Her yıl yaz başlamadan havalar kısa süreli soğur ve grip salgını başlar. Bu haftaki yazımda işte tam da bu sırada, vücut direncini arttırarak, bağışıklığımızı güçlendiren 7 süper besinle tanıştırmak istiyorum sizi.

Keçiboynuzu

Tam bir virüssavar olarak bilinen keçiboynuzu antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.  Karbonhidrat, lif ve mineraller açısından zengindir. A ve C vitamini içerir. Ayrıca araştırmalara göre LDL yani kötü kolesterolü azaltıp HDL seviyesinin normal değerler arasında kalmasını sağladığı bildirilmiştir. Diyette ise küçük 1 tanesi yaklaşık 20 kalori olup fit atıştırmalıklar arasına girmektedir.

Kırmızı Pancar

Sağlık için faydalı besinler arasına giren kırmızı pancar mart ayının vazgeçilmez besinlerindendir. A, B, C, P vitaminleri ile fosfor, demir, magnezyum, çinko ve kalsiyum içerir. Bu özelliklerinin yanı sıra içeriğinde bulunan Betalain maddesi sayesinde insan sağlığını korur. Kalp- damar hastalıklarının engellenmesine yardımcı olur. Vücutta detoks etkisi yaratarak kanı temizler, karaciğeri yabancı maddelerden arındırır. Pancar yoğurt ile beraber yenildiğinde bağışıklığı daha güçlü arttıran bir özelliğe sahip olur. 1 orta boy pancar 35 kaloridir.

Taze Bezelye

Yüksek oranda antioksidan içeren bezelye, bağışıklık sistemine yardımcı olur ve yüksek enerji sağlar. Demir, çinko, magnezyum, potasyum mineralleri açısından zengindir. A ve C vitaminleri içerir. Cilde faydalıdır, parlaklık sağlar. Ayrıca lif içeriği yüksektir, kilo vermeye yardımcı olur. 100 gramı 55 kaloridir. Böbrek bozuklukları ve gut hastalığı olanların tüketmesi sakıncalıdır.

Brokoli

Son dönemlerde evimize sık giren brokoli, zengin vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Folik asit, A, C ve K vitaminleri; demir, potasyum, selenyum, kalsiyum mineralleri içerir. Antioksidan özelliği sayesinde kanser yapıcı hücrelerin etkisiz hale getirilmesini sağlar. Vücudu zehirli toksinlerden arındırır. 1 porsiyonu 25-30 kaloridir.

Ispanak

Temel Reisin güç kaynağı olarak hafızalarımızda yer edinen ıspanak, içeriğinde bulunan 13 farklı flavonoid sayesinde güçlü bir antioksidan ve anti kanser ajanı olarak görev yapar. Vücut direncini arttırmasının yanında, konsantrasyonu da yükselterek beyin gelişimini destekler. Pişirirken ise vitamin ve minerallerinin kaybolmaması için kapağı çok sık açılmamalı ve kısa sürede pişirilmelidir. 1 porsiyon ıspanak yaklaşık 25 kaloridir. 

Yumurta

Vücut direncini arttırmak için en önemli besinlerden biri de hiç şüphesiz ki yumurtadır. Kaliteli protein içeriğinden dolayı hücre yapısına faydalıdır. Ayrıca folik asit, fosfor, demir, çinko içerir. Kahvaltıda tüketilmesi hem canlı bir metabolizmayla güne başlamanızı hem de uzun süre tok kalmanızı sağlar. 

Ceviz/Fındık/Badem

Omega 3 yağlarından zengin olan badem/fındık/ceviz antioksidan oranı yüksek kuruyemişlerdendir. Kalp sağlığına faydalıdır. Vücudu dinç tutar. Cildin yenilenmesi ve canlı kalmasını sağlar. Yağ oranı yüksek olduğu için diyet yapanların dikkatli tüketmesi gerekir. Çünkü 1 avuç kuruyemiş yaklaşık 200 kaloridir.

Unutulmamalıdır ki kuvvetli bir grip virüsüne kuvvetli bir bünye baş edebilir ancak. Bu yüzden güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak, gün içinde sıvı alımını arttırmak ve bu dönemde vücudu dinlemek ve dinlendirmek çok önemlidir.

Hipokrat der ki; “Bahar mevsimi bedenin terazisidir. Bünyedeki her bir zararlı maddeyi ortaya çıkarır ve onu tartarak bildirir. Akıllı olan bu tartıyı öğrenir, ağır veya hafif durumu fark eder ve bunu giderir.” 

Sağlıklı günler dilerim.