Merhaba sevgili okuyucularım bu hafta sizlerle, Şampiyonlar Ligi’nde PSG (Paris Saint Germain) ve Başakşehir maçında 4. Hakem Sebastian Coltescu’nun Başakşehir yardımcı antrenörü Pierre Webo’ya karşı sergilemiş olduğu ırkçı söylem üzerine bir paylaşım yapmak istedim.

Gelin hep birlikte dünyada ırkçılık tanımı nasıl bir gözden geçirelim:

Türk Dil kurumu sözlüğüne bakıldığında ırkçılık; ‘‘İnsanların toplumsal özelliklerini biyolojik, ırksal özelliklerine indirgeyerek bir ırkın başka bir ırklara üstün olduğunu öne süren öğreti, rasizm’’ olarak tanımlanmaktadır.

Modern biçimiyle bakıldığında ırkçılık, kapitalist toplumların gelişimine paralel olarak ortaya çıkmış ve yabancılara karşı nefret, kin ve dışlanma davranışları olarak tanımlanmaktadır.

UNESCO’nun 1967’ de Paris’te düzenlediği ‘Irkçılığın Tanımlanması Konferansı’ndan çıkan tanıma göre ise, ‘‘İşgalleri, köleliği ve sömürgeciliği haklı çıkarmak adına ortaya çıkmış bir kuramdır.’’ Şeklinde ele alınmıştır.

Zamanla bakıldığında ırkçılık kavramı artık kalıtımsal genetik özelliklerden çıkarak bireyleri ötekileştirmektedir. Kültürel dışlama, etnik merkezcilik, göçmen karşıtlığı gibi tavır ve davranışlar dünyada yabancı düşmanlığını ortaya çıkartmaktadır.

Geçmişe ve bugüne bakıldığında insanların ten renginden, coğrafya özelliklerinden dolayı insanlar tarafından dışlandığı, hor görüldüğü, küçümsendiği görülmektedir.

Peki gerçekten insanoğlu bir ırktan daha üstün olabilir mi? Kimden öğrendi ötekinin renginin çirkin kendi renginin güzel olduğunu? Bunda birçok faktör etkili öncelikle ailede, eğitim döneminde, sosyal medyada, sanat dünyasında spor dünyasında ve kültürel ve tarihsel olarak hep karşımıza çıkmaktadır.

Oysaki ötekinin farklılıklarını zenginlik ve güzellik olarak gördüğümüzde, kimsenin kimseden (zenginlik, statü, sınıf, etnik, coğrafya vb.) üstün olmadığının bilincine varmış olmak çok önemli bir vasıf…

İnsanlara Batılı-Doğulu, Siyahi-Beyaz olarak etiketlemediğimizde ve tüm insanlığa kucak açtığımızda bu tür ayrımcılığın son bulması mümkündür.

Şimdi hep birlikte gözlerimizi kapatalım: Başka bir memlekette başka bir coğrafyada başka bir insan topluluğu içinde doğmuş olduğumuzu hayal edelim. Ötekini anlamaya çalışalım olur mu? Farkedelim! Annemizi babamızı, ten rengimizi, doğmuş olduğumuz coğrafyayı, göz rengimizi, saç rengimizi, boyumuzu postumuzu biz seçemiyoruz. İnsanoğlunun bir anadan bir babadan (Adem-Havva) geldiğini düşünürsek hepimiz insanız ve hiçbirimizin birbirimizden üstünlüğü yok. Üstünlük sadece ve sadece gerçekten ama gerçekten ‘İNSAN’ olmaktan geçiyor…

Unutmayın insanlar ırkçı doğmaz. Irkçılık sonradan öğrenilir…

Sevgiyle Kalın…

Klinik Psikolog Gülsüm Bircan

İnstagram: @klnk.psk.gulsumbircan