Diyabet( şeker hastalığı) , insülin sekresyonu ve insülin aktivitesinde ya da her ikisinde birden oluşan defektler sonucunda, kan şekerinin yükselmesi ve karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasındaki anormallikler ile karakterize bir grup hastalıktır
Sevgili okuyucularım, diyabetle ilgili farkındalığımızın artması gerektiği bir dönemdeyiz. Çünkü diyabet, halk sağlığını küresel anlama tehdit eden ve mutlaka önlem alınması gereken sinsi bir hastalıktır. Türkiye' de diyabetli hasta sayısı 8,5 milyona ulaşırken bu sayı dünyada yaklaşık 430 milyon kişidir. 2045 yılında dünyadaki diyabetli hasta sayısının 629 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
Diyabet daha sık olarak;
• orta yaşlılarda,
• yaşlılarda,
• şişmanlarda ve kadınlarda görülür.

Diyabetin Belirtileri;
• Çok yemek yeme,
• çok susama ve çok idrara çıkma,
• enerji eksikliği ve kilo kaybı,
• bulanık görme,
• yavaş iyileşen yaralar şeklinde sıralanabilir.
Diyabette egzersizin faydaları nelerdir
Şeker hastası olan bireylerde kan şekeri kontrolünde beslenmenin önemli olduğu kadar fiziksel aktivitenin de büyük bir önemi vardır. Fiziksel aktivite, besinlerin parçalanması sonucunda oluşan şekerin emilerek kana geçmesinden kaslarda kullanımını sağlar. Böylece kan şekerinde düşme sağlanır. Ayrıca insülin ihtiyacınızı azaltır. Ancak, yanınızda mutlaka kesme şeker veya meyve suyu bulundurun çünkü kan şekerinizde ani düşmeler yaşanabileceğini unutmayın. Egzersiz, haftanın her günü en azından 3 günü uygulanmalıdır. Gün içinde mutlaka bir ana yemekten 1-2 saat sonra uygulanmalıdır.Özellikle aksam yemeğinden sonra yapılabilir. Günlük 30- 60 dk arasında yapılmalıdır.
Şeker Hastalığında Genel Beslenme Nasıl Olmalıdır

• Besin çeşitliliği sağlanmalıdır
• Günde en az üç ana üç ara öğün beslenilmelidir
• İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır
• Besinler doğru hazırlanmalı, doğru pişirilmeli ve doğru saklanmalıdır
• Ekmek ve diğer tahıllar yeterli miktarda tüketilmelidir
• Glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir.
• Posa tüketimi arttırılmalıdır
• Meyve suları yerine meyvelerin kendisi tercih edilmelidir.
• Kurutulmuş meyveler sınırlı miktarda tüketilmelidir.
• Şeker tüketimi azaltılmalıdır
• Tuz tüketimi azaltılmalıdır
• Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır.
• Su ve diğer sıvılar yeterli miktarda tüketilmelidir.
• Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.
• Alkol ve sigara içilmemelidir.
• Düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.
• Tatlandırıcılar kullanılabilir.

Unutulmamalıdır ki diyabetli kişinin beslenmesi kişiye özeldir , bir beslenme ve diyet uzmanı tarafından düzenlenmelidir. Doğru, düzenli ve sağlıklı beslenin, sağlıklı kalın.