Fahri trafik müfettişlerinin yetkilerinde yapılan düzenlemeyle, araç sahiplerinin çilesi sona eriyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün aldığı kararla, park cezalarıyla ilgili yetkiler fahri trafik müfettişlerinden alınarak sürücülerin tepkisine yanıt veriliyor.


NASIL FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ OLUNUR?

Fahri trafik müfettişleri, trafik düzeninin sağlanmasına katkı sağlamak amacıyla 1997 yılından bu yana görev yapıyor.

Bu kişiler, sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle görevli olan resmi yetkililere (polis ve jandarma) destek olmak üzere, İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla belirlenen kişilere valilikler tarafından fahri trafik müfettişliği görevi veriliyor.


VATANDAŞA KABUSU OLDULAR!

Fahri müfettişlerin uyguladığı cezalar, vatandaşların korkulu rüyası haline geldi. Özellikle İstanbul'un Esenler ilçesinde haftalardır devam eden ceza krizi, giderek büyük bir soruna dönüştü. Ceza yağmuruna tutulan vatandaşlar isyan etti.

Aynı gün, aynı saatte 6 farklı ceza alan vatandaşlar şaşkına döndü. "Hem drift yapmışım, hem de hatalı park etmişim" diyen bir kişi, fahri müfettişe tepki gösterdi.


HER HAFTA EYLEM VAR!

Esenler'de yaşayan sürücüler, her hafta eylem yaparak fahri müfettişlere karşı tepkilerini dile getiriyor. "Fahri müfettiş istemiyoruz" ve "Ocağımızı söndürdün fahri müfettiş" yazılı pankartlarla neredeyse her gün, uygulanan cezalara karşı protesto gösterileri düzenliyor. Sadece bir kişinin bile toplam cezasının 100 bin lirayı aşması, sürücüler arasında büyük şok yarattı.

ABB, ASALA TARAFINDAN ŞEHİT EDİLENLERİ ZAFER PARKI'NDAKİ "DIŞİŞLERİ ŞEHİTLERİ ANITI"YLA ANACAK ABB, ASALA TARAFINDAN ŞEHİT EDİLENLERİ ZAFER PARKI'NDAKİ "DIŞİŞLERİ ŞEHİTLERİ ANITI"YLA ANACAK


BİZLE İLGİLİ DEĞİL...

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Avukat Sami Güleçyüz, fahri trafik müfettişliği yetkisinin sadece trafik polisleriyle sınırlı olmadığını, emniyet ve jandarma personeline de verildiğini hatırlattı.

Güleçyüz, "Ceza makbuzlarının hiçbiri fahri trafik müfettişiyle ilgili değil. Genel kolluk tarafından düzenlenmiş" şeklinde savunma yaptı.


40 CEZA YEMİŞİM!

Mağdurlardan Necati Karlıdağ, "Bize aniden ceza yazılıyor. Araç başka bir yerdeyken, başka bir yerde gözüküyor. Yüksek sesle müzik, farklı yerlerde aynı anda, hem Beşiktaş'ta hem de Esenler'de... 

Aynı araç aynı anda iki farklı yerde nasıl olabilir? Bir anda mı ışınlandı? İnsanlar kandırılıyor. Ben 40'tan fazla ceza aldım, hepsi aynı tarihlerde, aynı dakikalarda geldi. 

Zorunlu olarak ödemek zorundayız, aksi takdirde araç muayenesi yapılmıyor. İnsanlar sürekli mağdur durumda. Bu sadece bu mahalleye özgü bir durum değil. Şu an içimizden biri de olabilir" şeklinde konuştu.


CEZALARDA YENİ DÜZENLEME...

Fahri Trafik Müfettişleri, kaldırımda yanlış park eden araçlara ceza kesme yetkisini geçici olarak kaybetti. Bundan böyle, park halindeki araçlara fahri müfettişler ceza kesemeyecek.

Ayrıca, usulsüz ceza kesen fahri trafik müfettişleriyle ilgili çeşitli soruşturmalar başlatıldı. Fahri müfettişlerin yetkilerinde önemli bir kısıtlama yapıldı ve artık telefonlarında kullandıkları trafik ihlali uygulamasından park cezası kesme yetkileri kaldırıldı.

Kaynak: Haber Merkezi