Beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri uzun yıllardır araştırılmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlıkları obezite, kalp hastalığı, hipertansiyon, kanser gibi sorunların oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Obezite ve kronik hastalıkların önlenebilmesi için meyve, sebze, tam tahıl ve ürünlerinin tüketiminin arttırılması, basit şeker ve doymuş yağ içeriği yüksek besinlerin ise tüketiminin sınırlandırılması önerilmektedir.

Sevgili okuyucularım, Akdeniz diyeti, taze sebze ve meyvenin yüksek oranda tüketildiği, yemeklerde zeytinyağının kullanıldığı, sağlıklı bir beslenme alışkanlığıdır. Yağ içeriği toplam enerjinin %30 ile %40 ı arasında değişir. Yüksek oranda meyve sebze tüketimi, düşük oranda et ve sos tüketimi bu beslenme modelinin önemli özelliklerindendir. Kırmızı etin ayda 1-2 kez tüketilmesi, balığın beslenmede önemli yer tutması ve fındık-fıstık-ceviz gibi sert kabuklu yemişler gibi besinlerin yer alması Akdeniz diyetinin göze çarpan diğer özellikleridir. Bu nedenle, Akdeniz diyetinin yeterli ve dengeli beslenme örneği oluşturabileceği düşünülmektedir. Tüm bu besinlerin bir arada ve önerilen miktarlarda tüketiminin sağlık üzerinde koruyucu etkileri olabileceği düşünülmektedir.

Yapılan araştırmalarda ilk olarak Akdeniz diyetinin kalp damar hastalıklarından koruyucu etkileri olduğu saptanmıştır. Daha sonra yapılan diğer çalışmalarda Akdeniz diyetinin tip 2 diyabet, obezite ve kanser riskini azalttığı belirlenmiştir. Bunlara ek olarak, Akdeniz diyetinin yaşam süresinin uzaması ile ilişkili olduğu ve Akdeniz diyetine uyum sonucu kalp hastalıkları, kanser gibi sağlık sorunları ile yaşanan ölümlerin %10-20 oranında azaldığı belirlenmiştir. Tüm bu özellikleri ile Akdeniz diyeti sağlığın korunmasını ve yaşam kalitesinin arttırılmasını sağlamaktadır.

AKDENİZ DİYETİNDE YER ALAN BESİNLER

  • Tam tahıl kaynağı besinler: Tam buğday, tam yulaf/yulaf ezmesi, tam tahıllı mısır unu, esmer pirinç, tam çavdar, tam tahıllı arpa, yabani pirinç, bulgur, karabuğday, kinoa, mısır gibi . ( günde en az 3 porsiyon tüketilmelidir.)
  • Sebze ve meyveler: Günde 4-6 porsiyon tüketilmelidir.
  • Kurubaklagiller: Nohut, fasulye, bezelye, mercimek, börülce gibi. ( haftada 4-5 porsiyon)
  • Yağlı tohumlar( sert kabuklu kuruyemişler) : Fındık, fıstık, badem ceviz gibi. ( Günde 30-45gr)
  • Zeytinyağı: Günde 1-2 yemek kaşığı
  • Balık: Haftada 4-5 porsiyon

Sevgili okuyucularım ‘’Akdeniz diyeti bugün dünyadaki en sağlıklı diyet’’ kabul edilmiştir. Yazımı burada sonlandırırken herkese sağlıklı günler diliyorum.