Merhaba sevgili Batı Antalya Gazetesi okuyucularım uzun bir aradan sonra yine sizlerleyim.

Bu hafta sizlerle günümüzde daha çok yaygınlaşan 6 psikolojik sorunla ilgili paylaşım yapmak istiyorum. Karşımıza yoğunlukla çıkan 6 psikolojik sorun şunlar:


- Sosyal Medya Yorgunluğu
- Mükemmelliyetçilik
- Peter Pan Sendromu
- Manevi Narsisizm
- İntikam Amaçlı Uyku Ertelemeciliği
- Gaslighting

* Sosyal Medya Yorgunluğu

Sosyal medya günümüzün en fazla bilgi, eğlence, sağlık, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik durumunu yansıtmaktadır. Bu durum bireylerde aşırı bilgi yüklenmesi, aşırı şekilde sosyal medya da fiziksel olarak kendini göstermenin sonucunda filtresiz fotoğraflar yayınlanması bireylerin bedensel olarak kendilerini yetersiz görmeleri bunun sonucunda estetik operasyonların çoğalması, sosyal medyanın eğlence yanında kolaycılığa kaçan davranışların oluşması ( kolay para kazanma) kendi  sosyal çevresinin dışında bireyin sürekli sosya medyada tanıştığı kişiler ile mesajlaşması ve görüşmesi aile ve çevresi ile olan iletişimini bozabilmekte bunun yanında aşırı sosyal medya kullanımının kaygı, öfke, kıskançlık, uyku sorunları, fiziksel ve duygusal yıpranma,akademik ve iş performansında düşüş yaşandığı görüşmüştür.

*Mükemmeliyetçilik

Mükemmeliyetçilik, bireyin hiçbir şeyi tam anlamıyla mükemmel olacak şekilde yapamayacaklarının farkında olmalarına rağmen yine de mükemmeli denemeye devam etmek zorunda hissetmeleridir. Bu çaba bireyin aslında performansını kısıtlar ve ortaya tamamlanamayan yani istenilen mükemmelin dışında işler çıkarabilir.

Mükemmeliyetçilik, her şeyi tam yapma isteği bireylerde başarısızlık korkusuna, değersizlik duygusuna, aşırı yüksek standartlara ulaşma isteğine, erteleme davranışına, zorluklardan kaçınma eğilimine, ya hep ya hiç düşüncesine, sürekli kendini başkasıyla kıyaslama gibi sonuçlara yol açabilir.

*Peter Pan Sendromu

Daha çok erkek bireylerde görülen, büyümekten korkma, yetişkin bir birey olmaktan korkma durumudur. 
Resmî bir tanı olmamasına karşı bu sendromu yaşayan bireyler için kriterler belirlenmiş bu kriterler şöyledir:

- Sağlıklı ilişkiler ve bağlar kurma konusunda zorlanma 
- İş ve kariyer planlamasında ve iş hayatında zorluk yaşama 
-  Dürtüsel davranışları kontrol etme de güçlük çekme 
- Ben merkezcilik
- Eleştiriden kaçınma 
- Yaşadığı tüm problemlerin kendinden değil başkasından yani dışsal faktörleri suçlama

Bazı uzmanların görüşüne göre bu durum; çok aşırı korumacı ebeveynlerin çocukların gerçek hayat problemleriyle karşılaşmamasından dolayı, çocuğun gereken kabiliyetlerinin gerçekleşmemesine sebep olduğunu ifade etmişlerdir. Bu durum da çocuk bu kabiliyeti kazanmayınca yetişkinliğinde problem çözmede sıkıntı yaşayabilir.

*Manevi Narsisizm
Manevi Narsisizm bireylerin kendini manevi olarak geliştirmek için katıldıkları eğitimde diğer bireylerin üstünde manevi bir güce sahip olduklarını düşünmesidir. Bu genellikle kişisel gelişimler için alınan eğitimler de daha fazla öne çıkmaktadır. Kişinin şifacılık konusunda diğerlerinden üstün olduğunu ve diğerlerini kendinden alt seviyede olduğunu düşünmektedir.

*İntikam Amaçlı Uyku Ertelemesi 

Genellikle stresli ve çok yoğun çalışan bireylerde görülen, bireyin kişisel boş zaman yaratmak için uykusundan feragat etme durumudur. Bu durumu tespit etmek için aşağıdaki durumların ortaya çıkması gerekir:

- Toplam uyku süresinin kısalması
- Bireyin uyku saatini geçirmesi ve bu durumun olumsuz etkilerininin olabileceğinin farkında olması 
- Geç saate kadar uyumamanın altında ruhsal ve fiziksel sebepler olmamasıdır.

*Gaslighting

Gaslighting, başka birinin kişi üzerinde kontrol sağlayarak, onun kendi akıl sağlığını, anılarını veya gerçeklik algısını sorgulamasına neden olan bir psikolojik istismardır. Gaslighting’e maruz kalmanın sinyalleri şunlar olabilir:

- Kafa karışıklığı, kendine güvenmeme büyük bir endişe hali
- Algılarından emin olamama
- Yaşamış olduğu olayları yaşayıp yaşamadığı ile ilgili sürekli kendini sorgulama 
- Mantıksız, beceriksiz,  değersiz olduğunu düşünme
- İstismarcı kişiden sürekli özür dileme
- Başkalarının yanında istismarcı kişiyi savunma. 

Keyifli okumalar sevgili okuyucularım bu yazıyı okurken günümüzün bu 6 psikolojik sorununu toplum içinde gözlemlemeniz dileğiyle.
Sevgiyle kalın.

Klinik Psikolog Gülsüm Bircan