Geçen yazılarımda Kumluca halkının 1914 yılından 2016 yılına kadar eğitime katkısını maddeler halinde yazmaya çalışacağımı belirmiş ve en son köylerimizde yapılanları aktarmaya çalışmıştım. Tabii köylerde yapılanlar sadece okul binaları değil. Bir toprak ev, bir camide olsa bir binanın okul haline dönüştürülmesini anlatmak çok uzun satırlar alır. Bu bölümleri herhalde bir kitap haline getirmek çok daha yararlı olacak düşüncesi hasıl olmaya başladı bende. Geçen yazımda Kumluca Merkezin de İlçe olduktan sonrakileri yazmaya başlamış ve Kumluca Orta Okulunu yazmıştım. 

Bu yazımda Kumluca Merkezi yazmaya devam edeceğim.

1965 yılında ortaokulun açılması ile Kumlucalı’nın eğitim çalışmaları durmak bilmez. Yusuf Kenan Falay başkanlığında bir dernek kurulur ve okul yeri satın alınarak ilkokul yapılmak üzere Özel İdare’ye devredilir. Bu arsaya Kumluca Merkezin ikinci ilkokulu olan Atatürk İlkokulu yapılır. Daha sonraki yıllarda Atatürk İlkokulu ihtiyaca cevap vermez hale gelince yine Eski Cami Mahallesinde yaklaşık 5 dönüm arazi hissedar vatandaşlarca Kumluca Belediyesine bağışlanır ve bu okulumuz oraya taşınır.

1968 yılında Turgut Küstür başkanlığında Fakir Öğrencileri Barındırma Yurdu Derneği kurulur. Bu dernek 1971-1972 yıllarında adını Lise Yaptırma Derneği yapar ve 4 derslikli bir okul binası yaparak lise için müracaat eder. Lise kabul edilmez. Ama 1973 yılında lise açılır ama halk tarafından yapılan ortaokul binasında. Böyle olunca yapılan bina bir kat daha yapılarak İmam Hatip Lisesi için müracaat edilir ve 1976 - 1977 yılında Kumluca İmam hatip Lisesi açılır. Dernekte adını Kumluca İmam-Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği olarak değiştirir.  

İki kat haline çıkarılan bina zemin + 2 olmak üzere 3 kata çıkarılır. 1999 depreminden sonra son katın yarısı yıkılır ve bina depreme dayanıklı hale getirilir. Bütün bu işlemler Kumluca halkı tarafından yapılır. Bu bina halen Kumluca Kız İmam-Hatip Lisesi olarak hizmet vermektedir. 

Bu dernek 2004 yılında adını tekrar değiştirir ve adı İmam Hatipliler Yardımlaşma Derneği olur. Geçtiğimiz yıl tamamlanan 24 derslikli Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin kaba inşaatını tamamlayarak Devlet’e teslim eder. Halen Kumluca’nın yaşayan en eski derneği ünvanını korumaktadır.

1984 yılında Kum 60. Yıl adı altında Devlet tarafından yapılan 3 derslikli okul ihtiyaca cevap vermeyince çevre halkı ve veliler tarafından 6 derslikli bir ek bina yapılır. Bu bina halen Barbaros İlkokulu olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Kumluca Anadolu Lisesi’nin de açılmasına vesile olmuştur.

1990’lı yılların başında 1987 yılında açılan Cumhuriyet İlkokulu binası ihtiyaca cevap vermemeye başlayınca okul aile birliği tarafından 24 derslikli bir okul temeli atılmış ve zemin kat yapılırken Özel İdare’ye devredilmiştir.

Bu arada hayırseverlerimiz de boş durmamış ve okul yaptırmaya devam etmişlerdir. İhtiyaca cevap vermeyen Kumluca Lisesi binası Gül - Çetin Kaur ailesi tarafından yeniden yaptırılarak 1998-1999 ders döneminde açılmıştır. Yine aynı aile tarafından 2004 yılında 18 derslikli ilave bina yapılmış olup; Okul bu gün Gül-Çetin Kaur Anadolu Lisesi olarak eğitim-öğretime devam etmektedir.

2004-2005 ders döneminde açılan 18 derslikli Ahmet Avcıoğlu İlk-Ortaokulu binası hayırsever Ahmet Avcıoğlu tarafından yaptırılmıştır.

2013-2014 ders döneminde açılan Havva-Sedat Avcıoğlu Fen Lisesi hayırsever Havva - Sedat (Atilla) Avcıoğlu tarafından yaptırılmıştır.

Öğretmen lisesinin açılışında Kumluca Belediyesi kendine ait binayı tahsis etmiş okul ilk mezunlarını bu okulda vermiştir.

Kumluca Belediyesi’nin kuruluşundan beri okullara çeşitli konularda desteği devam etmektedir.

Devam edecek.