Merhaba sevgili okuyucularım. Bu hafta sizlere,  çocuklara karşı farkında olmadan onları olumsuz etkileyebilecek cümleler hakkında bir paylaşım yapmak istiyorum.

Nedir bu cümleler gelin birlikte göz atalım bu cümlelerden çocuklarınıza kullandığınız İfadeler var mı bir inceleyin.

* “Yemezsen Büyüyemezsin”
Bu tür çocuğa kullanılan ifadeler çocuğun yeme alışkanlıklarıyla ilgili olarak kaygı bozukluğuna yol açabilir. Yeme alışkanlığı ile ilgili olarak obezite gibi sorunlara da neden olabileceği unutulmamalıdır.

* “Uslu durmazsan amca, teyze kızar.”
Bu tür kullanılan cümleler çocuğun çevresel ilişkilerinde  güvensizlik oluşturabilirken, çocuğun yetişkinliğinde büyüklerinin yanında kendini iyi ifade edememesine ve sosyal ilişkilerinde de olumsuzluğa sebep olabilir.

* “Senin çocuğun da sana benzesin benim ne çektiğimi bil” 
Bu tür kullanılan cümleler çocuğun kendi ebeveynine karşı güvenini kaybetmesine ve reddedilmişlik ve değersizlik hissine yol açabilir.

* “Başkasının annesi, başkasının babası olurum”
Bu tür ifadelere bakıldığında  çocuğun duygusal olarak kendini terk edilme düşüncesine kapılarak anne babasının bir gün onu bırakacağını düşünerek pasif davranışlar sergileyerek bağımlılık geliştirebilir. Bunun yanında yeni doğan kardeşine karşı sadece kardeşinin anne babası olacağını düşünerek düşmanca tavırlar takınabilir.

* “Dur sen o işi beceremezsin, yapamazsın.”
Bu tür kullanılan cümleler çocuğun kendine karşı güvenini zedeleyebilir kendi yeteneklerinin farkına varmamasına ve kendi başına bir iş yapamayacağına inanarak başkasına bağımlı bir yaşam sürmesine neden olabilir.

* “Sen anne baba olunca anlarsın.”
Bu tür kullanılan cümleler çocuğun yaşamı ile ilgili kendi deneyimlerini değersizleştirmesine yol açabilir. Anne baba olmadan ebeveynlerini anlamayacağını düşünerek kendi yeteneklerini düşüncelerine kulak asmaz. Bunun sonucunda da anne baba olmadan hiç bir şeyi anlamayacağı gibi sağlıksız düşüncelere kapılabilir.

* “Beni üzersen hasta olurum.”
Bu tür kurulan cümleler çocuğun ebeveynlerinden birinin hastalanması durumunda suçluluk duygusuna ve çok fazla sorumluluk hissetmesine neden olabilir.

* “Baban eve gelince yaptıklarını bir bir anlatacağım.”
Bu tür cümleler çocuğun kendini güvende hissetmemesine ve yaptığı her hatanın bilineceğine ilişkin korkusu gelecekte yaygın anksiyeteye sebep olabilir. Bu gibi cümleler Çocuğun babasıyla iletişimini bozabilecek ifadeler arasındadır.

* “Hiç paramız yok o yüzden hiç bir isteğini alamayız.”
Bu tür cümleler çocuğun ilerde birikticilik rahatsızlığına neden olabilir. Yaşamı boyunca para ile ilgili sorunları olabilir. Paramız yok demek yerine; maddi kısıtlamaların normal olduğu ve her isteğin karşılanamayabileceği anlatılmalıdır. Dengeyi kurabilmek çok değerli o yüzden sevgili ebeveynler cümlelerinizi kullanırken de bu dengeye dikkat edin ve unutmayın çocuklarınız sizin aynanız kendinizi ve çocuklarınızı sadece sevin.

Sevgiyle kalın.
Klinik Psikolog Gülsüm Bircan