Çok eski yıllardan beri kefir güçlü yapısı gereği tüketmemiz gereken içeceklerdendir. Kefir Türkler tarafından 5000 yıl önce bulunmuştur. Çok besleyicidir. Hatta içeriğindekilerden dolayı Avrupa kayıtlarına kefir mucize içecek olarak geçmiştir.

Sevgili okuyucularım , kefir, inek, keçi ve koyun sütlerinden mayalanarak elde edilen ayrana benzer fakat biraz ekşi tadındadır. Birçok besinlerin arasındaen zengin olmakla birlikte en önemli özelliği bağırsaklara iyi gelen bir içecek olmasıdır. Kefir en etkili probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler bağırsaklarımızdaki zararlı mikroorganizmaların bağırsak duvarına yayılma ve yapışmasını engeller.

Kefirin Faydaları:
• Kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri ileA, C, D ve K vitaminleri, biotin ve triptofandan çok zengindir.
• Cilt ve saçların sağlıklı görünümünü sağlar.
• Glisemik indeksi düşük olmasından dolayı kan şekerinizi dengede tutar ve uzun süre tok tutan içecekler arasındadır.
• Laktoz içermediğinden süt içemeyenlerin de tercih edebileceği bir içecektir.
• Kemik sağlığında etkilidir. Düzenli tüketimi osteoporozuz ilerlemesini yavaşlatır. Kaliteli hayvansal protein içerir.
• Fermente içecektir. Kanserojen bileşikleri inhibe ederek tümör gelişimini azaltır.

Kefirin tüketiminde zorluk yaşarsanız ayran veya yoğurtla karıştırıp tüketebilirsiniz. Çocuklarınıza içirirken besleyiciliğini arttırmak için içerisine meyve koyup verebilirsiniz.

Kefir yapımı:
Kefir mayası beyaz renkte minik topçuklar halindedir. 1 litre süt için 2 ceviz büyüklüğü kefir kullanılabilir. Kefir yapımında hiç metal eşya kullanılmamalıdır.
Öncelikle kefir mayasını cam kavanoza koyun. Üstüne sütü ekleyin. Kavanozun ağzını kapatın ve karanlık ortamda yaklaşık 20-22 saat ( yazın 10 saat) mayalanmasını bekleyin. Mayalama işlemi bitince bez süzgeçle süzün ve buzdolabına kefir i kaldırın. Süzgeçte kalan mayasını ise su dolu ağzı kapalı küçük bir kavanozda buzdolabına kaldırın. Rengi değişen kefir mayalarınızı kesinlikle kullanmayın.

Sevgili okuyucularım, 1 su bardağı kadar kefir ( 250 ml) günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık % 30’unu karşılamaktadır.

Yazımı bitirirken Hipokrat ın şu sözü bilimde kefirin faydalarını desteklemektedir.
‘’ Tüm hastalıklar, bağırsakta başlar’’

Sağlıklı bir bağırsak sistemi ve hastalıklardan korunmak için düzenli kefir tüketilmelidir. Sağlıklı günler dilerim.