Kumluca ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106’ıncı yıldönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Kumluca'daki ilk tören Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunumuyla gerçekleştirildi. Törene, Kaymakam Uğur Kolsuz, Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Suat Arslan ve daire amirleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından tören sona erdi.

Daha sonra Mehmet Akif Ersoy Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki programa geçildi. Buradaki programa Kaymakam Uğur Kolsuz, Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Suat Arslan, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aktaş, daire amirleri, siyasi parti ilçe başkanları, muhtarlar, okul müdürleri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kumluca Gül-Çetin Kaur Anadolu Lisesi okul müdürü Olcay Aslan günün anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yaptı. Aslan yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Türk milleti tarihin hemen her döneminde dünyanın yazgısını değiştiren olmuştur. Gün olmuş demir dağı eritmiş, esarete baş kaldırmış gün olmuş Çanakkale’de bütün dünyayı dize getirmiştir.

Çanakkale Türkün türküsü şehidimin son örtüsüdür. İnsan çalışarak birçok ünvan ve makam elde edebilir. Bu makamların başında şehitlik gelmektedir. Çünkü şehitlik makamı, hayat karşılığında elde edilmekte ve inanç sayesinde kazanılmaktadır. Bugün yapmamız gereken Çanakkale ruhunu yaşatmak ve genç nesillere aktarmaktır. Bu da ancak milli ve manevi değerlerimizi yaşayarak, çocuklarımıza öğreterek her alanda mücadele vererek olur.

Bizim, şehit oğlunun cenazesinde 'on oğlum olsa onunu da askere gönderirim, yeter ki vatan sağ olsun' diyen analarımız, şehit oğlunun ardından 'oğlumun yarım kalan askerliğini tamamlamak istiyorum' diyen babalarımız, 'ben de büyüyünce babam gibi asker olup, şehit olacağım' diyen çocuklarımız olduğu sürece kaç donanmayla gelirlerse gelsinler Çanakkale ruhunu yaşayacak ve yaşatacağız. Bizlere bu kutsal emaneti bırakan aziz şehitlerimizi minnetle anıyor sözlerimi bir şehidimizin vasiyetiyle bitiriyorum; 'Öyle evlatlar yetiştirin ki adları Mehmet, soyadları şehit olsun."

Konuşmaların ardından Gül-Çetin Kaur Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin hazırlamış olduğu,o dönemin zor şartları altında azim ve inançla kazanılan savaşı anlatan 'Çanakkale Geçilmez' Oratoryo gösterisi duygulu anlar yaşattı, ayakta alkışlandı.

Programın sonunda şiir, kompozisyon ve resim dalında dereceye giren öğrencilere protokol takdimi ile çeşitli hediyeler verildi. Ayrıca protokol üyeleri, Karşıyaka Mahallesindeki Şehitliğimizi ve Güzören Mahallesindeki Şehit Ailelerine ziyarette bulundu.