Yulaf yüzyıllardır kullanılan çok değerli bir karbonhidrat kaynağıdır. Vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini içerir ve bol lifli olması nedeniyle uzun süre tok tutar. Sevgili okuyucularım, yulaf en çok kahvaltılarda yulaf ezmesi şeklinde tüketilir.

Yulaf kepeğinin temizlendikten sonra kurutulup ezilmesiyle elde edilen tahıla yulaf ezmesi denir. Yulaf ezmesi iyi bir lif ve beta glukan kaynağıdır. Yulaf beta-glukanı kan kolesterolünü düşürür. Koroner kalp rahatsızlıklarının gelişimini azaltır. Ayrıca vitamin, mineral ve antioksidanlar içerir.

Lif kaynağıdır. Yüzde 55 oranında çözünebilir, 45 oranında çözünemez lif bulundurur.

Kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır. Tip 2 DM hastalarının
düzenli yulaf kullanması kan şekerini dengelediği araştırmalar sonucu görülmüştür. Güne kan şekeri dengeleyici özelliği olan yulaflı bir kahvaltıyla başlamak gün boyunca kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardım eder.

Mide ve Bağırsak çalışmasını düzenler. Sindirim sistemini düzenler, hazımsızlığa iyi gelir, kabızlığı önler.Ayrıca uzun süre tokluk hissi yaratarak kilo kontrolünü de desteklemektedir.

Kolesterolü düşürür. Beta glukan sayesinde yulafın düzenli tüketiminde trigliserit, total kolesterol, LDL ve VLDL değerlerini düşürdüğü görülmüştür.

Kansere karşıdır. Antidepresan görevi görür.İçeriğindeki fitokimyasallar kanserden koruyucudur. E vitamini , çinko, bakır ve demir gibi mineralleri barındırır. Sinir sistemine olumlu etki eder.

Dikkatli olması gereken gruplar:Çölyak, glütene duyarlı kişiler ve ürik asitiyüksek , gut veya böbrek taşı olanlar tüketmemelilerdir.

Unutulmaması gereken diğer nokta ise, satın alınan yulaf ezmesinin etiketinde ‘sade yulaf ezmesi’ ibaresinin bulunmasıdır.

Sevgili okuyucularım mucize bir besin yoktur. 2 yemek kaşığı kadar yulaf yaklaşık 70 kaloriye eşdeğerdir , 1 dilim ekmek kadar kalori içerir. Diyette dikkatli tüketilmelidir. Yazımı sonlandırırken size danışanlarımın da çok sevdiği , pazar kahvaltısına ekleyebileceğiniz yulaf ezmeli omlet tarifi vermek istiyorum.

Yulaflı chialı omlet
Malzemeler
• 2 yumurta
• 3 tatlı kaşığı kadar robotta inceltilmiş yulaf ezmesi
• 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı chia tohumu
• ½ yeşil biber
• ½ kapya biber
• Karabiber, az tuz
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri kaba koyup karıştırın. Baharatları ekleyip tavaya döküp pişirin. Altını üst kısmına çevirip pişirmeye devam edin. Her iki taraf da kızarınca yanında açık siyah çayınızla birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.

Mutlu, sağlıklı haftasonları dilerim.

Senanur YEŞİLOĞLU