Sevgili okuyucularım her yıl tüm dünyada 11-17 Mart tuza dikkat haftası olması dolasıyla bu haftaki yazımda size tuzu anlatacağım.

Tuz, yiyecekleri korumada ve tatlandırmada kullanılan bir baharattır.

Dünyada Tuz Tüketimi

Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir tepeleme çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Sofra tuzunu yaklaşık %40’ı sodyumdur. Toplam 5 g tuz yaklaşık 2000 mg sodyum içermektedir.

Türkiye’ de tuz tüketimi, tüketilmesi gereken miktarın tam 3 katıdır. Tuzda bulunan sodyum, insan vücudunda kan basıncı, asit-baz dengesi, sinir sistemi ve kas dokusunun çalışmasında önemli rol oynar.

Gereğinden fazla tuz tüketilirse;

* Kardiyovasküler hastalıklara,

* Böbrek hastalıklarına,

* Hipertansiyona

* İnmeye

* Osteoporoza

* Bazı kanser türlerine neden olmaktadır.

Ülkemizde tuz tüketimini azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı 2011 yılından beri 'Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı' uygulamaktadır . Bu program kapsamında ekmeklerdeki tuz oranı düşürüldü, okul kantinlerinden tuz içeriği yüksek cips gibi ürünler, restoranlardaki yemek masalarından da tuzluklar kaldırılmıştır. Ayrıca Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği uyarınca ( 2013) tuz paketlerinin üzerinde ‘’ Tuzu azaltın Sağlığınızı Koruyun’’ ibaresi zorunlu hale getirilmiştir.

Yapılması gerekenler;

* Sofrada tuz bulundurmamalıyız.

* Salamura besinlerin tuz içeriğini azaltmak içi suda yıkama ya da bekletme işlemleri uygulamalısınız.

* Yemeklerimize tadına bakmadan tuz eklememeliyiz

* Her gün tuz miktarını biraz azaltarak az tuz tüketmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.

* Satın alınan işlenmiş ürünlerin tuz içeriğine dikkat etmeliyiz.

* Bol su içip, satın alınan maden sularının tuz içeriği etiketten kontrol edilerek tüketilmelidir.

* Çocuklarınızı erken yaşta tuzla tanıştırmayın.

* Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine bitkiler, maydanoz, nane, kekik, rezene, fesleğen, biberiye, baharatlar, hardal gibi soslar kullanabilirsiniz.

* Atıştırmalık olarak cips, tuzlu kuruyemiş yerine kuru meyveler tercih edebilirsiniz.

* Hazır etler, tavuk sularının, hazır çorbaların içerisinde fazladan sodyum bulunduğu unutulmamalıdır.

Sevgili okuyucularım ‘Tuzu azalt ömrünü uzat’ diyerek bu haftaki yazımı burada sonlandırırken , herkese mutlu hafta sonları, sağlıklı günler diliyorum.