Sevgili okuyucularım, bu hafta size Hipokrat’ın dediği gibi, “Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun” diyerek sağlığınızı destekleyici mucizevi besin olan tarçından bahsedeceğim. 

Tarçın dünyada bilinen en eski baharatlardan biridir. Geçmişi, milattan önce 4000 yılına dayanmaktadır. İlk olarak Çinlilerin kullandığı bilinmektedir. Çin tarçını ve Seylan tarçını olmak üzere iki çeşittir. Ülkemizde Seylan tarçını kullanılmaktadır. 

Tarçın baharatı, ağacının kök ve gövde kabuklarının soyulduktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Toz ve kabuk şeklinde bulunan tarçın, hoş kokusu ve tadı ile mutfağımızda yerini almaktadır.

Tarçının bileşiminde kokusunu cazip hale getiren sinnamik aldehit uçucu bir yağ asiti bulunmaktadır. Sinnamik asit anti bakteriyeldir ve mantar önleyici özelliği vardır. Ayrıca tarçın; yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, lif kaynağıdır.

Tarçın oldukça güçlü bir antioksidandır, geleneksel Çin tıbbında, taze zencefil ile karıştırılmış tarçın, soğuk algınlığı ve gripten koruyucu olarak tüketilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Araştırmalara göre alzheimer hastalığına karşı da beyin aktivitesini arttırdığı bulunmuştur. 

Günde 1-2 gram tarçın tüketmek, LDL kolesterole (kötü kolesterol) iyi geldiği bilinmektedir. Trigliseritin düşmesine yardımcıdır. İçerdiği lif sayesinde ise sindirim sistemi ve midedeki gaz problemi için fayda sağladığı kanıtlanmıştır.

Tarçının en önemli özelliği ise kan şekerini dengelemesidir. Kan şekeri dengesi, damar sağlığı ve iştah kontrolü için çok önemlidir. Glisemik kontrol ve insülin duyarlılığı sağlar. Metabolizmayı hızlandırır. Kilo vermeyi destekler. 

Her baharat gibi tarçının da fazla kullanımında yan etkileri olduğundan beslenmede dikkatli tüketilmelidir. Reflü, karaciğer rahatsızlığı ve alerjisi olan kişilerin, hamile ve emziren kadınların, şeker ilacı kullananların ve yüksek tansiyonu olanların, antikoagülan (pıhtılaşmaya karşı ilaç) kullananların tüketmeden önce doktoruna danışması gerekmektedir. Aç karna tüketilmemelidir.

Son olarak, 1 çay kaşığı tarçın 5 kalori içerir. Mucize baharat tarçını, süte, yoğurda, sahlep üzerine, meyveye serpebilir; yulaf ezmesine, müsliye, içtiğiniz suya ekleyebilirsiniz. 

Tarçın Çayı Tarifi

• 1 çubuk tarçın

• Kaynar su

Hazırlanışı;

1 adet çubuk tarçın, cam veya porselen bir fincana konulur, üzerine kaynar su eklenir. Fincanın ağzı kapatılarak 5-10 dakika demlenmesi beklenir. Çay tüketime hazır. Afiyet olsun. 

Sağlıklı günler dilerim.