-Diyetime uyuyorum kilo veremiyorum.
- Üzerimde halsizlik var.
- Depresif hal içindeyim.
Merhaba sevgili okuyucularım bu tür şikayetler tembel tiroid diyebileceğimiz hipotiroid yüzünden olabilir. Bu nedenle bu haftaki yazımda insülin direncinden sonra en sık karşılaştığım rahatsızlık olan hipotiroidden bahsedeceğim.
Tiroid hastalıkları dünyada ve ülkemizde yaygın olarak rastlanan bir hastalık grubudur. Bu konuda yapılan çalışmalar Türkiye’de toplumun önemli bölümünde tiroid hastalığı veya riski bulunduğunu ortaya koymaktadır.
TİROİD NEDİR?
Tiroid boynun alt kısmında bulunan küçük kelebek şeklindeki salgı bezidir. Vücudun metabolik işlevleri için büyük bir sorumluluk üstlenir. Metabolizma kontrolünü sağlayan iki temel hormon salgılar. Biri T3 ( triiyodotironin ) , diğeri T4 ( tiroksin ) 
Tiroid bezi düzgün çalıştığında bu iki hormon kan yoluyla, yediğiniz besinlerden gelen enerjiyi hücrelere taşır. Tiroid hormonları aynı zamanda vücut ısısını dengelemeye, kan kalsiyum seviyesini düzenlemeye, büyüme ve gelişmeye ve bebeklikte beyin gelişimine fayda sağlar. Tiroid problemleri kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Yaş ilerledikçe, radyasyona maruz kalınmışsa, menapozda veya premenapoz devresinde ise ve ailesinde tiroid problemi olanlarda risk artar. 

HİPERTİROİD VE HİPOTİROİD NEDİR?
Tiroid hormonu normal değerlerden daha fazla salgılanırsa metabolizma hızlanır ve hipertiroidi hastalığı gelişir. Eğer daha az salgılanırsa bu duruma da hipotiroidi denir ve metabolizma hızı azalır, kabızlık, deri döküntüsü, saç dökülmesi, kilo artışı, aşırı sinirlilik hali oluşur. Kanda T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi hastalığın seviyesi hakkında bilgi verir.

BESLENME TEDAVİSİ
Zayıflama sürecinde de en fazla karşılaşılan ve günümüzde yaygın olarak gözlenen tiroid rahatsızlıklarında beslenme büyük önem taşımaktadır. Metabolizmanın çalışmasını kontrol eden ve yaşamsal fonksiyonlar için gerekli olan tiroid hormonları eğer düzensiz salgılanırsa ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Örneğin, hipotiroid metabolizma üzerinde birçok olumsuz etki göstermektedir. Metabolizma yavaşladığı için bireylerde kilo artışı söz konusu olmaktadır.
Kilo artışı ise bireylerde stres, obezite, kalp damar hastalıkları ve sonunda bozulmuş glikoz toleransına neden olmaktadır. 

HİPOTİROİDİ BESLENME ÖNERİLERİ
Hipotiroidi olan bireylerin tüketecekleri yiyeceklerin çeşit ve miktarı hormon seviyelerini etkileyebilmektedir. Bu nedenle;
  • Hipotiroidler, sağlıklı bir diyet tüketmelidirler. Diyetin makronutrient ve mikronutrient içerikleri bir beslenme uzmanı tarafından kişinin yaşam tarzına, fiziksel ve biyokimyasal analizlerine göre özel olarak hazırlanması gerekmektedir.
  • Hipotiroidi durumunda kabızlık görülebileceği için posa içeriği yüksek besinler daha sık tüketilmelidir. ( sebzeler, meyveler, kurubaklagiller ve tam tahıllı ürünler gibi )
  • Emilimi azaltabileceğinden tiroid ilaçlarıyla aynı öğünde demir ve mide ilaçları kullanılmamalıdır.
  • Hipotiroidi olanların iyotlu tuz, hipertiroidi ve nodüler guatırı olanların aşırı iyot alımında hashimato tiroidi oluştuğu için iyotsuz tuz yemeleri gerekmektedir.
  • İyotun emilimini arttırmak için E vitamininden zengin besinler de tercih edilmelidir. Kaynakları: Bitkisel yağlar, fındık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemiş
  • Guatrojenik besinler iyot alımına engel olur. Bu nedenle bu besinlerden kaçınmak gerekir. Örneğin: soğan, kırmızılahana, soya, turp, karnabahar, brokoli gibi.
  • Hindistan cevizi, balık ve keten tohumu hipotiroid hastalarının beslenmesinde yer alması gereken besinlerdir.
  • Selenyum seviyesini dengede tutmak için;  Deniz ürünleri, et/tavuk/balık, mantar, tahıllar, yumurta, sarımsak, ay çekirdeği uygun miktarlarda tüketilmelidir.
  • Tiroidde yaygın olarak görülen ödemdir. Su tüketimini aksatılmamalı ve günde 2-2,5 lt içmeye çalışılmalıdır.
  • Mümkünse diyetten şekerli, işlenmiş, rafine edilmiş besinleri çıkarılmalıdır. Karbonhidratlı ve yağlı besinleri aşırı tüketmek tiroid bezi için zararlıdır Çay, kahve, sigara tüketimi azaltılmalıdır.
  • Hem kas artışı, hem metabolizmanın hızlanması hem de tiroid bezinin salgısını dengeleme yeteneğinden dolayı düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Sevgili okuyucularım, tiroidde beslenme çok önemlidir. Tiroid hastaları; Kan bulgularına, yaşam tarzına, kullanılan ilaçlara uygun yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamalıdır.
Sağlıklı günler dilerim.