Antalya’nın doğal cenneti Adrasan’da sezon başında yaşanan denetim ve mühürleme kararları, bölge turizmini felç etti. Yangına dayanıklı kapı, turizm işletme belgesi, ruhsat ve yapı kayıt belgesi eksiklikleri gibi gerekçelerle çok sayıda apart, pansiyon ve kamp alanı kapatılırken, işletmeciler “Bayram öncesi işsiz kaldık” diyerek isyan etti.

Bolu Kartalkaya’daki otel yangını sonrası Türkiye genelinde alınan sıkı önlemler kapsamında Kumluca Belediyesi ve ilgili kurumların denetimlerinde birçok tesis mühürlenirken, çözüm için Kumluca’daki tüm esnaf kuruluşları harekete geçti. Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Özen, Kumluca Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Selçuk Çınar, Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Bayram İğneli ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Şaban Eren’in katılımıyla Adrasan’da bir esnaf toplantısı düzenlendi.

“ADRASAN’DA EKOTURİZM YAPAN ESNAF, BEŞ YILDIZLI OTELLERLE BİR TUTULAMAZ”

Toplantıda konuşan Kumluca Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Selçuk Çınar, Adrasan’daki küçük aile işletmelerinin büyük otellerle aynı kategoride değerlendirilmesini eleştirdi. “Biz burada doğaya saygılı, halkla iç içe, aile işletmeciliği modeliyle ekoturizm yapıyoruz. Misafirlerimizle akraba gibi olduk. Ancak alınan kararlarla beş yıldızlı otellerin tabi olduğu ağır şartlar bizim gibi küçük işletmelere de uygulanıyor. Bu kabul edilemez,” dedi.

“İMAR YOK, RUHSAT YOK, AMA YAŞAM VAR!”

Esnaflar, en büyük sorunun bölgenin imar planı eksikliği olduğuna dikkat çekti. Ruhsat alamayan birçok işletme, dolaylı olarak turizm belgesi de alamıyor. Esnaf, bu kısır döngünün çözülmesi için geçici belgelerle sezonu kurtarma ve uzun vadede bölgenin imar planına kavuşturulmasını talep ediyor.

STK’LARDAN ORTAK MESAJ: “BU KRİZ SADECE ESNAFIN DEĞİL, TÜM BÖLGENİN”

Ticaret Odası Başkanı Fahri Özen, yaşanan süreci “Adrasan gibi bir doğa harikasını, bürokrasiyle çürütüyoruz” sözleriyle değerlendirdi. “Biz sorunları çözmek isterken her yıl daha da büyüyor. İmar yok, iskele kaçak, otopark sorun, çevre yatırımları şikâyet ediliyor. Eğer turizmde sürdürülebilirlik istiyorsak Adrasan gibi yerler desteklenmeli, kösteklenmemeli” dedi.

FAHRİ ÖZEN: “ADRASAN SAHİLİNE NEFES ALDIRMAK İSTEDİK, CİMER’E ŞİKÂYETLE PROJE ENGELLENDİ”

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Özen, Adrasan’da yaşanan trafik yoğunluğunu çözmek amacıyla geliştirdikleri otopark projesinin CİMER’e yapılan şikâyet sonucu durdurulduğunu açıkladı. Özen, projenin sadece bir otopark alanı değil, aynı zamanda sahil trafiğini düzenleyecek bütüncül bir çözüm olduğunu belirtti:

“Amacımız, Adrasan merkezini araç trafiğine kapatmak ve sahil hattını yayalaştırarak bölgeye yakışır bir düzen oluşturmak, ziyaretçilere daha huzurlu bir tatil deneyimi sunmaktı. Bunun için Ticaret ve Sanayi Odası olarak tahsis edilen alanda bir otopark alanı oluşturmayı, sahile ise küçük elektrikli ring araçlarla ulaşımı sağlamayı planladık. Bu sistem hem esnafa hem turiste fayda sağlayacaktı.

Projeyi rant amacıyla değil, kamu yararı için geliştirdik. Ancak CİMER’e yapılan bir şikâyetle bu girişimimiz engellendi. Bize güvenen ve destek olan birçok kişi vardı, ama bu şikâyetle birlikte süreç sekteye uğradı.

Elektrikli araçlarla ulaşım sağlayacak, araç trafiğini sahilin dışına alacak bu sistem aslında Adrasan’ın turizm vizyonunu ileri taşıyacaktı. Şimdi ise işletmeler mühürlü, otopark sorunu devam ediyor, trafik karmaşası artmış durumda. Bu bölgeyi birlikte ayağa kaldırmak varken birbirimizi engellemek hiçbirimize fayda sağlamaz.”

“BİRBİRİMİZİ ŞİKAYET EDEREK HİÇBİR YERE VARAMAYIZ”

Toplantıda basın mensubu olarak görüşlerini dile getiren Batı Antalya Gazetesi sahibi Sinan Çeviren ise, çözümün birlik ve beraberlikten geçtiğini vurguladı: “Birbirinizi şikayet etmekten vazgeçin. Dernekleşin, kooperatifleşin, temsil gücü oluşturun. Tekneciyle otelciyi karşı karşıya getirmeyin. Tek ses olmadan bu sorunları kimse çözemez.”

SÖZ ŞİMDİ ANKARA’DA: ESNAF GÖZÜNÜ BAKANLIKTAN GELECEK KARARA DİKTİ

Toplantı sonrası Esnaf Odası Başkanı Selçuk Çınar, dosyaları Ankara’ya taşıyacaklarını ve ilgili bakanlıklarla doğrudan görüşmeler yapacaklarını ifade etti. “Geçici bir çözümle bayram sezonu kurtarılmalı. Sonrasında yapıcı bir planla bölgenin imar ve ruhsat sorunu çözülmeli,” dedi.Adrasan Toplanti 7Adrasan Toplanti 5Adrasan Toplanti 4

Editör: Savaş Kalabalık