Velilerin “SET”
İsyanına Kulak Verin!

2018-2019 eği­tim öğ­re­tim yı­lı­nın baş­la­ma­sıy­la be­ra­ber ve­li­le­rin okul alış­ve­ri­şi te­la­şı baş­la­dı. Ül­ke­miz­de ya­şa­nan kur dal­ga­lan­ma­sı­na bağlı ola­rak ya­şa­nan Türk li­ra­sın­da­ki değer kaybı, enf­las­yo­nun art­ma­sı tü­ke­tim mal­la­rı­nın fi­yat­la­rı­nı yüzde yüz ar­tır­dı.

Ül­ke­mi­zin için­de bu­lun­du­ğu bu zor du­ru­mu fır­sa­ta çe­vi­ren­ler­de var ma­ale­sef. Stok­çu­lar, fır­sat­çı­lar bu ül­ke­yi sö­mür­me­ye devam edi­yor. Ül­ke­miz tüm güç­lük­le­re rağ­men dim­dik ayak­ta du­ru­yor. Bunun en büyük zor­luk­la­rı­nı dar ge­lir­li va­tan­daş­la­rı­mız çe­ki­yor.

Okul­la­rın açıl­ma­sın­dan bu yana ve­li­ler­den gelen tep­ki­ler­den do­la­yı bu ya­zı­yı ka­le­me alı­yo­rum. Ama­cım her­han­gi bir okulu, yö­ne­ti­mi­ni suç­la­mak yada her­han­gi bir kır­ta­si­ye­nin ek­me­ğiy­le oy­na­mak değil. Fakat ve­li­le­ri­mi­zin is­ya­nı­na hak ver­me­mek müm­kün değil. Kır­ta­si­ye fi­yat­la­rı­nın bazı ürün­ler­de yüzde yüz art­ma­sı­nı bir yere bı­ra­kın, ekst­ra is­te­nen yar­dım­cı kitap set­le­ri ve­li­le­ri isyan et­tir­miş du­rum­da.

Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı İlköğ­re­tim ile Or­ta­öğ­re­tim Genel Mü­dür­lü­ğü, 81 il Va­li­li­ği­ne resmi yazı ya­za­rak Ba­kan­lık­ça da­ğı­tı­mı ya­pı­lan ders ki­tap­la­rı dı­şın­da­ki hiç­bir ma­ter­ya­lin öğ­ren­ci­le­re al­dı­rıl­ma­ma­sı, bunun ak­si­ne ha­re­ket eden­ler hak­kın­da Va­li­lik­çe işlem tesis edil­me­si­ni is­te­miş­ti.

Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı Ders Ki­tap­la­rı ve Eği­tim Araç­la­rı Yö­net­me­li­ği "Öğ­ren­ci­le­re Al­dı­rıl­ma­ya­cak Ki­tap­lar" baş­lı­ğı al­tın­da yer alan 37.​maddesin­de; "Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan be­lir­len­me­yen ders ki­tap­la­rı ile oku­tu­la­cak diğer eği­tim araç­la­rı öğ­ren­ci­le­re al­dı­rı­la­maz" de­nil­mek­te­dir.

Bu ne­den­le Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı Or­ta­öğ­re­tim Genel Mü­dür­lü­ğü, 25.09.2018 tarih ve 17411997 sa­yı­lı ya­zı­la­rı ile; "İlgili mev­zu­at hü­küm­le­ri­ne uyu­la­rak Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğın­ca öğ­ret­men ve öğ­ren­ci­le­ri­mi­ze da­ğı­tı­mı ya­pı­lan ders ki­tap­la­rı dı­şın­da­ki diğer yar­dım­cı ma­ter­yal­le­rin; okul­lar­da/ku­rum­lar­da rek­lam ve ta­nı­tı­mı­nın ya­pıl­ma­sı­na izin ve­ril­me­me­si, öğ­ren­ci­le­ri­mi­ze al­dı­rıl­ma­ma­sı, kul­la­nı­mı ko­nu­sun­da zor­la­yı­cı tutum içe­ri­sin­de bu­lu­nul­ma­ma­sı ve ve­li­le­re maddi kül­fet oluş­tu­ra­cak uy­gu­la­ma­lar­dan ka­çı­nıl­ma­sı, yö­ne­ti­ci ve öğ­ret­men­le­ri­mi­zin bil­gi­len­di­ril­me­le­ri ve aksi uy­gu­la­ma­lar­da bu­lu­nan­lar hak­kın­da ge­rek­li idari iş­lem­le­rin ya­pıl­ma­sı için Va­li­li­ği­niz­ce her türlü ted­bi­rin alın­ma­sı hu­su­sun­da..." açık­la­ma­sıy­la tüm va­li­lik­ler uya­rıl­mış­tır.
Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­nın bu açık­la­ma­sı­na rağ­men, ve­li­ler­den is­te­nen fark­lı ders­ler­den set ta­le­bi, dev­le­ti­mi­zin üc­ret­siz bas­tır­dı­ğı ki­tap­la­ra, dev­le­ti­mi­ze ha­ka­ret­tir. Dev­le­ti­mi­zin bas­tır­dı­ğı ki­tap­lar eği­tim sis­te­mi­mi­ze uygun değil mi? Sınav sis­te­mi­mi­zi başka ül­ke­ler mi be­lir­li­yor? Sı­nav­la­rı­mı­zı başka ül­ke­ler mi ha­zır­lı­yor? Ki­tap­la­rı ba­san­da dev­let ku­ru­mu, sı­nav­la­rı­mı­zı ha­zır­la­yan da dev­let ku­ru­mu. Ay­rı­ca va­tan­da­şı­mı­zın da üze­rin­de bu kadar yük var­ken, bir de yar­dım­cı set­ler is­te­me­nin ne an­la­mı var.

Öğ­ren­ci­le­rin kır­ta­si­ye mas­ra­fı­nın ya­nın­da, 1000 TL yi bulan set fi­yat­la­rı­nı du­yun­ca şok oldum. Her okul­dan fark­lı fark­lı set­ler talep edi­li­yor. Be­lir­li kır­ta­si­ye­den alma mec­bu­ri­ye­ti var. Başka kır­ta­si­ye­den re­ka­bet or­ta­mı sağ­lan­ma­dan ve­li­le­re okul yö­ne­ti­mi­nin an­laş­tı­ğı kır­ta­si­ye­den alma mec­bu­ri­ye­ti ge­ti­ri­li­yor.

Ana­sı­nı­fı ço­cuk­la­rı­na 200-400 TL'yi bulan set is­te­mek vic­dan­sız­lık­tır. As­ga­ri üc­ret­le ça­lı­şan dar ge­lir­li bir kesim var. Gece gün­düz ço­cuk­la­rı için alın te­riy­le ça­lı­şan ve­li­le­ri ya­zık­tır, gü­nah­tır, vic­dan­sız­lık­tır. Sı­nıf­ta­ki ço­cuk­la­rın bir kısmı bu set­ler­den alır­ken, ala­ma­yan ço­cuk­la­rın ha­li­ni dü­şü­nün.

Bu ko­nu­lar­da has­sas ol­du­ğu­nu bil­di­ğim Kum­lu­ca Kay­ma­ka­mı­mız Hakkı Uzun'un ve İlçe Milli Eği­tim Mü­dü­rü­müz Meh­met Ali Gir­gin'in, ve­li­le­ri­mi­zin bu is­ya­nı­na kulak ver­me­si ge­rek­ti­ği­ne ina­nı­yo­rum.

Sağ­lı­cak­la kalın...