GÜNDOĞDU; BÖLGEMİZDE DEPREM RİSKİ TABİİ Kİ VAR ÇÜNKÜ ÖNÜMÜZDE EMSALLER VAR

İNŞAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ ANTALYA ŞUBESİ BATI VE FİNİKE TEMSİLCİLİĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ  (İTÜ) BAHADIR CENK GÜNDOĞDU “BÖLGEMİZDE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREMİN BEKLENMESİ SÖYLENMEKTEDİR. ZATEN FİNİKE MERKEZLİ 1926 YILINDA 6.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM KAYDI VARDIR DEDİ

'1926'DA 6.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM KAYDI VAR'

Bölgede yaşanan deprem kayıtları hakkında da bilgi aktaran Gündoğdu, “Bölgemizde 7 büyüklüğünde bir depremin beklenmesi söylenmektedir. Zaten Finike merkezli 1926 yılında 6.9 büyüklüğünde bir deprem kaydı vardır. Yaklaşık 28 kişi kayıp bildirilmiştir. Ayrıca yine Fethiye'de 7.1 büyüklüğünde deprem kaydı bulunmaktadır. Bunlar göz önünde alındığında zaten bu bölgede bu tür bir depremin mevcut olacağını söyleyebiliriz. Periyodu bilinmektedir. Çok eski kayıtlara ulaşamadığımız için geriye dönük çok fazla bilgi yok. Yakın Tarihli Bazı Depremler 07 ekim 2015 saat 00:27 de  5.5 şiddetinde Üçagız Demre, 11 Eylül 2018 tarihinde Ilıcaköy-Döşemealtı merkez üstünde yerel saat ile 02:05’de aletsel büyüklüğü Ml=4.8 (Mw=4.9)   12 Eylül 2018 tarihinde Antalya Körfezinde yerel saat ile 09:21’de aletsel büyüklüğü Ml=5.3 (Mw=5.2)  Risk tabii ki var çünkü önümüzde emsaller var" diye konuştu.

deprem (2)

1999'DAN ÖNCEKİ BİNALAR RİSK TAŞIYOR

Gündoğdu; Bölgedeki 1999 öncesi statik hesabı yapılmış yapı stoğu tüm Türkiye’ye göre kat ve kat daha risklidir:

Niye statik hesabı yapılmış diyorum çünkü İnşaat ruhsatı alındıktan sonra gerekli koşulları sağladıktan sonra 5 sene içinde başvurup ruhsat sürenizi herhangi bir hesap değişikliği yapmadan uzatmanız mümkündür. Örneğin 1990 da statik hesabı ilgili tarihte yapılan bir kooperatif projesi yıllara yaygın olduğundan 5 senelik süreçler dahilinde uzatmalarla 2010 yılında bitirilebilir ancak hesapları 1990 daki yönetmeliğe göredir. 

 Finike-Kumluca-Demre Bölgemiz olarak önceliğimiz eski yapı stoğudur.  Şöyleki; Ülkemizde bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucunda , kapsamlı ilk Deprem Yönetmeliği değişikliği 1999 yılında yürürlüğe girmiş Daha sonrada   yönetmelik değişiklikleri olmuştur. Bölgemiz 1999 dan önce yönetmeliklerde  4.derece deprem bölgesinde yer almaktaydı, 1999 dan sonra yukarıda bu durum düzeltilerek 1. derece deprem bölgesine alınmıştır. Daha sonrada 2018 de yürürlüğe giren deprem yönetmeliği ile parsel bazında depremsellik değerleri bulunmaktadır.

Bölgemizde 1999 dan önce statik (bina hesabı)  yapılan yapılarda (o yıllardaki yönetmeliklere uygun olarak ) deprem derecesi o tarihteki en düşük derece olan 4 olarak hesap yapılmıştır. Bu binaların depreme dayanıklılığı 4. dereceye göredir.

Yönetmelik değişiminden önce de  1. Derece deprem bölgesinde yer alan  Adapazarı gölcük depreminin olduğu bölgede deprem sonrası yapılan incelemelerde  sadece yönetmelik değişiminden dolayı , hasarsız yapıların bile  güçlendirilme durumu oluşmuştur.

Deprem derece bölgesi değişmeden bile yapı tasarımı sadece Deprem yönetmeliği değişikliği ile oldukça değiştirmiştir. Tüm Türkiye’de yapılan değerlendirmeler de buna göredir.

Bölgemizdeki sorun sadece yönetmelik değişiminden değil , bunun üzerine Deprem bölgesinin  En düşük deprem bölgesinden, En yüksek deprem bölgesine alınmasından kaynaklanmaktadır. Bu kat ve kat bina hesaplarını etkilemektedir.

Dolayısı ile Bölgemizde özelikle 1999 önceki yapı stoku iş bu bağlamında tüm Türkiye de yapılan deprem yönetmeliği değişikliği yorumlarına kıyasla  kat ve kat  risk taşımaktadır.

Bölgemizde zemini sağlam bölgelerde yapılmış yapılarda bulunmaktadır. Ancak zemin sağlam olsa da , bu yapıların tasarımı ,ilgili tarihteki yönetmeliğe uygun fakat  en düşük deprem bölgesine göre hesap yapılmış olup  iş bu yapılarda risk taşımaktadır.

Bölgemizde bazı alanlarda zeminden kaynaklı sorunlarda bulunmaktadır. Ancak bunun   mühendislik çözümleri mevcut olup bunlar yeni keşfedilmemiş çözümler değildir. sadece ekonomik kaygılardan dolayı uygulanmayan çözümlerdir.  Yani Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz.  İş bu çözümler bir an önce Uygulamaya geçmemiz gereken çözümlerdir. 

Finike özelinde belediye tarafından bazı bölgelerde Kentsel dönüşüme özendirmek için bazı mahallelerde ada   ve ana yola cephe bazında Emsal artışı yapılan parseller bulunmaktadır. Ancak yapı sahipleri hiçbir ödün vermeden yapılarının güçlendirilmesini taraftarılar. Bir çözüme ulaşmak için herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir.

Deprem Dirençli kentler oluşturmak için Mühendislik hizmetini tam olarak almış yapı stokumuzu arttırmamız gerekmektedir.

deprem (1)-1

'DEPREM MASTER PLANI ŞART'

Deprem Master Planı,  muhtemel bir deprem tehlikesine karşı mevcut yapıların deprem güvenliklerinin incelenmesi ve yeterli güvenliğe sahip olmayan yapılar için teknik, hukuki, sosyal ve mali açılardan uygunluk arz eden gerekli güçlendirme ilkelerinin belirlenmesi yanında diğer teknik, sosyal, idari, hukuki ve mali önlemlerin belirlenmesi  bu amaçlara ulaşılması için yapılması gerekli işlemleri ve çalışmalardır. 

Bunlar için bölgemizdeki birçok belediye ile daha önceden görüşmeler yapılmıştır.  Belediyeler genel desteklerini açıklamış ancak şu ana kadar somut adım atılamamıştır. Yakın zamanda olan depremler konunun önemini oldukça güçlü olarak herkese kanıtlamıştır. 

Son günlerde Büyükşehir belediyesinin ve İlçe Belediyelerin Deprem  hassasiyetlerinin artmış olmasını ve önlemler almak için çalışma başlatmasını olumlu karşılıyorum

Deprem konusunun binalar ve insanlar için küçümsenmeyecek kadar önemli olduğunun altını bir daha çizmek istiyorum

deprem (1)

GÜNDOĞDU GÜN , ÖNLEMLERİMİZİ AFET GELMEDEN ALMAYA BAŞLAMA GÜNÜDÜR

Son günlerde yaşadığımız afetlerden dolayı belediyelerimiz ve yapı sahipleri depreme karşı önlem alma konusunda yapıcı olarak oldukça hevesli görünmektedir.  Gün , önlemlerimizi afet gelmeden almaya başlama günüdürAyrıca Kahramanmaraş bölgesinde olan  ve devam eden depremler sonucunda tüm Türkiye olarak , deprem bölgesi özelinde de başta olmak üzere büyük acılar çekiyoruz . Kayıplarımıza Allahtan rahmet Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum  . Allah bu acıları bir daha ülkemize yaşatmasın.” Dedi

Editör: Bayram Mahir ÇEVİREN