına en çok sebep olan olaylardan birisidir.
Ormana cam şişe kırığı atma; Orman içine atılan cam kırıkları güneşli havalarda yansıma vasıtası ile ateş çıkmasına sebep veriyor.
BU VE BUNA BENZER KONULARDA DİKKATLİ OLMALIYIZ.
b-    Kasıtlı yapılan yangın çıkarma: Bu adından da belli insanlıktan nasibini almayan bazı insanların yaptığı hareket. Burada bize düşen görev ise böyle insanları gördüğümüz zaman yetkililere bilgi vermeliyiz.
Önümüzdeki yazımda kalan iki konuyu yazacağım.
HOŞCA KALIN, DOSTÇA KALIN, YANGINSIZ VE AFETSİZ BİR SEZONLA KALIN…
Devam edecek…….