Tasarruf, kullanım hakkını elinde bulundurmak demektir. Bu hakkın doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Tasarruf en çok doğal kaynakların kullanımında ve ekonomik anlamdaki harcamalarda gündeme gelmektedir.

Geçtiğimiz yazımda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş yıl dönümü 16 Ekim, Dünya Gıda Günü teması, "Büyütelim, Besleyelim; Hep Birlikte Sürdürelim" diyerek yiyecekleri israf etmemekten bahsetmiştik. Çünkü güvenilir yiyeceğin çok değerli olduğu ve salgın döneminde sağlıklı gıdaya ulaşmanın zorlaştığını deneyimlemiştik.

Sevgili okuyucularım, tasarruf etmekle birlikte dünya enerji kaynaklarının düzenlenmesi, çevre sorunlarının azaltılması, kirliliklerin yok edilmesi engellenmektedir. Tasarruf bilincinin kazanılması sayesinde dünya yaşanılabilir bir yer olmaya devam edecektir. Dünya Tasarruf günü bu bakımdan farkındalık oluşturmak için çok değerli ve önemlidir. Tasarruf bireyleri hastalık, kıtlık, gıda kaybı, işsizlik ve buna benzer ekonomik zorluk dönemlerine karşı hazırlıklı tutar.

Birleşmiş milletler geçtiğimiz yıl üretilen her gıdanın 3’te 1’inin çöpe gittiğini vurguladı. Biz de mutfakta bazı yiyeceklerin tüketimini azaltarak tasarrufta bulunabiliriz. Bunlardan birkaçından bahsetmek istiyorum:

1. Bayat ekmekleri atmayın. Bir gün önceden kalan, bayatlamış ekmeklerinizi çöpe atmayın. Onları küçük küçük doğrayın, baharatlarla soteleyin ve salatalarınıza veya çorbalarınız için kruton olarak kullanabilirsiniz.

2. Sebzeleri yeniden yetiştirebilirsiniz. Örneğin taze soğanlar beyaz uçlarından yeniden çıkarlar. Bu soğanları bir bardak suyun içine yerleştirin ve biraz güneş ışığına koyun. Birkaç günde bir yeşil uçlarını kırpabilirsiniz.

3. İndirimlere kanmayın. Alışverişe çıkmadan önce plan yapın. Artık çok klasikleşmiş olsa da tasarruf etmek için ihtiyaç listesi oluşturulmalıdır. Ayrıca markete yemek yedikten sonra gidilmeli, aç karna alışveriş yapılmamalıdır.

4. İş yerinize evden yemek götürün. Evden yemek götürmek az yağlı daha sağlıklı yiyecekler tüketmenizi ve aynı zamanda bütçenizden tasarruf etmeyi sağlar.

5. Abur-cubur almayın. Abur-cubur yemek hem sağlıksızdır, hem de gereksiz yere para harcarsınız.

6. Buzdolabından çıkardığınız donmuş gıdalarınızı mutlaka çözdükten sonra ocakta pişirme işlemi yapılmalıdır. Yemek pişerken yemeğin kapağı ocaktayken kontrol için sık sık açılmamalıdır.

7. Sebze ve meyveler akan suda temizlenmemeli, önden içi su dolu bir kapta sudan geçirilmelidir. Böylece su israfı önlenmiş olur.

8. Tazeliğini kaybetmek üzere olan sebzeleri blender kullanarak çorba haline getirip tüketebilirsiniz.

Sevgili Okuyucularım aileler mutfakta başarılacak tutumluluğa özen gösterirse milyarlar tasarruf edilebilmektedir. Sağlıklı bir gelecek için yiyecekleri, suyu israf etmemeliyiz. Herkese sağlıklı günler dilerim.

Senanur Yeşiloğlu

[email protected]