Merhaba sevgili okuyucularım bu hafta yetişkine geçeriz diye düşünürken haydi bir de kardeş ilişkisini düzeltecek aralarındaki rekabetin ortadan kalmasına yardımcı olacak oyunlardan bahsedeyim istedim. Bunun yanında çevremden bu konuya değinmemi isteyenler de oldu. Onlara da özel bir yazı olsun bunun yanında sizin değinmemi istediğiniz bir konu olursa @batıantalyagazetesi ne yazarak bana ulaşabilirsiniz.

Kardeş ilişkilerini düzeltecek oyunlar arasında olan körebe; bir çocuk ve bir ebeveynin gözü bağlanır. Kardeşler birbirini ebeveynlerde birbirini yönlendirecek şekilde hazırlanılır. Oyunda nerden nereye gidileceği belirlenir. Örneğin salondan mutfağa kadar gözü kapalı olana yardım edilecek gibi. Bu oyunda amaç kardeşlerin birbirine gözü kapalı şekilde güven aşılamasını sağlamaktır. Gözü açık olan çocuk gözü kapalı olan kardeşinin diğer odaya zarar görmeden ulaşmasını sağlar. Oyun hem çocukların hem ebeveynlerin istenilen odaya ulaşması ile sonlanır.

Kardeş ilişkisini canlı tutacak masal tamamlama oyununda ise; ebeveynler masalın başını söyler ve çocuklardan sırayla hayali bir masal yaratmalarını ister. Kural yok herkes kendi yaratıcılığını konuşturur. Bu eğlenceli oyunda aslında amaç masalın ne olduğu değil çocukların kendilerini bu masal da nasıl şekillendirdikleri önem taşır. Siz bir başlayın bakalım bu masal tamamlama oyununda çocuklarınızla ilgili neler keşfedeceksiniz…

Kardeş ilişkisinde ortak karar verebilme becerisini kazandırmayı amaçlayan Kayıp eşyayı bulma oyununda; ebeveynler bulunmasını istedikleri eşyayı belirledikleri bir alana saklarlar. Ve çocukların bu eşyayı bulmasını sağlayacak adına define haritası dedikleri bir harita ile kayıp eşyanın bulunmasını sağlayan haritayı çocuklara verirler. Kayıp eşyanın beş dakika içinde bulunmasını isterler. Tüm kardeşlerin haritaya bakarak ortak bir şekilde eşyanın nerede olduğuna karar verip bulunması istenir.

Kardeş dayanışmasını artıran diğer bir oyun sıcak-soğuk da; ebeveynler ve çocuklar ayrı iki grup olur. Oyunda ebe olan çocuk ya da Ebeveynden sakladıkları eşyayı bulması sağlanır. Burada ebe dışında diğerleri saklanan eşyanın yerini biliyordur. Örneğin ebe çocuklardan bir tanesi ise diğer çocuklar eşyaya yaklaştıkça sıcak uzaklaştıkça soğuk diyerek eşyanın yerini bulmasını sağlar.

Kardeşlerin yardımlaşmasını ve birlikte hareket etmesini sağlayan diğer bir oyun ise saklambaç; çocuklar ve ebeveynler yine ayrı iki grup olurlar. Burada ebeveynler ebe ise her ikisi de ebe diğer çocuklar da hepsi ebe olarak katılır. Birlikte saklanma yerlerini ayarlamaları ve diğer yandan anne babalarının saklandıkları yeri birlikte bulmaları birlikte hareket etmeyi sağlar.

Kardeşlerin birbirine güvenmesini sağlayan yüz boyama oyununda; çocuklar yüz boyası ile birbirinin yüzünü boyar bitirince birlikte aynaya bakarlar. Boyama sırasında aileler çocuklara ipucu verebilir. Meraklanmalarını sağlayabilir ve bunun yanında boyama ile ilgili olarak yaratılıcılıklarını teşvik edecek sempatik söylemlerde bulunabilirler.

Çocukların birlikte hareket etmesini sağlayacak diğer bir etkinlikte müzik aletleri ile birbirlerinin ritmine uygun dans ya da şarkı söyleyebilirler. Bu etkinliği şiir ya da resim olarak da düşünebilirsiniz. Örneğin bir büyük resim kağıdına ortak olarak bir resim yapmaları istenilebilir. Burada amaç birbirleri ile uyumu yakalama ve ortak bir resim de birbirlerinin alanına ne kadar girdikleri ya da girmeme durumlarını görebilirsiniz.

Çocukların birlikte hareket etmesini sağlayan bir etkinlikte birlikte bir şey oluşturma; bu etkinlikte çocuklar ne olacaklarına karar vererek örneğin bir orman, köpek, at, ağaç, müzik aleti, eşya gibi şeyleri canlandırarak ailelerin tahmin etmesi sağlanır.

Çocukların birlikte yapacakları ve çok eğlenecekleri diğer bir etkinlikte birlikte yemek yapmalarını sağlayıp aileler çocukların yaptıkları yemeği birlikte yiyip birlikte yemeğe isim bulabilirler.

Sevgili aileler kardeş rekabetinin panzehiri onları ekip yapmaktır. Haydi o zaman onların birbirine bağlılıklarını güçlendirmek ve rekabeti ortadan kaldırmak için ekip çalışmasına… ?

Sevgiyle kalın…

Klinik Psikolog Gülsüm Bircan