Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında enflasyonun aylık yüzde 3,16 olarak ölçüldüğünü bildirdi. Bu verilere göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri, mart ayı için yüzde 3,16 enflasyon farkı almaya hak kazandı.

Milliyet'in haberine göre; Son zamanlarda art arda gelen zamlar nedeniyle en düşük emekli aylığının satın alma gücü mart ayında 8.691 liraya geriledi. Aynı dönemde, 17.002 liralık asgari ücretin satın alma gücü ise 14.777 liraya düştü. Peki mevcut durum durumda en düşük emekli maaşı için yapılması beklenen yeni zam ne kadar?

yuzbinlerce_memura_zam_ve_ikramiye_mujdesi_1683093022_8811

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, "Faizler artmaya devam ediyor ve sıkı para politikası uygulanıyor. Mevduat faizleri yüzde 60'lara ulaştı. Eğer sıkı para politikası devam ederse, enflasyonun ilk 6 ayda yüzde 25 civarında oluşmasını bekliyorum" şeklinde konuştu.

"Emeklilere temmuz ayında yüzde 25'e kadar bir artış yapılacak" diyen Bayram, "Buna ek olarak, bir refah payı da verilecektir. Önemli bir zam beklentisi içerisindeyim. Ancak refah payını şimdiden belirtmek erken; oluşacak enflasyona göre yeniden değerlendirme yapılması gerekecektir" şeklinde konuştu.

memur-zammi-belli-oldu-780x470

Bayram, "Memurlar için toplu sözleşme zammı yüzde 15 olarak belirlendi. Buna ek olarak enflasyon farkı da verilecek. Yani, enflasyon olmasa bile memurların yüzde 15 zam alacakları garantilenmiş olacak. Bu durumda, memurların maaşlarının yüzde 25'e yaklaşacağını söyleyebiliriz. Ancak memurlar için ekstra bir refah payı artışı beklemiyorum" şeklinde ifade etti.

Bayram, "Şu anda en düşük emekli maaşı 10 bin TL seviyesinde. Asgari ücretle en düşük emekli maaşı arasında bir makas oluştu. Bu nedenle, en düşük emekli maaşının en az 17 bin TL'ye çıkarılması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Bayram, "Bunu gerçekleştirirken en düşük emekli maaşı kök maaşlara sabitlenmeli ki bundan sonra yapılacak oransal zamdan emekliler faydalanabilsin ve refah tüm kesimlere yayılabilsin" diye ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi