İlçemizin yetiştirdiği Mümtaz insan Dünyaca ünlü ressam Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Halil AKDENİZ’i yazacağım.

Dağerli dostum ve ağabeyim Halil Akdeniz ile ilgili yazacağım ama o bir sürü kitaba sığmış buraya sığması biraz zor. Ben kısacada olsa yazacağım isteğimide en sonda yazacağım.

Prof.Dr. Halil AKDENİZ
(Çiçekleri ezerek oluşturduğu boyadan resim yapmaktan Devlet Sanatçılığı-Ressamlık-Profesörlüğe)
1944 yılında Antalya İli Kumluca İlçesi Savrun (Güzören) köyünde doğdu. 1950 yılında Köye açılan İlkokula 72 numara ile kaydoldu. Beş yıl Muttalip Demir Öğretmende okuyarak 1955 yılında İlk okulu bitirdi. İlk Okul Arkadaşı emekli öğretmen Ramazan Şahin “resim yapmak onun bir yeteneği idi, kırlardan topladığı renkli çiçekleri ezerek oluşturduğu boyalarla resim yapardı.” diyor. Halil Akdeniz ise Yeteni olan resme yönelmeyi ve hayatındaki gelişmelerde en büyük katkının İlkokul Öğretmeni Muttalip Demir Öğretmenin olduğunu ve halen görüştüklerini söylüyor. Halil Hocamdan telefonunu alarak Muttalip Hocamı bende aradım benimde Finike orta okulunda öğretmenimdi. En kısa zaman da elini öpmeye gideceğim.

İlkokuldan sonra Aksu Öğretmen Okuluna kaydolur ve 1961 yılında oradan da mezun olur. Resim yapma yeteneğini orada daha fazla kullanma imkanı bulur. Aksu Öğretmen Okulundan arkadaşı gazetemiz sahibi Emekli Öğretmen Ahmet Kutlu Hocam “Halil Aksu Öğretmen Okulunda usta ressamların tabloları kadar güzel tablolar yapardı.” Diyor. Aksu Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’ne girer ve burayı 1965 yılında bitirir. Artık Resmin öğretmeni olmuştur. Ama o bununla yetinmez Hayatı bundan sonra şöyle gelişir.

Devlet Yurtdışı ihtisas sınavını kazanarak Almanya’ya gitti. Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde –HdK, Berlin (bugünkü Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi) lisans ve uzmanlık öğrenimi gördü(1968-74). Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde; Görsel Algılama Açısından Renk Kullanımı ve Etkileri konulu tezi ile yüksek lisans(1982), İzmir Körfez Kirlenmesi Üzerine Sanatsal Değerlendirmeler çalışması ile sanatta yeterlik(1984), Çağdaş Resim Sanatında Kuram(Düşünce Boyutu) ve Türk Resim Sanatına Yansıması Üzerine Bir Araştırma konulu tezi ile doktora(1990) dereceleri aldı. 1986’da yardımcı doçent, 1987’de doçent, 1994’te profesör oldu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü (bugünkü Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi), Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Ege, Dokuz Eylül ve Bilkent Üniversitelerinde Resim ve Güzel Sanatlar Bölümleri’ni kurdu. Bu üniversitelerde bölüm başkanlıkları fakülte kurulu üyelikleri, üniversite senatosu ve üniversite yönetim kurulu üyeliklerine kadar çeşitli kademelerde görev aldı. 1996-2001 yılları arasında T.C.Bonn ve Berlin Büyükelçiliği Kültür Müşavirliği ve 2001’de Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevlerinde bulundu. 2001-2005 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye’de ilk kez sanat bilimini kurarak Anadolu Üniversitesi’nde (2003) ve Işık Üniversitesi’nde(2008) Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans Programlarını açtı. Halen İstanbul’da Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Bölüm Başkanlığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir.

Halil Akdeniz, Çağdaş Türk Sanatı alanında eserleri ve araştırma yazıları ile tanınır. Son dönem çalışmalarına kaynaklık eden 1978’li ve 1980’li yıllarda “İzmir Körfez Kirlenmesi ile İlgili Görsel Değerlendirmeler” adlı resim dizisiyle başladığı ve yaşadığı çevrelerdeki fiziki çevre sorunlarıyla ilgili bilimsel araştırmalarla da desteklenen sanatsal çözümlemeleri, “İzmir Efes-Ören Görsel Notlar” dizisi ile devam etmiş, Anadolu’nun değişik kültür bölgelerini kapsayan bu çalışma dizilerinde “Anadolu Uygarlıkları-Kültürlerarası”, “Anadolu Uygarlıkları-Kültürçevresi”, “Anadolu Uygarlıkları-Kültür Logoları” ve “Anadolu Uygarlıkları-Kültür Bakiyeleri” üzerine yoğunlaşmıştır. Sanatçı, son dönemde “Kültür İmleri” adlı bir dizi işe yoğunlaşmış durumdadır.

Halil Akdeniz’in tüm bu süreçte ortaya çıkan, sanat ve sanat dışı öğelerin kullanıldığı çağdaş yorum ve sanatsal çözümleri içeren eserleri, birçok ulusal ve uluslararası sergi, bienal, trienal, sanat fuarları ve müze sergilerinde yer aldı. Sanatçı, birisi yurtdışında birincilik ödülü(altın madalya) olmak üzere iki uluslararası ve birçok ulusal ödüle değer görüldü. 1998 yılında başarıları ve Türk Sanatı’na katkıları dolayısıyla Cumhurbaşkanlığınca ‘Devlet Sanatçısı’ unvanı ile onurlandırıldı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Köşkü Yeni Binası, “İç Mekanları Sanatsal Değerlendirme Projesi”ne sanatçı olarak seçildi ve kütüphane duvarına “Anadolu Uygarlıkları-Kültürlerarası” çalışmasını gerçekleştirdi. Eserleri yurtiçi-yurtdışı müze ve koleksiyonlarda yer almaktadır. Akdeniz’in Türk Sanatı ve sanatçılar üzerine yayınlanmış dört kitabı ve katalog yazıları, çok sayıda bilimsel yayın, araştırma, bildiri ve makaleleri ile birlikte hakkında yayınlanmış dört kitabı (ikisi henüz yayın aşamasında) ve ayrıca eserlerinin yer aldığı çok sayıda sanat kitabı ve katolog bulunmaktadır.

Halil Akdeniz, Almanya Münster Sanat Akademisi ‘Şeref/Onur’ üyesidir. Akdeniz aynı zamanda Uluslararası UNESCO-AIAP Plastik Sanatlar Derneği üyesi ve bir dönem bu derneğin Türkiye Ulusal Komitesi Ankara Temsilciliği Başkanlığını yaptı. UNESCO-AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği üyesi ve aynı zamanda AICA’nın Türkiye Milli Komitesi kurucu üyesidir.

Hocamın kendi yazılmış kitapları olduğu gibi onu anlatan başka yazarlar tarafından yazılmış kitaplar vardır. Aldığı Ödüller ve katıldığı sergileri bu satırlara sığdırmak zordur. Bu bilgiler 2010 yılı sonu itibariyledir Ama : Google de yazdığınız zaman binlerce Halil Akdeniz etkinliği bulabilirsiniz.

Halil Hocama başarılı, sağlıklı ve mutlu uzun yıllar diliyorum.
İLÇEMİZ BELEDİYE MECLİSİNDEN İSTEĞİM BÖYLE BAŞARILI VE MÜMTAZ BİR İNSAN HER YERDE YETİŞMEZ. HOCAMIZIN ADININ BİR CADDEYE VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUM. İNŞALLAH MECLİS ÜYELERİMİZ OY BİRLİĞİ İLE BÖYLE BİR GÜZELLİĞİ YARATIRLAR.
HOŞÇA KALIN DOSTÇA KALIN…….