​İlçemizin En eski camilerinden olan Eski Camiyi bildiğim kadarı ile sizlerle paylaşmak istiyorum.

​ 1800'lü yılların sonların da bu cami burada var. Bunu nereden çıkarıyorum?

- Caminin etrafında bulunan mezarlardan bunun çok eski yıllara dayandığını gösteriyor. Bu Mezarı orada olan müderrislerimiz;

- Müderris Hüseyin Efendi;

Müderris Hüseyin Efendi ile ilgili bir bilgi bulamadık. Babası vefat ettiği zaman 4 yaşında olan Oğlu Abdil Kaya’nın oğlu Mustafa Kaya ile sohbetimizde nerede okuduğuna dair bir bilgisi olmadığını söyledi. En yaşlı torunu o idi. Tek bildiğim 1860 da doğduğu ve 24.2.1919 da vefat ettiği. Baba adı Abdil, Anne adının Emine olduğu. Nerede öğrenci okuttuğuna dair bir bilgi yok. Ama Kumluca Medresesi olduğu zamanlar savaşta olduğu söyleniyor.

- Müderris Salih Efendi;

Torunu 1947 doğumlu Dr. Cahit Gürkan büyüklerinden duyduğu bazı bilgileri şöyle aktardı bize; “Dedem Müderris Salih Efendi, Hacı Süleymanlar Sülalesinden Süleyman oğlu 1868 doğumludur. O zamanlar İstanbul ve Antalya’ya giderek eğitim almış ve müderris olmuştur. Kumluca’ya gelince Erentepe ’ye yerleşmiş ve Şimdi İncircik köyü olan yerin şu anda piknik alanı olan mevkiinde medrese hocalığı yapmış. Kayınpederi Kadı imiş. Çok genç yaşta 1910 yılında vefat etmiş. Vefat ettiği zaman babaannem hami[1]leymiş. Babanın ölümünden sonra doğan çocuk erkek olunca babasının adı olan Salih adını ona vermişler. Oda benim babam yine Salih Efendi lakaplı Salih Gürkan.” Salnamede dört medrese görüldüğüne göre Kumluca da resmi olmayan medreselerde varmış. Ayrıca Müderris Hüseyin Efendi de Kumluca medresesinde görev yapılmadığına göre 1913 yılına kadar devam eden Kumluca İptidaisinde görev yapmış olabilir.

1914 de açılan Baysı Ömer beleni mevkiinde bulunan Sarıcasu Medresesi Müderrisi

Mehmet efendi 60 civarında öğrencisini alarak ata binip Cuma günleri Eski camiye Cuma namazına gelirmiş. O zamanlar imamlara maaş verilmediği için yöre halkı şu anda Orman işletmesi bitişiğinde, Gavur çayı kenarında bir araziyi satın alıp Camiye verirler Cami İmamı burayı işletir ve geçimini sağlar.

1940 lı yıllarda İmamlara Vakıflar teşkilatı tarafından maaş ödenmeye başlanınca bu arazi Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçer. Şu anda içinde portakal bahçesi mevcut olup; aynı genel müdürlük tarafından işletilmektedir.

​1953 yılında Kumluca'ya Belediye kurulur. Belediyenin kuruluşta 4 mahallesi vardır. Bağlık , Sarıkavak, Gücük ve Eskicami  Mahalleleri. Görüldüğü gibi Kumluca’nın ilk kurulan dört mahallesinden birisi adını bu camimizden almıştır. Halende Caminin ve Mahallenin adı aynen devam etmektedir.

​Ayrıca bu cami ile bizzat yaşayarak bildiklerim ise şöyledir;

​1958 yılı ekim ayında ilkokul üçüncü sınıfı okumak üzere Kumluca'ya geldim. O zaman eski cami sökülmüş sadece duvarı bırakılarak yeniden inşaa edilmeye başlanmış vaziyetteydi zaman eski cami sökülmüş sadece duvarı bırakılarak yeniden inşaa edilmeye başlanmış vaziyetteydi. Bu çalışmayı bir siyasi parti taraftarları sahiplenince başka bir siyasi görüşün taraftarları da yeni bir cami inşaatına başlamışlar ve bu caminin adını da Yeni Cami koymuşlardır.

​1975 yılında Kumluca Müftüsünün teşviki ile 16 Kumlucalı'nın vakfetmesi ile Kumluca Yardım vakfı kurulur ve bu iki güzide Camimiz Hayır vakfına devredilir. Halende öyledir.

​YAKLAŞMAKTA OLAN RAMAZAN AYINIZ KUTLU OLSUN...

HOŞÇA KALIN DOSTÇA KALIN SAĞLIK VE İMANLA KALIN...