Bölgemizde 12.12.2022 Tarihinde bir afet yaşanmıştır. Bu adı gibi bir afettir. Burada kimsenin suçlanması hiçbir olayı çözmez. Başlığı ile başladığım yazı serisine devam ediyorum.

Afetlerin oluş şekli ve çözüm yolları.

1- Ormandan odun ve tomruklar sürüklenerek Gavur çayına gelmiştir.

Bu konu nasıl olmuştur. Ormanlarımızda Yıkılmış ağaçlar ile orman içinde bulunan ve odun ve çalı parçalarının selin önüne girerek ovaya doğru gelmesidir. Eskiden Orman köylüleri bu kuru odunları toplar ve kışlık yakacak odun ihtiyaçlarını karşılardı. Şimdi ise bu durum ortadan kalktı.

Ormanların içi bilhassa Orman teşkilatı tarafından kesim yapılan yerlerdeki dallar orman içinde kaldığı için yağmurda ve selde tamamıyla çaya sürüklenmektedir.

Yine Orman içinde yıkılan ağaçlar kesilip temizlenmediği için sel anında dereye sürüklenmektedir.

Orman içinde yapılan kesimlerin kaldırılmaması sonucu kaldırılmayı bekleyen malzemeler çaya sürüklenmektedir. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Bunların çözüm yolu ise ormanların temizlenmesi ile gerçekleşir. Orman teşkilatı tarafından kesilen ağaçların bir an önce kış gelmeden ormandan kaldırılması ve kalan atıklarının da bir an önce temizlenmesi. Bunun yolları vardır ve hesaplanarak ve tartışılarak çözülebilir.

2- Bu malzemeler çay üzerindeki köprüleri kapatarak suyun ve sel ile gelen tomruk ve diğer malzemelerin şehir içine yönelmesi ve zemin katlarda bulunan dükkan ve meskenlere büyük zarar vermesi.

İnsan olarak evimize veya arazimize en kısa yoldan ulaşmak için Bu dereler ve çaylar üzerine köprüler talep etmekteyiz. Devlet veya Belediyeler bu isteğimizi yerine getirerek köprülerimizi yapmaktadır.

Bu köprüler yapılırken gelecek olan sel in sadece su getireceği düşünülerek köprülere ayaklar yapılır. Halbuki sel sudan başka malzemelerde getirir. İşte o zaman yukarıda açıkladığım gibi ormandan ve çay boyundan gelen malzemeler köprü ayaklarına takılarak suyun önünü kapatmakta ve sel içinde gelen malzemelerle birlikte etrafa yayılmaktadır.

Bunun çözüm yolu ise; Köprülerin ayaksız ve yüksek yapılması. Köprüler uzun olarak yapılması.

Toptaş göleti biraz daha aşağıdan yapılarak Güzören köyü tarafından gelen ve bu afette en fazla malzeme taşıyan selin kesilmesi için bu gölet in daha aşağıya çekilmesi.

Ama en önemli olanı ise Kumluca merkez ve ovaya zarar veren Üleşik Deresi, Gavur çayı ve Baysı deresinin suyunun etrafa dağılmadan denize ulaşabileceği bir şekilde açılması.

Bu işlemin yapılması için Bazı yerler istimlak edilecek. Açma işlemi ise masrafsız yapılabilir.

Devam edecek……

BİR DAHA BÖYLE BİR AFET YAŞAMAMA DİLEĞİ İLE……..

HOŞÇA KALIN, DOSTÇA KALIN, AFETSİZ KALIN…..

Turgut EKEN