Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş yıl dönümü 16 Ekim, her yıl FAO işbirliği ile çeşitli etkinliklerle Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. FAO'nun kuruluşunun 75. yıldönümünün de kutlanacağı bu yılki Dünya Gıda Günü teması, "Büyütelim, Besleyelim; Hep Birlikte Sürdürelim" olarak belirlendi.

Sevgili okuyucularım, son yıllarda ülkeler tarımsal üretkenliği iyileştirmede önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Sağlıklı gıdayı seçerek, sağlıklı gıdaya olan talep artmaya devam etmektedir. Şu anda milletleri beslemek için gereğinden fazla gıda üretilmesine rağmen gıda sistemlerindeki dengesizlik devam etmektedir. Bir taraftan açlık, diğer taraftan obezite, çevresel bozulma, tarımsal biyolojik çeşitlilik kaybı, gıda kaybı ve israfı bu dengesizliğin altını çizen sorunlardandır.

Yaşadığımız COVİD-19 salgınıyla gerçekten değer verdiğimiz şeyler ve en temel ihtiyaçlarımızı düşünmeye başladık, birçok kişi pandemi döneminde gıda stoğu yaptı. Çünkü gıda, yaşamın özütü, kültürlerimizin temelidir. ‘’ Sevgili okuyucularım biz , Sofraya otururken bile ‘’Haydi ekmek yemeğe oturalım’’ diyen bir milletiz. Evde ekmeğimizi pişirdik, temel ihtiyaçlarımızı karşıladık, komşularımıza yardım ettik. Ülkece kurtarma planları geliştirmeye ve uygulamaya başladık, hala da bilimsel kanıtlara dayalı yenilikçi çözümler bulunmaya devam etmektedir. Bu çözümler gıda sağlığının iyileştirilmesine de katkı sağlamaktadır.

Bununla birlikte Bu pandemi sürecinde ve bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik durumdan en çok etkilenen yoksul ve savunmasız ülkeler olmuştur. Böyle bir anda işçiler, çiftçiler, gıda üreticilerini desteklemek çok önemlidir. Bu sebeple bu yıl Dünya Gıda Günü bu farkındalığı yaratmak, özellikle de savunmasız ülkelerin krizden çıkmalarına yardımcı olmak, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir sağlıklı gıdaya ulaşmak için ülkelere dayanışma çağrısında bulunmaktadır. Koruma planları sunarak, dijitalleşme ve e-ticaret aracılığıyla Dünyamızın doğal kaynaklarını, sağlığımızı ve iklimi koruyan daha yenilikçi tarım uygulamalarını destekleyecektir.

Sevgili okuyucularım, yiyecekleri israf etmiyoruz, çünkü güvenilir yiyeceğin çok değerli olduğunu biliyoruz, salgın döneminde asıl önemli olan sağlıklı gıdaya ulaşmaktı.‘’ Büyütelim, besleyelim; Hep birlikte sürdürelim diyerek ,herkes için sağlıklı zamanları dört gözle bekliyoruz. Emekleri için çiftçilerimize, yiyeceklerimizi üreten insanlara teşekkür ederiz. Herkese sağlıklı günler dilerim.

Pembe Önlüklü Diyetisyen Senanur YEŞİLOĞLU