Sevgili okuyucularım bu hafta sizinle müzik ve ninni hakkında konuşalım istedim. İlkel zamanlarda kötü ruhları kovmak için kullanılan müzik; Platon tarafından kişilerarası hoşgörü ve ruhsal bir rahatlama sağladığı, Eski Roma’da ruh hastalıklarına iyi geldiği, Mısırlılar tarafından doğum esnasında müzik kullanıldığı belirtilmektedir. Türklerde ise, Anadolu öncesinde şamanlar müziği çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanmıştır.

Müzik en eski tedavi yöntemlerinden biri olup kişinin ruhsal ve bedensel olarak rahatlamasını sağlar. Hayat içinde bireylerin müzik ile ilk karşılaşması annenin bebeğine bir ninni söylemesi ile başlar. Anne çocuğuna kendi kalbinden ruhundan bir nağme ses olup çocuğun kalbine nakş olur. Bebek anne ninnisi ile ağlamayı keser, pür dikkat annenin sesindeki ritme kulak verir. Öyle bir ritim ki bebek annenin sesindeki rahatlıkla uykuya dalar…

İlk müzik annenin sesinden gelen onun gevşemesi, rahatlaması için söylenen ninniler çocuk için güvenli bir ortam oluşturur. Ninniler çocuk için işitsel, görsel, dokunsal olarak dış çevreye atılan ilk adımlardır. Annenin ninni söylerken tavırları, söylemleri çocuk için dil gelişimi, ezber, özgüven, motivasyon, stresle başa çıkma becerileri kazanmada ve duyguları tanımada yardımcı olabilmektedir.

Annenin toplum içinde baskıladığı olayları ninni üzerinden söyleme dökmesi çocuk ve anne arasında ruhsal bir gizil durumu da ortaya çıkartabilir. Annenin ruhsal durumu çocuğa sirayet edebilir… Annenin bakışında, sesinde, ilmek ilmek ninni ile çocuğa ulaşan, stres, kaygı, heyecan, üzüntü, mutluluk ve tüm duyguları içeren ruhsal bir durum söz konusu olabilir. Bir ninni ile başlayan müziğin yetişkinlikte, ruhsal olarak onu bir söylemde karamsar bir havaya girmesine ya da çok heyecanlı, neşe dolu bir tavır almasına neden olabilir.

Müzik hayatımız içinde bize ruhsal ve fiziksel olarak rahatlık sağlayabilir bunun yanında bizi geçmişe götürüp ruhsal yaralarımızın açılmasına da sebep olabilir…Örneğin Neşet Ertaş dinlerken onun otobiyografisi bilmek, onun hissettiklerini hissetmek ve kendi duygularımızla yüzleşmek ve tekrar ilk ninniye geri dönüp annemizin o şefkatli gizil dilini yeniden keşfetmek… Müzikle şifalanmak…

Sevgiyle kalın…

KLİNİK PSİKOLOG GÜLSÜM BİRCAN