İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) - CUMHURBAŞKANI ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin huzur ve güven ortamında geçmesi amacıyla Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy'un başkanlığında Antalya'da yapıldı. Antalya, Afyonkarahisar, Burdur, Isparta, Karaman ve Konya il mülki amirlerinin yer aldığı toplantıda, seçim günü ve sonrası alınacak güvenlik önlemleri konuşuldu.

Antalya'da düzenlenen seçim bölge güvenlik toplantısına, İçişleri Bakan Yadımcısı Mehmet Ersoy, Jandarma Genel Komutanı Asayiş Başkanı Tümgeneral Ferdi Korkmaz, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Burdur Valisi Ali Aslantaş, Isparta Valisi Aydın Baruş, Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, Antalya Valisi Ersin Yazıcı'nın yanı sıra, İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Aslan, emniyet müdürleri ve jandarma komutanları katıldı.
Toplantıda genel seçimin huzur ve güven içinde gerçekleşebilmesi, vatandaşların hiçbir baskı ve tehdide maruz kalmaması amacıyla oylama öncesi, günü ve ertesini de kapsayacak tedbirler görüşüldü.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, “6 il olarak buradayız. Seçim ve seçim güvenliği ile ilgili talimatlarınızı almak için bir araya geldik. Tecrübeli bir ekibiz. Allah'ın izniyle, demokrasinin olmazsa olmazı olan sandıkları namus bellediğimiz gibi namusumuza sahip çıkarak halkın iradesinin ortaya çıkması için gerekli önlemleri alacağımızı tahattüt ediyoruz" dedi.
Bakanlık olarak seçim güvenliğini, kampanya ve propaganda, seçim günü oy verme ve seçim sonrası olmak üzere 3 başlık altında planladıklarını anlatan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, oy verme günü öncesi tedbirlerin miting ve toplanma alanları, stant kurulması ve broşür dağıtılması ile seçim döneminin Ramazana denk gelmesi nedeniyle iftar ve sahur programlarını kapsadığını kaydetti.
Ayrıca dijital ortamdaki güvenliği sağlamak amacıyla ilgili birimlerin sürekli görevde olacağını ifade eden Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Burada dikkat edeceğimiz en önemli konu güvenlik gerekçesiyle ifade özgürlüğünün önüne geçmemektir. O kadar önemli bir seçimde esas olan özgürlüğü temin etmektir. Güvenlik, özgür bir ifade ve tercih ortamını sağlamak için vardır. Bu itibarla bizim temel sorumluluğumuz, birilerinin başkalarının özgürlük alanına müdahil olamayacağı, tercihlerin de özgürce yapılabileceği ve ifade edilebileceği güvenli bir ortamı tesis etmektir. Kampanya döneminde basına açık ve kapalı toplantılarda güvenlik tedbirlerini alırken bir üçüncü gözü mutlaka kullanacağız. Yani, alınan tedbirleri dışardan izleyecek, kontrol edecek bir mekanizma da oluşturacağız. Seçim kampanyalarında 18 yaşında küçüklere seçim broşürü, seçim materyali, afiş dağıttırılmasına izin vermeyeceğiz. Takdir edersiniz ki bu çalışmalarda kişiler bazen aşırı tepkiler gösterebiliyor, gerginlikler yaşanabiliyor. Mahallenin küçük çocuklarının ellerine siyasi parti broşürleri tutuşturulup onları tanımadıkları insanların önüne, evine, kapısına yollamak çocuklarımız açısından bir risk içeriyor. Dolayısıyla çocuklarımızı korumak adına uygulamayı bu şekilde devam ettirmemiz gerekiyor" dedi.
Seçim sürecinde kolluk birimlerinde görevli bütün personelin zorunlu haller dışında izinlerinin kaldırıldığını belirten Ersoy, “Seçim günü emniyetimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz, güvenlik korucularımız ve geçici güvenlik korucularımızla bugün itibarıyla toplam 601 bin 250 personelimiz görevlerinin başında olacaktır. Güvenlik güçlerine yardımcı olmak amacıyla hava unsurları ile kara ve deniz vasıtaları, haber sistemleri, jandarma ve emniyet istihbarat birimleri ve kamera sistemlerinin entegre şekilde bu süreçte yer alacak. Hassas kişiler ile enerji altyapılarının korunması için de ilgili bütün birimlerin tam kapasiteyle görevlerinin başında olacak. Özellikle oy kullanılan yerlerde görev alınacak personele hizmet içi eğitim verilecektir. Ayrıca Ankara merkez ve valiliklerde alınan seçim güvenlik tedbirleri doğrultusunda basına sürekli bilgilendirme yapılacaktır. Özellikle seçim günü üzerinde silah bulunan kişilerin binalara girişine izin verilmeyecektir. Seçim hukuktur. Herhangi bir hatanın telafisi mümkün değildir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI


 

Kaynak: dha