İlkbaharın gelişi ile  tabiatın kış uykusundan uyanışı bolluk bereketi de getirir beraberinde. Doğa ana yeni yavrularını bu mevsimde kucaklar.

Bu mevsim yaşadığımız çevrede, yürüdüğümüz yollarda minik yavru kediler ile karşılaşmak, onları kah keyfi yerinde anne ve kardeşleri ile koştururken kah annelerini kaybetmiş şekilde ağlarken görmeye başlarız.

Yalnız başına gördüğümüz bir bebek kediye nasıl yardım edebileceğiniz hakkında merak ettikleriniz bu yazıda.

Sokakta yalnız başına çaresiz halde bir yavru kedi görürsek ilk önceliğimiz anne kediyi bulmak olmalıdır. Civardan geçen kişilere, sokakta oynayan çocuklara, esnafa danışmaktan çekinmeyin. Anne kedi yemek bulmaya gitmiş ya da bir yerde kapalı kalmış olabilir. Yavru  kediyi bakabilecek olsak dahi araştırmadan bölgesinden ayırmak, gelişimi için hayati önem taşıyan ve onu hastalıklardan koruyacak antikorları sağlayacak olan anne sütünden mahrum kalmasına neden olur.

Gözleri dahi açılmamış bir yavru kedi için öncelikle süt anne arayabilirsiniz. Sosyal medyadaki gruplardan ve hayvan dostu tanıdıklarınızdan yardım isteyebilirsiniz.. Şayet süt annelik yapacak bir  kedi bulursanız ürkütmeden yavru kediyi diğer bebeklerin yanına koyarak biraz kokularının karışmasını sağlayıp,  süt annenin yeni yavruyu kabul etmesini kolaylaştırabilirsiniz. Bazı kediler doğum yapmasa da bebek kedi gördüğünde yalayıp emzirebiliyor. Şayet anne kendisinin olmayan bu yavruyu kabul ederse artık yavrunun büyümesini rahatça izleyebilirsiniz.

Dört haftalık civarı yavru kedilerde dişler belirginleşir. Su verdiğinizde içebiliyorsa özel kedi sütlerini kendi başlarına içebilirler. Yaş mama teklifinizi kabul edebilirler. Dışkılamak için yardımınıza ihtiyaç duyabilirler ancak kuma yapmalarını da teşvik edebilirsiniz.  Bu da bakım vermenizi kolaylaştıracaktır.

Ancak denemeleriniz olumlu sonuçlanmazsa anne kedinin yerini doldurmak sizi korkutmasın. İyi bir bakımla yavru hayatta kalacaktır.

Öncelikle yavru kediler beş haftalık olana kadar kendi vücut ısılarını kontrol edemedikleri için onu sıcak tutacak önlemler almalısınız. Kulaklarından üşüyüp üşümediğini anlayabileceğiniz yavruyu giysinize, bir beze sararak ısınmasını sağlayabilirsiniz. Bir Veteriner Hekim ile irtibata geçerek genel bir kontrol ile kedinin durumu hakkında destek alabilirsiniz.

Evinize getirdiğinizde hava akımında kalmayan, sakin bir nokta belirleyin. Üşümemesi ve evin içinde kaybolmaması için herhangi bir kutunun içine yumuşak kumaşlar ve  kopabilecek parçaları olmayan peluş oyuncak koyabilirsiniz . Sızdırmadığından emin olduğunuz bir sıcak su torbasını kaynar olmayan su ile doldurarak yavru kediyi yanına koyun. Sıcak su torbanız yoksa ağzı sızdırmayan bir kabı kumaşla sarabilirsiniz. Soğudukça değiştirmeyi unutmayın.

Kendi yiyemeyecek kadar küçük yavrular için kedi biberonu ya da iğnesi çıkarılmış enjektör  ve anne sütü yerine geçen ürünler edinmeniz gerekiyor.  Mamaları kılavuzuna uygun biçimde hazırlamalısınız. Her defasında taze hazırlamanız ve içeriği değiştirmemeniz önemli. İnek sütündeki laktoz kedilerin sindirim sisteminde parçalanamadığı için beslenmede kullanılamaz. Yavru kediyi tıpkı annesini emdiği pozisyonda tutarak, biberonu ağzına, ön dişlerinin arasına değdirerek biberonu almasına yardımcı olun. Emmeye başladıysa yavrunun hava yutmamasına, mamanın boğazına kaçmamasına dikkat edin. Başı ile şişe arasında 45 derecelik açı olacak şekilde biberonu tutmanız güvenlidir. Ememediyse enjektör ya da damlalık yardımıyla ağzına damlatarak yutmasını beklemek gerekebilir.  Çok küçük bir kedi için kesinlikle 2-3 saatte bir besleme yapmanız gerekmektedir. Büyüdükçe artan enerji ihtiyacı için istediği kadar emmesine izin verin. Yavru büyüdükçe besleme aralıkları uzayacak ve gece beslenme ihtiyacı duymamaya başlayacak.  Ağzına bulaşan mamaları ıslak bir pamukla nazikçe silin. Gergin, şişkin, yuvarlak bir göbeğin tadını çıkarın.

Anne kediler yavrularını emzirdikten sonra yavrularının karnını ve genital bölgelerini yalayarak tuvaletini yaptırır. Siz de her emzirmeden sonra minik bir karın masajı ile gaz çıkarmasına ve dışkılamasına yardımcı olmalısınız. Ilık suyla ıslatılmış pamukla genital bölgesini temizleyip, kurulayın. Büyüdükçe yemek ve masajdan sonra kum kabında zaman geçirmesi dışkılayacak alanı ve sınırları tanımasına yardımcı olur. İshal ya da kabızlık halinde bir veteriner hekimden yardım istemelisiniz.

Yavru kedinin susuz kaldığını anlamak için ense derisini nazikçe çekin. Derinin normal haline dönmesi uzun sürüyorsa susuz kalmış demektir. Mamanın su oranını arttırabilirsiniz.

Ne zaman, ne kadar beslendiğine ve ne zaman dışkıladığına dair notlar almanız, gece beslenmeleri için alarm kurmanız işinizi kolaylaştıracaktır. 

Yavru vücudunu yalayamadığı için veteriner hekim ya da hayvan ürünleri satıcılarından temin edeceğiniz antiseptik solüsyonlar ile başta göz sağlığı olmak üzere tüm vücut temizliğini sağlayabilirsiniz.

Beslenme ve tuvalet ihtiyacını karşıladıktan sonra fırsat buldukça göğsünüzde uyutarak, kalp sesinizi duymasını sağlarsanız hem annesi ve  kardeşlerinden ayrılmasının yarattığı stresi önlersiniz hem de vücut ısısını düzenlemesine yardımcı olursunuz.