Sevgili okuyucularım öncelikle hepinizin kurban bayramını en içten dileklerimle kutluyor, herkesin birlik ve beraberlik içinde olduğu; paylaşmanın ve infakın en üst düzeyde olduğu sağlıklı, mutlu, huzurlu bir bayram geçirmenizi temenni ediyorum. Bu haftaki köşe yazımızda sizlere omuz ağrılarımızın en büyük nedeni olan hastalıktan ''Omuz İmpingement (Sıkışma)'' sendromundan bahsetmek istiyorum. Omuz eklemimiz kürek kemiği (skapula),kol kemiği (humerus) ve köprücük kemiği (klavikula) olmak üzere 3 kemik yapıdan oluşmaktadır. Kol kemiği ve köprücük kemiğini rotator manşet kasları adını verdiğimiz yapılar sayesinde bir arada tutulurlar. Rotator manşet kasları omzumuzu ön, yan ve arka yani rotasyon hareketleri ile kolun kaldırılması harekelerinden sorumludur. Rotator manşet kaslarının bir takım sebeplerle içinde bulundukları yumuşak dokuda sıkışmasıyla da bu ağrılı hastalık oluşmaktadır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
  • Geceleri omuz bölgesinden başlayarak, ön koldan-ele doğru uzanan, omuz üzerine yatırmayan ağrı.
  • Omuz hareket ettirilirken çıkan tıkırtı sesi ve takılma hissi.
  • Arabanın arka koltuğundan yada arka cepten bir eşya alırken oluşan ağrı.
  • Düğme iliklerken, saç tararken, diş fırçalarken, perde takarken oluşan ağrı ve zorlanma.
NEDENLERİ NELERDİR?
  • Omuz problemlerine rahatsızlığı oluşturan en büyük sebeplerden biri omuza yüklenen ağır yüklerdir. Özellikle ev hanımlarının halı silkelemek, perde asmak, raflardan ağır eşya almak gibi yapmış oldukları hareketler omuz impingement sendromuna büyük zemin hazırlamaktadır. Kolları yukarı kaldırarak ve çok tekrarlı yapılan aktiviteler de aynı şekilde zemin hazırlar. Marangozluk, boyacılık gibi meslek grupları birinci derecede omuz problemlerinde tehdit altındadır. Yüzme ve tenis sporlarıyla uğraşan bireylerde de omuz problemleri sıklıkla görülmektedir.
TEŞHİS NASIL KONULUR?
Omuz ağrısı şikayetiyle gelen hastaya çok yönlü yapılan bir klinik muayene, uygulanan özel ortopedik testler (neer ve hawkins testleri),çoğunlukla tanı koymada başarılı sonuç vermektedir. Bunun yanı sıra röntgen, MR ve ultrason tetkiklerde yararlanılan diğer yöntemlerdendir.
TEDAVİDE NELER YAPILIR?
Omuz impingement sendromunda tedavi basamaklarında ilk hedef ağrıyı azaltmaktır. Öncelikle istirahat ve omuz askısı önerilir. Aynı anda medikal tedavilerle (ağrı kesiciler ve anti inflamatuar ilaçlar)fizik tedavi uygulamalarına başlanmaktadır. Fizyoterapist tarafından oluşturulan fizik tedavi programında (buz uygulaması, tens germe-kuvvetlendirme egzersizleri, manuel terapi uygulamaları ve omuz eklemi mobilizasyonları) bulunmaktadır. Özetlersek omuz impingement sendromunda 3 evre söz konusudur.
1-Ödem ve kanama (medikal+istirahat+egzersizleri)
2-Fibrözis ve tendinit (egzersiz+buz uygulama)
3-Osteofitler-kemik çıkıntılar(cerrahi)
OMUZ AĞRILARINA YAKALANMAMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
  • Öncelikle sık tekrarlı baş üzeri hareketlerden kaçının.
  • Oturduğunuz da kollarınız destekleyin.
  • Ağrıyan omuz üzerine yatmayın.
  • Cam silerken 10 dakika da bir kol değiştirin.
  • Kollarınızla 2'şer kilodan fazla ağırlık kaldırmayın.
  • Sevgili okuyucularım yazımızı burada sonlandırırken tekrardan sizler için sevdiklerinizle birlikte güzel bir bayram geçirmenizi diliyorum, sağlıkla kalın.