Aşırı kilo ve obezite, dünyanın karşı karşıya geldiği en önemli sorunlardandır. 5-17 yaş arası her 10 çocuktan birinin aşırı kilolu olması dünyada 155 milyon civarında çocuğun bu sorunla yaşıyor olması demektir. Ayrıca yaklaşık 30-45 milyon çocukta bu sorun hastalık boyutunda.

Sevgili okuyucularım, eğer önlem alınmazsa çocuklukta obezite ileriki yaşlarda kalp hastalığı, kalp yetmezliği inme gibi kalpte sorunlara yol açabilir. Çocuklarda obezite ile mücadele okul çağında, kantinde başlar. Bu konuda velilere de büyük görevler düşmektedir.

5-17 yaş arası çocuklarımız günün büyük bir çoğunluğunu okulda geçiriyor. Bu yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığı oluştuğu için okul kantinleri bu kapsamda çok önemlidir. Bu nedenle velilerimizin çocuklarının yeme-içme alışkanlarını kontrol etmesi gerekmektedir. Okul kantinlerinin yanı sıra dışarıda sağlıksız koşullarda ürün satılabiliyor, kantinler ise denetime açıktır. Ofisimde takip ettiğim çocuk danışanlarıma dışarıda satışı yapılan ürünlerin kullanılmamasını tavsiye ediyorum. Çünkü, okul kantinlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, ”Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğe göre kantin, yemekhane, kafeterya gibi gıda işletmelerinde çalışan personel temizlik ve hijyen kurallarına uyması zorunlu kılınmıştır. Dışarıda satılan besinler denetimsiz olabilmektedir.

İlk olarak 2015 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından ''Sağlıklı Kantin'' uygulaması başlatılmıştır. Uygulamaya göre gazlı içecekler, cips türü yiyecekler tamamen kantinlerde yasaktır. Yerine meyve, peynir, süt, ayran, domatesli-biberli-peynirli sandviçler gelmiştir.

Bu yıl ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iyi beslenme alışkanlığına uygun olmayan ürünlerin kantinlerde satılamayacağını açıklamıştır. Sağlık Bakanlığı da ''Beslenme dostu okul'' programı kapsamında yeni dönemde kantinde satılan ürünlerde yeşil, sarı ve kırmızı logo uygulamasını başlatacak. İyi beslenme alışkanlığı olan ürünler yeşille ifade edilirken, daha sağlıksız ve enerji yoğunluğu yüksek ürünler kırmızı logoyla gösterilecek. 2019-2020 öğretim yılından itibaren, okul gıdası logosu barındırmayan hiçbir ürün kantinlerde satılamayacak.

Okul gıdası logosuyla çocuklarımıza ve velilerimize etiket okuma alışkanlığı kazandırılacaktır. Etiket okumayla besinin neyden üretildiği, kişiye faydalı ve zararlı tarafları öğretilmesi amaçlanmaktadır.

İyi nesiller yetiştirmek istiyorsak beslenme düzenimizi şekillendirmemiz gerekmektedir. Unutmamalıyız ki bu yıllarda alışkanlık haline getirilen beslenme düzeni tüm hayatımızı etkiliyor. Benimsenen düzen çocuklarımızın enerji, vücut-beyin gelişimi, hatta gelecek başarılarında dahi büyük rol oynamaktadır.

Pazartesi başlayacak olan 2.dönem eğitim - öğretim yılının sağlıklı, başarı dolu günlerle geçmesi dileğiyle.