Ramazan, bayram, tatil derken işte geldi Temmuz ayı. Bedenimiz yaz moduna çoktan girdi. Danışanlarımdan da gördüğüm kadarıyla sıcakların artmasıyla yaz aylarında diyet ve egzersiz yapmak zor geliyor olabilir. Ayrıca uzun sürede alınan kiloların bir anda gitmesini beklemek yanlıştır. Bununla birlikte kısa sürede fazla kilo kaybını hedefleyen şok diyetlerden uzak durulmalıdır. Şok diyetler olarak adlandırılan düşük kalorili ve yanlış diyetler, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Diyet yaparken sağlıklı kilo vermeniz haftalık 0,5 - 1 kilogram arasında olmalıdır.
(YAVAŞ VE UZUN SÜRELİ). Diyet programlarına başlanılan ilk günlerde hızlı kilo verebilirsiniz. Kilo verme bir süre sonra yavaşlar hatta durabilir. Önemli olan bu noktada moralinizi ve motivasyonunuzu bırakmadan diyete devam etmektir. Ayrıca kilo vermenizin durması veya yavaşlaması durumunda panikleyerek kendinizi aç bırakmak çözüm değildir. Üstelik siz aç kaldıkça metabolik hızınız daha da yavaşlar ve fazla kilo alma riski doğar.
Sevgili okuyucularım, ‘’Diyet uzun soluklu bir maratondur.’’
Diyette mükemmeliyetçi olmayı hedeflemeyin, sıkılma olmaması için biraz esneklik tanıyın. Tartıda gördüğünüz küçük sonuçların uzun vadede iyi sonuçlar getireceğine inanın. Ayrıca her gün tartıya çıkmak hem tartıda yanlış ölçüme hem de beyninize göndereceğiniz olumsuz sinyale karşı destek olacağı için yanlıştır. Bunun yerine her hafta 1 gün belirleyip, özellikle sabah saatlerinde, hafif kıyafetlerle tartılmak daha doğru sonuca ulaştırır, vücudu da dirence geçirmez.
YASAKLAR KOYMAYIN
Diyeti, bir kamp gibi belirli bir süreyi yasaklar ve aç kalma duygularıyla geçirmek yerine bir seçim olarak yaşam biçimi haline getirirseniz daha rahatlarsınız. Amaç sadece “rakamsal hedef e ulaşmak değil daha iyi bir yaşam biçimine kavuşmaktır.
KİLO BİLE ALABİLİRSİNİZ
Şok diyet yapıp kilo vereceğim derken günlük beslenme alışkanlıklarının kilo verme uğruna değiştirilmesi yeme davranışlarının bozulmasına neden olur. Buna vücudun açlık nedeniyle metabolizma hızını azaltması da eklenince kilo vermeyi beklerken kilo alabilirsiniz. Bu nedenle kronik diyet yapanlardan değil, sağlıklı yaşayanlardan, sağlıklı beslenmeye bir ömür boyu önem verenlerden olmak gerekir.
İDEAL BİR DİYETİN OLMAZSA OLMAZLARI
• Kişiye özel olmalı, bir başkasına iyi gelen diyet size yararlı olmayabilir.
• Su tüketimi ihmal edilmemeli, kilogram başına 30-40 ml su tüketilmelidir.
• Rengarenk yaz meyveleri, porsiyon kontrolünü sağlamak koşuluyla mutlaka tüketilmeli.
• Kilo vermede diyet %70 etkili ise, egzersiz % 30 etkilidir. Diyete mutlaka eklenmelidir.
SERİNLETİCİ YAZ İÇECEKLERİ
 Hava sıcaklarının artmasıyla önemli olan şu konuya da değinmek istiyorum: ‘’Serinletici yaz içecekleri’’. Kalorisini önemsemeden birçoğumuz buzdolaplarına yöneleceğiz. 1 porsiyon meyve tüketmekle aynı meyvenin 1 su bardağı suyunu içmek arasında 2 kat fark vardır. Bu nedenle aldığınız ürünlerin etiketini okumayı ihmal etmeyin. Sağlıklı ve az kalorili ( 100 kaloriden az) içecekler tercih edebilirsiniz. Örneğin; su, sade maden suyu, ayran, şekersiz limonata, vb.
İşte size en fitinden enerjisiz içecek tarifi: Portakallı Maden Suyu
Malzemeler:
• 1 şişe maden suyu
• 1-2 dilim portakal
Maden suyu, yaz aylarında kaybedilen mineralleri yerine koymak için iyi bir seçimdir. Tansiyon hastaları ve günlük yeterli su içmeyenlerin tüketmesi sakıncalıdır.
 Sevgili okuyucularım, mevsimsel, popüler değil; bilimsel veriler ışığında oluşturulmuş kişiye özel beslenme programlarını alışkanlık edinip yaşam boyu sağlıkla formda kalmaya önem vermek gerekir. Sağlıklı günler dilerim.