D J I 0157. J P GKUTSO Başkanı Fahri Özen, dört yıllık başkanlık döneminde hayata geçirdikleri yenilenebilir enerji projesiyle odanın enerji giderlerini azalttıklarını ve ihtiyaç fazlası üretimi gelire dönüştürdüklerini ifade etti.

Hizmet binasının çatısına 1,5 milyon TL yatırımla kurulan, 70,4 kWp panel gücüne ve 60 kWe elektriksel kapasiteye sahip santralin, kurum bütçesine katkısının yanında üyeler için de örnek bir uygulama olduğunu vurguladı.

“GÜNEŞİ EKONOMİK KAZANCA DÖNÜŞTÜRDÜK”

Yenilenebilir enerjinin seçim projeleri arasında yer aldığını hatırlatan Özen, ilk somut adımı kendi hizmet binalarında attıklarını belirterek şunları söyledi:

“Amacımız odamızın enerji giderlerini azaltırken üyelerimize de örnek olmaktı. Bu sistemin çalıştığını ve ekonomik katkı sağladığını kendi verilerimizle ortaya koyduk. Kendi elektrik ihtiyacımızı karşılıyor, Trugo şarj istasyonumuzu destekliyor ve üretim fazlasını satıyoruz. Böylece bölgemizin güneşini odamız için ekonomik kazanca dönüştürdük.”

HEM BÜTÇEYE HEM ÇEVREYE KATKI

Özen’in paylaştığı verilere göre santral, Şubat 2024–Mart 2026 döneminde toplam 192 bin 50 kWh elektrik üretti. Tasarruf ve satıştan elde edilen ekonomik katkı 1 milyon TL’yi aştı.

Projenin çevresel katkısına da değinen Özen, üretimin yaklaşık 78,47 ton kömür tasarrufuna ve 93,19 ton karbondioksit salımının önlenmesine eşdeğer olduğunu kaydetti.

“BU UYGULAMAYI ÜYELERİMİZİN İŞLETMELERİNE TAŞIMAK İSTİYORUZ”

KUTSO’da elde edilen deneyimi üyelerle paylaşmayı hedeflediklerini dile getiren Özen, “Kendi binamızda başlattığımız bu uygulamayla üyelerimize örnek olduk. Şimdi hedefimiz, yenilenebilir enerji kullanımının üyelerimizin işletmelerinde de yaygınlaşmasına katkı sağlamak. İşletmelerimizin enerji maliyetlerini azaltan, rekabet gücünü artıran ve doğayı koruyan çalışmaların destekçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Muhabir: SİNAN ÇEVİREN