Yazın içimizi serinleten nefis buzlu limonataların, gazlı- gazsız meşrubatların artık adını duyduğumuzda bile üşüme hissi veren bu aylarda, içimizi ısıtan sıcak içeceklere yavaştan geçmiş bulunmaktayız. Sevgili Okuyucularım, serinleyen havalarda daha dirençli olmak için bağışıklık sistemimizi bazı önemli sıcak içecek seçenekleriyle dirençli hale getirebiliriz.

Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma sistemi olarak tanımlanır. Özellikle bu aylarda bağışıklık sistemimiz düşebilir. Bunun belirtisini halsizlik, unutkanlık, yorgunluk, uyku hali şeklinde görülür.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı vücut direncini artırmak için özellikle antioksidan kaynağı besinlerden ve bazı vitamin kaynaklarından daha fazla tüketilmelidir. A, C ve E vitaminleri kaynakları en sık tüketilmesi gerek besinler arasında yer alır. Kış aylarının vazgeçilmezi Adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya , ısırgan, zencefil, nane gibi bitkilerin çayları da hastalıklara karşı vücut direncisi arttırır.

Başlıca Bitki çayları ve faydaları;
Ihlamur: İdrar ve balgam söktürücü olarak işe yarar. Göğsü yumuşatır.

Nane:Bulantılara iyi gelir bu nedenle nane, limon kaynatılıp içilmesi tavsiye edilir. Anti-mikrobiyal etki göstermektedir.
Ekinezya: Soğuk Algınlığına karşı koruyucu etki gösterir. Anti-inflamatuar, antioksidan ve antiviral özellikleri nedeniyle literatürde bağışıklık güçlendirici olarak tanımlanmaktadır. Fakat gereğinden fazla tüketilirse böbrek ve karaciğere fazla yük binmesine sebep olur.

Kuşburnu: Kuşburnu C vitamini deposudur, portakal, limon, mandalinadan daha fazla C vitamini içerir. Soğuk algınlığı ve gribe karşı korur.

Adaçayı: Gargara suyu olarak kullanılarak boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Bunun yanında kışın artabilen bronşial astım sorunu olan kişilere tavsiye edilmektedir ve doğal bir antioksidan olarak kullanılır.

Zencefil : Soğuk algınlığı ve grip sırasında da yararlı olan sağlıklı terleme ile virüsün ve toksinlerin doğal bir yolla vücuttan atılmasına yardım eder.Zencefil limon bal birlikte tüketildiğinde hem metabolizmayı uyarabilme yeteneğine sahiptir, hem de antioksidan ve bağışıklık artırıcı etkileri vardır.
Isırgan Otu: Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ısırgan otu çayı öksürük ve hapşırık belirtilerini geçirmeye yarar. Kaynamış suya 1 çay kaşığı atarak 10 dakika demlediğiniz ısırgan otu çayını iyice demlenmeden içerseniz boğazınızda kaşıntı hissedebilirsiniz.
Okaliptus:Okaliptus bitkisinin en önemli faydaları arasında bronşiti iyileştirici, solunumu kolaylaştırıcı, sinüzite ve solunum spazmlarına yardımcı, nezle ve gribi giderici özellikleri yer almaktadır. Ayrıca okaliptus yaprağından elde edilen yağ iyi bir nefes açıcı olarak da kullanılmaktadır. Bu çayı hazırlamak için 1 bardak kaynamış suyun içine 1-2 çay kaşığı kurutulmuş okaliptusu ekleyin ve 10 dakkika demlemeye bırakın. Eğer astım veya bronşit için kullanıyorsanız içerisine bir miktar kekik atmanız daha faydalı olacaktır. Okaliptusun çayından fazla içmek mide bulantısı, kusma ve ishale yol açabileceğinden dolayı günde 2-3 bardaktan çok tüketilmemesi gerekmektedir.
Bağışıklığı Artıran Kış Çayı

Malzemeler:

• 500 ml su
• Yarım limon
• 1 tutam ıhlamur
• 3-4 dal taze nane
• 1 fındık büyüklüğünde taze zencefil
Hazırlanışı: Bütün malzemeleri 500 ml suyun içerisinde kaynatıp içebilirsiniz.

Gripten Koruyan Kış çayı
Malzemeler:
• 1 tutam ıhlamur
• 1 tutam ekinezya
• 5 adet kuru papatya
• 1 adet kırmızı elma
• 1 adet çubuk tarçın
• 1 parça taze zencefil
Hazırlanışı : Elmayı kabukları ve çekirdekleri ile birlikte doğrayın. Tüm malzemeleri bir litre suda kaynatıp çayınızı demleyin. Gün boyunca tüketerek gribe ve halsizliğe karşı savaşın.

Sağlıklı günler dilerim.

Senanur Yeşiloğlu
Pembe Önlüklü Diyetisyen
[email protected]