Temel gıda ürünlerinde kdv nin %1 e indirilmesi çok önemli ve olumlu gelişme.Bu kararın altının doldurulabilmesi ve etkisinin tüm kesimlere ulaşması için küçük çiftçi ve küçük işletmelere de ek bir paket açıklanmalıdır.
Küçük üreticilerin maliyetleri ile ilgili küçük iyileştirmeler toplamda büyük bir kazanç sağlayabilir.
Türk çiftçisinin üretim ile değil daha çok verimlilik ve pazarlama ile ilgili sorunları var.Türkiye İspanya’dan 2,Hollanda’dan 6 ,Fas ‘dan 18 kat fazla biber üretiyor.
Ekonomi Bakanlığının büyük şirketlerle yüz yüze yaptığı çalışmalar çok olumlu.Buna ek faydası açısından hiç olmazsa ekonomi bakan yardımcılarının,aracısız şekilde,yüz yüze aile çiftçileri ile görüşüp,sorunun kaynağındakilerle ,temel meselelere kulak vermeleri gerekiyor.Çünkü kulaktan kulağa aktarılanlar en tepeye gidinceye kadar deformasyona uğruyor.
Bu yüz yüze toplantıları bir çok ülke acil olarak yapmaya başladı çünkü;bir avuç dev şirket pandemi süresince piyasaya hakim oldu.Bu şirketler küçük rakiplerini sıkıştırmak hadi neysede, bildiğiniz göstere göstere bu krizde boğdu.Fiyatları yükseltmede ve işçileri sömürmede kendilerine yeni bir alan yarattılar.Kırsalın Amerikası,Avrupası kalmadı.Kırsalda yoksulluk sorunu ;aile çiftçilerinin ve küçük işletmelerin hayatta kalma mücadelesine dönüştü.
- Örneğin Ekonomi Bakanlığının çiftçi ile yüz yüze görüşmesinin şu faydaları olacaktır.En son ne zaman bir ekonomi bakanı torosların dağ köylerindeki çiftçi ile sohbet etti?Kırsal kalkınma IPARD desteği verilecek iller arasında Antalya yok Adana yok.Bir çok bakanlık yetkilisi Antalya’ nın Adana’nın dağ köylerinde Çiftçinin durumunu görmediği,bilmediği için bu sıkıntılar oluşuyor.İletişim çağında iletişimsizlik.Onun için Torosların dağ köyleri de kırsal kalkınma desteklerine dahil edilmelidir.Destekler gerekirse il değil ilçe bazlı planlanmalıdır.
-Küçük çiftçi paketinde;
Çiftçinin, Tarım Kanunu'nun 21. Maddesine göre ödenmeyen desteklemelerden alacağı ile çiftçi borçlarının mahsuplaşması yapılabilinir ve borçlar silinebilinir.
-Tüketiciyi korumanın yolu üreticiyi korumaktan geçiyor ise;belli bir dekarın altında ekim yapan üreticiden mazotta ÖTV alınmamalıdır.
-Ziraat Bankası Kredi Garanti Fonu kefaletinden yararlanacaklarda küçük çiftçiye öncelik vermelidir. KOBİ’lere sağlanan 2 yıl ödemesiz, 96 ay vade seçenekleri ,küçük çiftçiye de sunulmalıdır.
-Tüm kesimleri ilgilendiren gıda fiyatları kaynağında yani Çiftçinin maliyetlerinde iyileştirmelerle oluşturulmalıdır.Çiftçinin Kullandığı elektriğe özel bir tarife getirilmelidir.Şirketler buna yanaşmıyorsa çiftçinin kullandığı elektriğin kdv si yem ve gübrede olduğu gibi sıfırlanmalıdır.
-Gıda Sistemi bir çok bileşenin olduğu bir zincir.Bu zincirdeki fedakarlık önceliği küçük çiftçiden alınmalı, dev şirketler ile başlamalıdır.Bu defa fiyat indirimini Piyasaya hakim bir avuç şirket ,(gübre,ilaç,uluslararası marketler )yapmalıdır.
Torosların dağ köylerinden başlayarak Memleketin her köşesinde, “TARIM” adında uyuyan ve unutulan dev bir potansiyel var.Yüz yüze görüşmeyi bekleyen.Doğru planlamalar ve desteklerle uyandırılmayı bekleyen.
Barış AYDOĞDU