Ramazan ayı ile birlikte yaz sıcaklarının yaklaştığı şu günlerde dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Oruç tutarken sıcak-susuzluk-uzun süre yaşanan açlık ile baş etmek istiyorsak yediklerimizle birlikte yemediklerimiz de önemlidir.

1. Sıcak ve nemli havalarla birlikte su ihtiyacınız artmaktadır.
Artan sıvı ihtiyacını iftar ve sahur saatleri arasında tamamlamak için 2-2,5 litre ( 10-13 bardak) su içilmesi gerekmektedir. Su ve sıvı ihtiyacı birbirine karıştırılmamalıdır. İçilen çay, meşrubat ve komposto sıvı miktarına girmektedir. Suyun yerini tutmazlar. Bu sebeple bireyler su içerken, sıvıların dışında hesaplamalıdırlar.

2. Sahuru atlamak metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır.
Gün içinde kan şekerinin düşmesi, dikkat dağınıklığı, halsizlik gibi günlük yaşantımızı etkileyecek sorunlar yaşamak istemiyorsak mutlaka sahur öğünü yapılmalıdır. Sahurda kaliteli protein kaynakları ( yumurta, peynir, yoğurt, süt gibi) , kompleks karbonhidratlar (ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi) ve yüksek lifli besinler tercih etmeliyiz.

Ayrıca sahura uyanmayan kişiler Ramazan sonunda kilo kaybı yaşamaktadırlar. Verdikleri kilolar da yağsız kütle ( kas ve su kaybı ) olmaktadır. Yağsız kütleden olan kilo kayıpları , kısa zamanda daha fazla miktarda kilo olarak geri alınmaktadır.

3. Çok hızlı iftar yemeği tüketmek.
Doygunluk hissi 15-20 dk’da ulaştığı için çok hızlı yemek yenildiğinde bu sürede fazla miktarda enerjisi yüksek besinler yenilebilir. Bu durum sağlık açısından risk oluşturur. Reflüyü artırabilir. Bu durumu aşmak için oruç bozulan iftariyeliklerden sonra 1 kase çorba içip ana yemeği 10-15 dk kadar beklemek gerekmektedir.

4. Yemekleri pişirme yöntemi önemlidir.
Kavrulmuş, kızartılmış yemekler ağır gelebilir. İftardan sonra kan şekerinin yükselmesiyle uyku hali oluşturacağından haşlama, fırında veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.

5. Kabızlığınız mı var ?
Sevgili okuyucularım son olarak da oruçla birlikte artabilen kabızlık şikayeti için sahur ve iftar menülerinde poğaça, simit, börek gibi besinleri çıkararak onlar yerine posa içeriği yüksek olan sebze, meyveleri tercih etmek bağırsak hareketlerini arttıracaktır. Ayrıca probiyotik kaynaklarından kefirin de bağırsak düzenine, metabolizmaya etkisi büyüktür. İftardan sonra tüketilen bir bardak kefir bağırsak hareketlerini düzenler.

Sağlık ve sağduyu, yaşamın bize sunabileceği en değerli nimetlerdir. Sağlıklı Ramazanlar dilerim.