Suyu boşa tüketen birilerini sokakta , bahçede, balkonda, çarşıda bir şekilde bir yerlerde mutlaka görmüşsünüzdür. Ben birkaç kez uyardım suyu boşa tüketen kişileri ağzımın payını aldım. Sana ne kardeşim diyen mi, sen mi ödüyorsun parasını git işine diyen mi, bir şey olmaz bizim buralarda su bitmez diyen mi. Parasını ödediğin suyu bulamadığında ne yapacaksın acaba? Su olmadığında paran ne işe yarayacak. 

Değerli okuyucularım sizden ricam bu yazıyı okuyan herkes suyu israf etmesin. Ve herkes de çevresindekilere de suyu israf etmemelerini söylesin. Bu su hepimizin hakkı hiçbirimiz susuz kalmak istemeyiz.

Dünyanın her yerinden bilim insanları ve uzmanlar kuraklıkla ilgili uyarılar yapıyor. Kuraklık devam ederse çocuklarımız torunlarımız önümüzdeki yıllarda susuzluk çekecek gibi görünüyor. Peki biz bu konuda ne yapabiliriz diyorsanız elbette bizim de yapacağımız şeyler var. Bu konuda bize düşen en önemli görev elimizdeki suyu israf etmeden kullanmak olacak.

Şu ana kadar çoğumuz suyu asla bitmeyecek gibi kullanıyorduk. Özellikle  COVİD19 salgını döneminde evlere hapsolduk ve temizlik hassasiyetimizden dolayı suyu çok israf ettik.  

VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇMELİYİZ

Kumluca ve çevre ilçelerde su çoğunlukla tarımda kullanılıyor. Tarımda daha çok su harcayan salma sulama sistemi yerine damla sulama yöntemine bir an önce geçilmeli. Suyun sınırsız bir doğal kaynak değil de korunması gereken doğal bir varlık olduğunun farkına varmalıyız. 

SU OLMADAN YAŞAYAMAYIZ

Suyu gereğinden fazla kullanmayalım. Çünkü su hepimizin, herkesin bu su üzerinde hakkı var. Su olmadan yaşayamayız. 
Suyu israf etmeyelim bahçelerimizi çevremizi sularken çok kullanmamaya özen gösterelim. Evimizde, iş yerimizde, artık suyun ne kadar değerli olduğunu bilerek, israf etmeyelim. Eğer dikkat etmezsek önümüzdeki yıllarda su kıtlığı çekme ihtimalimiz yüksek. 

Su dünya üzerindeki bütün canlılar için hayati önem taşıyor. Hayatımızın en önemli kaynağı olan su, son günlerde Türkiye için söylenen barajların doluluk oranının azalmasıyla tekrar gündeme geldi. Azalan su kaynaklarından dolayı evde herkesin su israfını önleyen bazı uygulamalar yapmalı. 

SU İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ? 

Son günlerde haberler de sıkça duymaya başladığımız kuraklık sorunu artık kapımızda. Her ne kadar dünyada su bol olsa da, büyük denizler okyanuslar görünüyor olmasına rağmen, dünyadaki suyun çok azını kullanabiliyoruz. Bizi bekleyen en büyük tehlikelerden olan kuraklık, suların kirlenmesi, sanayileşme nüfus artışı gibi etkenler su gereksinimini daha çok arttırıyor. 

Ama  aynı zamanda da suyu israf etmemek için yapmamız gereken önlemleri daha ön plana çıkarıyor. Günümüzde her ne kadar dört bir yanımız sularla kaplı olsa da en büyük sorun temiz su bulmanın zorluğudur. Hem israfı önleyecek hem de temiz su ihtiyacını karşılayacak yöntemler geliştirilmesi çok önemlidir. 
 

SU İSRAFININ ÖNÜNE GEÇECEĞİMİZ BAZI BASİT ÖNLEMLER

-Musluklarımızda sızıntı olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmek.
-Abdest alırken musluğu en az seviyede açıp, ayaklarımıza geçeceğimiz esnada musluğu kapatmak.
 -Banyo yaparken sıcak su gelene kadar akan suyu kovaya akıtmak ve biriken su ile klozet temizliği yapmak.
 -Bulaşıklarımızı elde yıkıyorsak akan musluğun altında değil temiz suyun içinde durulamak.
- Ellerimizi sabunlarken suyu kapatmak.
 -Çaydanlığın alt kısmında kalan kaynamış suyu dökmek yerine, bulaşıkları o su ile yıkamak.
 -Kovaya su doldurarak yıkanmak
 -Bulaşık makinesine koymadan durulamanız gereken bulaşıkları musluğu en az seviyede açarak durulamak ya da bir peçete yardımıyla kirleri sıyırmak.
 -Sebze ve meyveleri musluk açık olarak elde yıkamak yerine, suyu bir leğene doldurup orada yıkamak.
- İçme suyu dışındaki suları bir kaç kez biriktirip tekrar kullanmak mümkündür.
 -Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken musluğu tamamen kapatmak.

ANNE BABALAR ÇOCUKLARINI SU TASARRUFU KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRMELİ

Bizler için küçük görünen bu basit önlemler, dünyamızda ve doğamızda ciddi oranda bir su tasarrufu sağlanması anlamına geliyor. Yetişkinler olarak gelecek nesiller için su kaynaklarımızı korumak ve onlara yaşanabilir bir dünya bırakma fikrini çocuklarımıza aşılamak; onları bu bilinçle yetiştirme görevi de bizlere düşüyor. SAYGIYLA KALIN…