Obezite ameliyatları son günlerde ülkemizde çok fazla artış göstermekte ve ciddi anlamda popüler hale gelmektedir. Ameliyatlar, birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu haftaki yazımda sizlere obezite tedavisi nedir,  kimler tarafından tercih edilebilir, beslenme tedavisi nasıl olmalıdır gibi konulardan bahsetmek istiyorum. 
Sevgili okuyucularım ‘’ Obezite ameliyatı bir mucize değildir, obezite cerrahisinin başarılı olması için;  hastanın yeni yaşam tarzını benimsemesi, metabolizma ve endokrinoloji uzmanlarıyla işbirliği içinde oluşturulan diyet programına uyması, gerekiyorsa besin, vitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak kullanması büyük önem taşımaktadır.
OBEZİTE CERRAHİSİ NEDİR?
Obez hastalarının kilo vermelerine yardımcı olmak amaçlı gıda alımlarının veya besin emilimlerinin ya da her ikisinin birden azaltılması amacıyla sindirim sistemlerine cerrahi müdahalede bulunulmasına “obezite cerrahisi” ya da “bariatrik cerrahi” denilmektedir.
KİMLERE UYGULANIR?

  • BKİ’si 40 üzeri olanlara

  • Diyet uygulamasına rağmen 1 yıldır kilo veremeyenlere

  • En az 3 yıldır obez olanlara

  • Hormonal hastalığı olmayanlara

  • 18-60 yaş arası kişilere

100 kilonun altında, ciddi anlamda hiç diyet yapmamış yani kaçamaklar yaparak her defasında diyeti sonlandırmış, diyet yapmak zor gelen ya da spora gerekli ağırlığı vermemiş ve hiçbir rahatsızlığı olmayan kolayca emek vermeden kilo vermek isteyen bireylere obezite ameliyatı uygun değildir. Öncelikle bir beslenme uzmanı eşliğinde sıkı bir şekilde diyet yaparak ve spor ile sonuç alabiliyor mu? Bunu deneyimlemek lazım ve hala başaramıyorsa, doktorun da kontrolüyle obezite cerrahisine yönelmek daha uygundur.
BESLENME TEDAVİSİ
Cerrahi sonrası doku iyileşmesinin hızlanması ve yağsız doku kaybının minimum düzeyde olabilmesi için yeterli enerji ve besin öğesi gereksinimlerinin karşılanması için beslenme büyük önem taşımaktadır.

  • Öğün atlamamaya büyük özen gösterilmelidir. Günde en az 3 ana öğün tüketilmeli, buna ek olarak 2 de ara öğün tüketmek yerinde olacaktır. Böylece mideyi aşırı doldurmaz ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasına destek olunmalıdır.

  • Proteinler, tercihen karbonhidratlar ve yağlardan önce tüketilmelidir. Günde yaklaşık 60 g protein kaynağı alınması gerekmektedir.  (1 porsiyon tavuk, hindi, balık ya da 1 porsiyon az yağlı peynir gibi).

  • Yemekler hem küçük porsiyonlar halinde hem de küçük parçalara bölünmüş halde hazırlanmalıdır. Çok fazla yemek yemeyi önlemek için küçük tabaklar ve küçük çatal – kaşıklar kullanabilirsiniz. Yiyecekler çok yavaş yenilmeli ve iyice çiğnenmelidir. Servis tabakları ve tencereler masada bulundurulmamalı ve asla ikinci porsiyon alınmamalıdır.

  • Dolgunluk ve doygunluk hissi yaşandığı zaman yeme ve içme sonlandırılmalıdır.

  • Dumping sendromuna şeker ve şekerli ürünlerin sebep olmasından dolayı fazla şeker içeren ürünlerden kaçınılmalıdır. ( Midenin çok hızlı bir şekilde boşaltılmasıyla ortaya çıkan şikâyetlerdir. )

  • Hastalar yemeklerden 30 dakika önce ve sonrasında su alınmalı, yemekler ile birlikte sıvı tüketimi yapılmaması gerekmektedir.

  • Kafein içeren içecekler dehidratasyona ve LDL yükselmesine sebep olduğu için sınırlı düzeyde tüketilmelidir. Günlük önerilen kafein miktarı 300 mg’ı geçmemelidir.

  • Yemeklerin 1 porsiyonunda 1 tatlı kaşığından fazla yağ bulunmamalıdır.

  • Yiyeceklerin pişirme şekillerine dikkat edilmeli, sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

  • Ekmek yapısında olan nişastalı ürünlerde, sert sebze ve meyve sindiriminde sorun yaşanmasından dolayı iyi tolere edilememektedir. Lifli sebzeler ( kuru fasulye, kereviz, bezelye vb. ) , çiğ sebzeler, mantar, börülce salatası, patates kızartması, baharatlı, turşu, acı, ekşi gibi sindiriminde sorun yaşanacak besinlerden uzak durulması gerekmektedir.

  • Her gün 30 dakika aerobik fiziksel aktivite yapılmalı, hastanın durumuna göre 1 ay sonra derecesi arttırılmalıdır.

Sevgili okuyucularım, ‘’Obezite Cerrahisi’’ bir kür ya da diyet gibi görülmemelidir. Edinilen bu sağlıklı beslenme alışkanlıkları bundan sonra hastalar için yeni yaşam biçimi olmalıdır. Bu görüşün aynı zamanda aile ve arkadaşlar tarafından da benimsenmesi sağlanmalıdır. Sağlıklı günler dilerim.