Sevgili Batı Antalyalılar, bugün sizlere yurt dışında, özellikle de sağlık alanında gelişmiş olan ABD ve Avrupa’da oldukça yaygın bir meslek dalı olmasın karşın ülkemizde hayatımıza yeni yeni giren bir meslek dalı olan ‘Ergoterapi’ ile tanıştırmak istiyorum. Pek çoğumuz için yeni olan bu kavram, aslında oldukça önemli ve günlük hayatımızla oldukça yakından ilgili bir bilim dalının adıdır.

Peki Ergoterapi Nedir? Ergoterapist Kimdir, Ne İş Yapar?
Ergoterapi, en temelinde kişilerin günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmekte bağımsızlığını artırmayı ve topluma katılımını sağlamayı hedefleyen bir sağlık mesleğidir.

Hepimizin toplumda bir takım rolleri vardır. Anne olmak, baba olmak, evlat olmak gibi; öğretmen olmak, sporcu olmak, bir evcil hayvan sahibi olmak gibi… Ve bu rollerimiz bizim kimliğimizin önemli bir parçasıdır. Herhangi bir nörolojik ya da psikiyatrik hastalık, kaza, yaralanma, bağımlılık, göç vb. durumlar hayatımızın akışını değiştirebilir ve bulunduğumuz topluma ait hissetmekte zorlanabiliriz.

Ergoterapistler tam da bu noktada devreye girerler. Kişinin günlük hayatta yeniden bağımsızlığının sağlanması için bazen yapmak istedikleri aktivitelere, bazen kişinin bulunduğu sosyal ve fiziksel çevreye, bazen de kişinin kendisine bir takım müdahalelerde bulunurlar.

Ergoterapistler, ev, okul, iş yeri, sağlık merkezi, huzurevi, rehabilitasyon merkezi, özel eğitim kurumları, danışmanlık merkezleri, hastaneler ve gönüllü kuruluşları içeren geniş bir yelpazede uygulama alanına sahiptir. Nöroloji, el rehabilitasyonu, psikiyatri, geriatri, onkoloji ve pediatri gibi pek çok alanda, pek çok yaş grubu ile çalışabilirler.

Ergoterapi (Occupational Therapy, İş ve Uğraşı Terapisi) mesleğinin dünyada 100 yılı aşkın bir geçmişi bulunmaktadır. Ülkemizde ise ilk Ergoterapi Bölümü 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak açılmış 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Ergoterapi bölümü mezun sayısı her geçen yıl artmakta ve ergoterapistler Türkiye’nin dört bir ucuna dağılarak mesleğini icra etmektedir.

Çocuklarda Ergoterapi
Ergoterapistler, her çocuğun değerli ve özel olduğuna inanır. Eğitimim süresince ilgi duyduğum ve eğitimimi tamamladıktan sonra çalışmaya başladığım pediatrik ergoterapi alanında amacımız, çocukların yeteneklerini en üst düzeye çıkarmak ve engellerini en aza indirmek; normal gelişim seyrini izlemesine ve oldukça sancılı geçebilen büyüme döneminde hem onlara hem ailelerine rehberlik sunabilmektir.

Pediatrik tedavi ünitelerinde yoğunlukla gelişim geriliği, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme güçlükleri, otizm spektrum bozukluğu, yaygın gelişimsel bozukluklar, serebral palsi, prematüre bebekler, çeşitli kas hastalıkları ve downsendromu gibi genetik sendromlara sahip olan çocuklarla çalışıyoruz.

Bazen de herhangi bir tanısı olmayan fakat bir takım duyusal problemleri nedeniyle saçını bağlatmayan, tırnaklarını kestirmeyen, yemek seçen, yerinde duramayan, arkadaşlarına vuran tüm öğretmenlerin şikayetçi olduğu “o” çocukları kapsar tedavi alanımız.

Tüm bu çocuklar ile terapilerde, çocuğa özgü bir program belirler; duyu bütünleme terapisi, ince motor beceri eğitimi, günlük yaşam aktiviteleri için gerekli becerilerin geliştirilmesi, oral motor terapi, kognitif (bilişsel) rehabilitasyon, az gören rehabilitasyonu, psikososyal müdahaleler gibi farklı tedavi yöntemleri kullanırız.

Her çocuk içinde büyük potansiyeller barındırır ve doğru şekilde desteklendiğinde sonuç herkesi şaşırtabilir. Çocuklarda ergoterapi alanının keşfedilmesi birçok çocuğumuz için umut olacaktır.

Ergoterapist R. Begüm KOCA
İnstagram: ergoterapist.begumkoca
E-Posta: [email protected]