VARLIK İÇİNDE, YOKLUK YAŞIYORUZ...
KAYMAKAMIMIZ HAKKI UZUN'A BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR!.
İMAM HATİPLİ OLMAK DEMEK; HAKK’I SAVUNMAKTIR.
HANGİ KONU OLURSA OLSUN, SINIRI AŞMAK, ÖLÇÜSÜZ HAREKET ETMEK İSRAFTIR.
HALK EĞİTİM YERSİZ YURTSUZ KALMIŞTIR.
DEVLET GÜCÜNÜ GÖSTERMELİDİR.

İmam hatipli olmak demek; batıl olanla sürekli mücadele içinde olup Hakk’ı savunmak ve batıl olana itaat etmemektir. İmam hatipli olmak Rabbinin kelamını yüceltmek ve yaymak, manen ve kalben de Asım’ın Nesli olmak demektir.

Asım'ın Nesli gibi namusunu, ırzını ve mabedini çiğnetmeden yaşamak ve yaşatmak demektir. İmam hatipli olmak Mehmet Akif'i, Necip Fazıl'ı, Yahya Kemal'i anlamaktır. İmam hatipli olmak gönlünün her zaman Mekke'de, Medine'de, Kudüs'te kalmış olmasıdır.

İmam hatip okulları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak açılan ve genel ortaöğretim sistemi içerisinde yer alan köklü kurumlarımızdandır. Bu kurumlar, 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanuna dayalı olarak kurulmuştur. İmam-Hatip okulları 1924 yılında İmam-Hatip Mektepleri adı altında 29 merkezde açılmıştır. Bu okullar 4 yıllık Ortaöğretim seviyesinde idi. Bu okullar zaman içerisinde 1930 yılında kapatıldı. 1949 yılında Ortaokul mezunu askerliğini yapmış kişilere 10 ay süreli İmam-Hatip kursları açıldı. Bu kurslar da sonra 2 yıla çıkarıldı. 1950 seçimlerinde bugün olduğu gibi seçimlerin ana konusu yine İmam Hatip liseleri, yine günün konusu oldu. Demokrat Parti halka verdiği sözü tutarak 1951- 1952 öğretim yılında orta kısmı 4, lise kısmı 3 yıl olan 7 yıllık İmam-Hatip okullarını açtı. Bu okullar ilk önce 7 ilde açıldı. Bu iller; Adana, Ankara, Isparta, İstanbul, Kayseri, Konya ve Kahramanmaraş’tır. 1971 yılına kadar bu sisteme göre orta kısmında okuyanlara 1. Devre diploması, lise kısmında okuyanlara ise 2. Devre diploması düzenlenmiştir. İmam-Hatip okulları ilk mezunlarını 1958 yılında verdi. 1958-1969 yılları arası İmam-Hatip okulları mezunlarından lise diploması almak isteyenlere liselerin bütün derslerinden sorumlu tutularak lise diploması düzenlenmiştir. 1969 yılında çıkan bir yönetmelik ile 6 dersten sorumlu tutularak diploma almaya hak kazanmıştır. 1971 yılında İmam-Hatip okullarının 1. Devre leri kapatılarak 2. Devre leri (lise kısmı) 4 yıla çıkarılmıştır. 1973 yılında 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile kullanılan İmam-Hatip Okulu ismi İmam-Hatip Lisesi olarak değiştirilmiştir. 1973-1974 öğretim yılında İmam-Hatip Lisesi mezunlarına verilen diplomalar 1999 yılına kadar ÖSYM’ce ÖSS’ye girişte genel lise diplomaları ile denk kabul edilmiştir. 1976/4374 sayılı Danıştay kararı ile bu okullara kız öğrenciler alınmaya başlanmıştır. 1985-1986 öğretim yılından itibaren İmam-Hatip Liselerinin bir kısmı Anadolu İmam-Hatip Lisesine dönüştürülmüş, ilk olarak İstanbul Beykoz Anadolu İmam-Hatip Lisesi açılmıştır. 1999 yılından 2011 yılına kadar bu okullardan mezun olan öğrencilere uygulanan katsayı uygulaması nedeniyle bu öğrencilerin sayısı düşmüştür. 2012 yılı itibariyle katsayı uygulaması kaldırılmıştır. Mağduriyet bir nebze giderilmiştir.

İmam Hatip Okullarının temel gayesi kendisi ve yaşadığı toplum için bilgili, kültürlü, başarılı, kendine güvenen, inançlı gençler yetiştirmek; 21. yüzyılda gelişen ihtiyaçlara cevap verecek bireyler olarak onları hayata hazırlamak; insana değer veren, problemlere çözüm üretebilen milli ve manevi değerlerini koruyan ve geliştiren kişilikli insanlar olarak onları yetiştirmektir.

Hakk’ı savunmak ve ahlaklı bireyler yetiştirmek adına Kumluca'da Şehit Ömer Halis Demir Ortaokulu, Kumluca Merkez İmam Hatip Ortaokulu, Kumluca Anadolu İmam Hatip Erkek Lisesi ve Kumluca Anadolu İmam Hatip Kız Lisesi olmak üzere 4 okulumuz var.

Kumluca Halk Eğitimi Merkezi, bu yıl içinde açmış olduğu kurslara 11000 yetişkin kursiyer katılmış, katılımcıların 7000'i sertifika almaya hak kazanmış. Bunun dışında yaklaşık 4000 öğrencinin Açık Öğretim Lise ve Ortaokul işlemleri için yılda 3 defa ziyaret ettiği bir kurumdan bahsediyoruz. Yine üniversite sınavları ve KPSS sınavlarına hazırlık kapsamında yaklaşık 700 civarında kursiyerin faydalandığı bir kurumun Kumluca halkı için ne kadar önemli olduğu aşikardır. Yaklaşık yılda 16000 kişinin yararlandığı Halk Eğitimi Merkezi, Kumluca Belediyesinin yurt yapma gerekçesiyle boşaltma kararı ile yersiz yurtsuz kalmıştır.

İlçemizde iki imam hatip ortaokulu var. İkinci bir ortaokul şu anki duruma göre lüks konumunda. 16 dersliği bulunan Kumluca İmam Hatip Ortaokulunda yaklaşık 90 öğrenci eğitim görüyor ve sadece 4 dersliği kullanılıyor. Peygamberimiz hadislerinde, "HANGİ KONU OLURSA OLSUN, SINIRI AŞMAK, ÖLÇÜSÜZ HAREKET ETMEK İSRAFTIR" diye buyurmuştur. Düşünün ki 16 dersliği olan bir okulun sadece 4 dersliği kullanılıyor.

Halk Eğitim yer sıkıntısı çekerken, iki ortaokul lüks durumdadır, israftır. Bakın belki de bu yazdıklarıma karşı çıkan, imam hatiplere dokunmayın diyecek birçok kişi çıkacaktır. Buradaki asıl amaç ilçemizde bir ihtiyaç varken, bu okulun lüks olma durumudur. Mesele şu yaklaşık 16 bin kişiyi ilgilendiren Halk Eğitim Merkezi yer sıkıntısı çekiyor, 16 derslikli bir okulda sadece 4 dersliği kullanılan okulda sadece 90 öğrenci eğitim görüyor. Ayrıca bu öğrenciler hiç bir şekilde mağdur olmayacak. Çünkü bir ortaokulumuz daha var. Aynı zamanda birçok okulumuzda imam hatip sınıfları da var.

KUMBEK kursları Kumluca Belediyenin sözleşmeyi tek taraflı fesih etme sebebiyle bu yıl eğitim İmam Hatip Erkek Lisesinde veriliyor. Yaklaşık 450 öğrencinin yararlandığı kurslarda, derslik sıkıntısı yaşanıyor. Aynı zamanda derslik sıkıntısı nedeniyle ikili grup şeklinde eğitim veriliyor, bu da eğitimin geç saatlerde bitmesi anlamına geliyor. Kış aylarının yaklaşması ve trafiğin yoğun olduğu bölge olması hasebiyle öğrenciler ulaşımda büyük zorluklar çekiyor. İmam Hatip Ortaokulu eğer Halk Eğitim'e dönüştürülürse aynı zamanda KUMBEK kursları da burada verilebilir. Böylelikle mağduriyet giderilmiş olur.

1976 yılında yapılan Kumluca İmam Hatip Ortaokulu'nun farklı bir amaç kullanılması halinde hak sahiplerinin bazı hakları olacağı söyleniyor. Zamanında okul yapılması için bağışlanan bir yerin eğitim adı altında devam ettiği sürece kimsenin itiraz etmeyeceğini düşünüyorum. İllaki Halk Eğitim olacak diye birşey yok merkezde ilkokul ve ortaokul sıkıntısı yaşıyoruz. İlköğretim okuluna dönüştürülebilir. Yeter ki varlık içinde yokluk yaşamayalım.

Burada Kumluca Kaymakamımız Hakkı Uzun'a büyük görev düşüyor. Görevler gelip geçicidir, asıl olan kalıcı eserler bırakmaktır. Kaymakamımızdan ricam yarın başka bir memlekete tayini çıktığında, arkasında hoş bir sada bırakmasıdır. Kaymakamımız burada devletin gücünü hissettirecektir.

Aynı zamanda bölge milletvekillerimize büyük iş düşmektedir. Antalya Milletvekilleri Aydın Özer ve Atay Uslu İlçemize Milli Eğitim'in de dahil olacağı bir Halk Eğitim binası kazandırmalıdır. Hemen öğretmenevinin yanında daha önce halk eğitim müdürlüğü yapılması konusunda yer tahsisi bulunuyor. Bunu hatırlatmak istedim. Yerimiz var, gerisi devletin gücünü gösterme zamanıdır. Halk eğitim gibi önemli bir kurum yersiz yurtsuz kalmamalıdır.

Sağlıcakla kalın...