Aşırı kilo ve obezite Dünyanın karşı karşıya geldiği önemli sorunlardandır. Özellikle pandemi süresince çocuklarda hareketsiz yaşam,televizyon karşısında fazla vakit geçirme,canı sıkıldığında sürekli mutfağa gidip abur cubur atıştırma alışkanlığı ile beraber kilo artışı gözlenmektedir. Geçen haftaki yazımızda pandemi sürecinde kilo alan çocuklar ve önleme yollarından bahsetmiştik.Bu haftaki yazımızda ise çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz sağlıklı tarifleri derledik.Çünkü kendi emeklerinin olduğu sağlıklı tarifleri daha kolay tüketeceklerdir.Birlikte geçirdiğiniz bu zamanda kullandığınız malzemeleri neden kullandığınızı,sağlık için olan faydalarını anlatarak beslenme ile ilgili onları bilgilendirebilirsiniz.

İşte evde yapabileceğiniz pratik sağlıklı birkaç tarif…

PEYNİR SOSLU SEBZELER

• Malzemeler:

• 2 yemek kaşığı yoğurt

• 2yemek kaşığılabne peyniri

• 1 havuç

• 1 kapya biber

• 1 adet kaliforniya biberi

HAZIRLANIŞI:

Yoğurt ve peyniri iyice karıştırıp sos yapın ve bir kâseye koyun.

Havuç ve biberleri güzelce temizleyip yıkadıktan sonra uzun dilimler halinde doğrayın.Yağlı fırın kağıdına sebzeleri koyup 10 dk fırınlayın. Fırından çıktıktan sonra sos ile beraber çocuğunuza servis edebilirsiniz.Sosa batırıp keyifle yiyeceklerdir.

SAĞLIKLI ENERJİ TOPU

MALZEMELER

• 5 adet hurma

• 1 çay bardağı Hindistan cevizi tozu

• 5 adet fındık

HAZIRLANIŞI:

5 hurmayı yumuşaması için suda bekletin.Yumuşayan hurmaları blenderden geçirin.

Bir çay bardağı hindistan cevizi tozunuekleyin.Daha sonra bu karışımı ceviz büyüklüğünde top haline getirin.Bir tepsiye kırık fındıkları serin ve toplarımızı bu kırık fındıklara bulaştırın.

Elde edilen toplardan 2-3 tanesini çocuğunuz 1 bardak sütün yanındaara öğün olaraktüketebilir.

SAĞLIKLI EV CİPSİ

MALZEMELER:

• 1 adet tam tahıllı lavaş ekmeği

• 1 çorba kaşığı zeytinyağı

• 1 çay kaşığı kekik, karabiber

• 1 tutam toz kırmızı biber

HAZIRLANIŞI:

1 adet lavaş ekmeğini tercih ettiğiniz cips boyutunda kare olarak dilimleyin.Geri kalan tüm malzemeleri bir kapta karıştırın.

Dilimlediğiniz lavaş ekmeklerini bu karışıma bulayın.Tepsiye serdiğiniz yağlı kağıt üzerine hazırladıklarınızı dizin

Önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında 3-4 dakika ön yüzeyleri, ardından tekrar 3-4 dakikadiğer yüzeyi pişecek şekilde çevirin.

Lavaşların kararmaması için fırının yanında olmanızda fayda var.

KURU ÜZÜMLÜ BALLIKEK

MALZEMELER

• Yarım çay bardağı bal

• 1 su bardağı yarım yağlı süt

• 1 adet yumurta

• 1 çay bardağı kepekli un

• 1 çay bardağı buğday unu

• Yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz

• 1 tatlı kaşığı tarçın

• 1,5 yemek kaşığı kakao

• 1,5 yemek kaşığı kuru üzüm

• Kabartma tozu

HAZIRLANIŞI:

Yumurtayı derin bir kapta iyice çırpın. Kuru üzüm dışındaki tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. En son kuru üzüm ve cevizi ekleyin. Malzemeyi önceden yağlanmış bir kek kalıbına dökün. 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Sevgili okuyucularım, öncelikle çocuğunuza anne ve baba olarak bu dönemde kazandıracağınız sağlıklı beslenme alışkanlıkları gelecekteki hayatlarına yansıyacağından bu dönemi iyi değerlendirip abur cuburlardan uzak sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaya gayret etmelisiniz .

Sağlıklı günler dilerim.