Sevgili okuyucularım bu hafta sizlerle; kişinin, bir anda havalara uçacak kadar kendini mutlu hissederken, bir süre sonra içine kapanarak depresyona girip mutsuz bir ruh haline bürünmesine neden olan iki uçlu bir ruh durumunu tanımlayan Bipolar Bozukluk ile karşınızdayım.

Bipolar Bozukluk: iki uçlu bir ruhsal rahatsızlıktır. Kişinin ruh halindeki aşırı değişikliklerle kendini göstermektedir. Bu rahatsızlık kişinin iş hayatını, kariyerini, evliliğini ve diğer ilişkilerini sekteye uğratarak kişinin bunalıma girmesine ve tedavi edilmez ise intihara kadar gidebileceğini göstermektedir. Bu kişilerin ruh hallerinde ani inişler çıkışlar vardır. Bipolar Bozuklukta ruhsal dönemler maniveya hipomani ve depresyon olarak kendini göstermektedir.

Bipolar Bozukluk Belirtileri

İki uçlu bir hastalık olan bipoların iki zıt evresi vardır:

Mani veya Hipomani Evresi

- Çok fazla enerjik hissetmek

- Çok pozitif düşünmek

- Uykusuzluk yaşadığı halde çok enerjik hissetmek

- Aşırı derecede para harcamak

- Düşüncenin hızına yetişememek

- İştah problemi

- Cinsel istekte artış

- Dikkat eksikliği

- Hızlı konuşmak

- Neşeli halden bir anda sinirlilik haline geçme

- Riskli davranışlar sergilemek

- Bu belirtilere bağlı olarak madde kullanımı ve alkol kullanma durumu.

Bu belirtilerin en az üç tanesi mani veya hipomani tanısı koymak için yeterlidir.

Bipolar Depresyon Evresi

- Mani evresinin aksine enerjisiz olmak

- Umutsuzluk hali

- Hayata karşı negatiflik

- Yorgunluk

- Uyku düzensizliği (sürekli uyuma hali)

- Kendini değersiz hissetmek

- İçe kapanıklık

- Hayattan zevk alamama

- Unutkanlık

- İntihar düşüncesi, intihara girişimde bulunmak

Bipolar Bozuklukta, manik durumu; hastanın aşırı hareketli, konuşkan, heyacanlı, pozitif, sorumsuz, kendini çok fazla güçlü hissettiği bir evreyi tanımlar. Bu evrede günlerce devam eden uykusuzluk, yerinde duramama, hızlı konuşma, çok fazla sosyallik, sinirlilik ve agresif davranışlar sergileme, iş hayatında risk alarak yeni bir işe girme ya da hesap kitap yapmadan borsaya para yatırma, sorumsuzca kumar oynama, hiç ihtiyacı yokken çılgınca alışveriş yapma en sık görülen belirtiler arasındadır. Mani evresindeki hastalar yaratıcılıklarının arttığını fark ederek işlerinde de daha fazla başarı kazanmaları durumunda tedaviyi reddedebilirler.

Hastalık ilerledikçe artık işler hiç de istenilen gibi değildir. Kişi sorumsuz davranışlarda bulunarak, aşırı derecede para harcayabilir, tanımadığı kişilerle tek gecelik cinsellik yaşayarak kendi sağlığını riske atabilir. Bunun yanında risk aldığı işlerde alım/satım, tanımadığı kişilere kefillik için imza vermesi, uzmanı olmadığı işlere kalkışması kendisini ve ailesini finansal olarak zora sokabilir.

Bipolar Bozuklukta depresyon evresinde ise, hasta mani döneminde yapmış olduğu eylemleri düşünerek, suçluluk hissetme, değersizlik, ağlama, üzüntü, enerji kaybı, yataktan çıkmama, uyku problemleri, cinsel isteksizlik, hayattan zevk alamamakla birlikte bu evrede depresifliğin derecesine göre kişi intihar girişiminde bulunabilir ve bunda da başarılı olabilir.

Hastanın ailesi ve çevresi çok dikkatli olmalıdır. Hastayı mani döneminde yapmış olduğu davranışlarla yargılamamaya özen göstermeleri gerekir. Hasta zaten mani evresinde yapmış olduğu eylemleri depresyon evresinde hatırladığı için utanç duymakta ve suçluluk yaşamaktadır. Bu hastalığa sahip olmak kimsenin suçu değildir ve çözümsüz değildir.

Bipolar Bozukluğun tedavisinde ilaç artı terapi iyileşme sürecini hızlandırır. Bunun yanında hasta ilaçlarını düzgün kullandıkça kendinde iyileşme hissederek ilaçlarını kullanmayı kesebilir. Bu durum tedaviyi sekteye uğratacaktır.

Sevgili okuyucularım sorularınız ve Online Terapi randevularınız için Bircan Psikoloji İletişim 0 546 939 95 50 ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın…

Klinik Psikolog Gülsüm Bircan