Merhaba sevgili okuyucularım Öncelikle tüm İslam aleminin Ramazan ayını kutluyorum. Herkesin birbirine saygı duyduğu, bu ay da herkesin niyetinin bol bol olduğu güzel bir dönem olsun ve tüm hayatımıza bu güzel niyetler hakim olsun dileklerimle…

Bu hafta sizlerle Hint Felsefesinin dört Altın kuralı hakkında paylaşım yapmak istiyorum.

Bu paylaşımla yaşamınızdaki gel gitleri, olmazları, geçmişleri, gelecektekileri ve geç kalmışlıkların aslında olması gerektiği zamanda olduğunu farketmemizi sağlayan altın kurallar. Yazımı içselleştirerek okumanızı öneriyorum;)

Gelelim bu 4 altın kurala:

1. Kural: “Karşına çıkan kişiler her kimse doğru kişilerdir. Bunun anlamı şudur, hayatımızda kimse tesadüfen karşımıza çıkmaz. Karşımıza çıkan, etrafımızda olan herkesin bir nedeni vardır. Ya bizi bir yere götürürler ya da bize bir şeyler öğretirler.”

Yani kimle karşılaşırsak karşılaşalım iyi veya kötü bu insanlar bizim için bir öğreti olarak karşımıza çıktığını farkedelim alacağımız dersleri kaçırmayalım.

2.Kural:”Yaşanmış olan her ne ise, sadece yaşanabilecek olandır. Hiç bir şey, hem de hiç bir şey yaşadığımız şeyi değiştiremezdi. Yaşadığımızın içindeki en önemsiz saydığımız ayrıntıyı bile değiştiremeyiz. “Şöyle yapsaydım, böyle olacaktı.” Gibi bi cümle yoktur. Hayır, ne yaşandıysa , yaşanması gereken, yaşanabilecek olandır. Dersimizi alalım ve ilerleyelim diye. Her ne kadar zihnimiz ve egomuz bunu kabul etmek istemese de, hayatımızda karşılaştığımız her olay mükemmeldir.”

Ne çok kurarız değil mi şu cümleyi “ah ya bunu yapmasaydım şuan bu durumda olmayacaktım.” İyi ki yapmışsınız ki şimdi bu durumdasınız sadece bu durumdan ne öğrendiniz en önemli şey bu şimdi deneyim ve tecrübe sahibisiniz ne öğrendiniz yaşamınıza katkısı ne ona bakma zamanı kaçırmayın alacağınız dersinizi…

3.Kural: “İçinde başlangıç yapılan her an, doğru andır. Her şey doğru anda başlar, ne erken ne geç. Hayatımızda yeni şeyler olmasına hazırsak, o da başlamaya hazırdır.”

Hiç bir şey için geç değil atmış yaşındasınız ve yeni bir dil mi öğrenmek istiyorsunuz o zaman tam da zamanı başlayın. Kimsenin bu yaşta ne yapacaksın yeni bir dili demesine bakmayın. Bir de şarkılarda geçiyor ya “ben sana geç sen bana erken” işte bu felsefeye göre ne sen geç kalmışsın ne o erken gelmiş hayatınızda tam da olması gereken bir zaman da birliktesiniz. Bununla ilgili o kadar çok örnek verilebilir ki iş insanlarını düşünün hepsi başlaması gereken zamanda başlamış. Farkedin siz yaşamınız da yeni bir şeylere yer açmak istediğinizde neler oluyor?

4.Kural: “Bitmiş olan bir şey bitmiştir. Bu kadar basittir. “Hayatımızda bir şey sona ererse, bu bizim gelişimimize hizmet eder. Bu yüzden serbest bırakmak, gitmesine izin vermek ve elde etmiş olduğun bu tecrübeyle ileriye doğru bakmak daha iyidir.”

Farkedin bazı şeylerde takılı kalırız oysa bitmiştir bittiğini biliriz ama tutkal misali yapışırız. Korkarız yeni başlangıçlardan bu kaos içinde kalmak yeni bir şeyle tanışmaktan daha Kolay gelir. İşte burada farkedin bitmiş kül olmuş bişeyleri yeşertemezsiniz ne kadar sularsanız sulayın ne kadar bakım yaparsanız yapın. Farkedin bu bitmiş küllenmiş durumdan kendiniz için neler öğrendiniz şimdi yaşantınızda neleri değiştirebilirsiniz sadece farkedin…

Sevgiyle kalın…

Klinik Psikolog Gülsüm Bircan