Bernard Shaw’ın deyişiyle “Sanat, bir duyguyu yaşayan insanın, o duyguyu bilerek ve isteyerek başkalarına aktarma olayıdır.” Gelişmiş toplumlarda her zaman sanata gerekli önem verilmiştir. Resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat, müzik ve sinema güzel sanatların geleneksel yedi dalını meydana getirmektedir. Sanatın bu dalları insanların zihinsel, duygusal ve estetik deneyimlerini geliştirmeleri ve toplumsal farkındalığı artırmalarına yardımcı olur.

Sanatçılar, eserlerinde iç dünyalarını, duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini yansıtırlar. Sanatın asıl amacı nedir diye sorguladığımızda karşımıza iki farklı kavram çıkar. Birincisi toplumu etkileme ve ikincisi harekete geçirmedir. Örneğin  ünlü bir ressam  yapmış olduğu bir resimle, dünyanın farklı yerlerinde ki pek çok sanat severin ilgisini o sanatçıya ve yaşadığı coğrafyaya çekebilir. Sanatçı burada toplumun bir bireyi olarak ürettiklerinin tüm aşamasında bilinçli ya da bilinç dışı olarak toplumsal bir katkı için hareket etmektedir.

Mahmut Dündar Finike’de Ressam Olmak (4)

Finike son birkaç senedir adını özellikle resim sanatı ile dünyada duyurmayı başarmıştır. Buna vesile olanlardan birisi Finike’nin yetiştirdiği değerli hemşerimiz ressam Mahmut Dündar’dır. İlçemizde geçen sene dördüncüsü düzenlenen uluslararası sulu boya festivalini kendisi gibi ressam olan eşi Hatice Bahçeci Dündar ile küratörlüğünü üslendiği organizasyonla, Finike’nin adını resim sanatında dünyaya duyurmayı başarmıştır. Dünyaca ünlü resim sanatçıları son dört yıldır Finike’ye gelip hem eserlerini halkımızla paylaşmakta hem de ilçemizi dünyaya tanıtmaktadır. Ressam Mahmut Dündar, resim sanatını hem toplum için hem de yaşadığı coğrafya için başarı ile temsil etmektedir.

Mahmut Dündar Finike’de Ressam Olmak (2)

Ressam Mahmut Dündar’ın üslenmiş olduğu misyon ilçemizin sanat alanında da artık ismi anılan, çeşitli organizasyonlar için de gidile bilinecek bir yer olması için çok önemlidir. 18-21 Ocak  2024 tarihleri arasında Antalya Cam Piramit’te organize edilen Antalya Çağdaş Sanat Fuarında “Finikeli” Ressam Mahmut Dündar olarak yerini almış, Finike’nin sadece güneş, kum, deniz ve portakal dışında, resim sanatı ile adının duyulmasını başarmıştır. Bunun yanı sıra Finike Halk Eğitim merkezlerinde açılan resim kurslarında eğitmenlik yaparak öğrencilerine deneyimlerini ve resim tekniklerini paylaşmakta, ileride sanatçı olmayı düşünen öğrencilerine de ilham olmaktadır.

Mahmut Dündar Finike’de Ressam Olmak (3)

Bir diğer taraftan ise Finike’nin yerel yönetimi ve ilgi kuruluşlarının sanatı geliştirmek ve daha iyi yerlere getirmek için desteklerine elbette ihtiyaç vardır. Örnek vermek gerekirse, ilk aklıma gelen ilçemizde bir sanat galerisi bulunmamaktadır. Belediye’nin sanatçılara tahsis edebileceği bir sanat galerisinin olması burada yerel sanatçıların eserlerini halkla paylaşması, hem yurt içinden hem de yurt dışından gelecek ünlü sanatçıların sergilerini burada açmalarına destek vermesi ilçemizin adını sanat dünyasında daha fazla duyulmasına katkı sağlayacaktır.

Mahmut Dündar Finike’de Ressam Olmak (1)

Umarım Ressam Mahmut Dündar’da gelecekte dünyaca ünlü Türk ressamları listesine adını yazdırır, ilçemizde yaşayan diğer sanatçı ve sanatçı adayları için güzel bir örnek olur ve Finikemizi resim sanatında önce ülkemizde sonrada dünyada hak ettiği  yere getirir.

mahmut hoca 2

Yazımı ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sanat ile ilgili güzel bir sözü ile noktalamak istiyorum. “Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz.”