Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hurma sofralarımızda yerini almaya başladı. Sadece ramazanda değil her dönemde tüketilmesi gereken hurma, sembolik bir meyve olmamakla birlikte tam bir vitamin ve mineral deposudur.

Türkiye’de genellikle iftariyelik olarak düşündüğümüz hurma, üretim merkezi olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da salatalarda, dondurmalarda, pişmiş yemeklerde, keklerde ve tatlılarda kullanılmaktadır. Hurma çok yıllık bitkidir. Hurma ağacı 150 yıl yaşayabilmektedir.

Sevgili Okuyucularım hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için birçok protein, lif ve yağ ile birlikte magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir ve çinko gibi farklı mineraller, beta karoten ve A, B1, B2, B9 ve C vitaminlerini içermektedir.

Orucun hurma ile açılması

İftar zamanına kadar aç kalan vücutta halsizlik ve yorgunluk baş göstermektedir. Orucun hurma ile açılması kan şekerinizin daha dengeli yükselmesini sağlayacaktır.

Hafızayı Güçlendirir

Hurma beyni ve hafızayı ciddi şekilde destekler. A vitamininin bir türü olan ve tüketildiğine retinale dönüşen beta karoten içerir. Bunun dışında beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Kalbe iyi gelir.

Magnezyum içeriği ile kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Potasyum içeriği ile de kan basıncını azaltmaya yardımcıdır ve kalp fonksiyonlarının düzgün işleyişine yardım eder. yani ritm bozukluklarında faydalıdır, LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürür.

Kansere karşı koruyucudur.

Hurma beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidan flavonoidleri de içerir. Bu antioksidanlar vücuttaki hücre ve diğer yapıları oksijen serbest radikallerinin zararlı etkilerinden koruyucu etkiye sahiptir.

Anne sütünü arttırır.

İçeriğindeki oksitosin hormonu benzeri bir madde ile doğumu kolaylaştırır, emziklilikte süt miktarını artırır. Fakat gebeliğin ilk üç ayında riskli dönemden dolayı önerilmez. Anne adayları doktora danışarak yemelidir.

Kabızlığı Önler.

lif içeriğinden dolayı bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunarak hazımsızlık ve kabızlığın oluşmasını engeller.

Kansızlığı Önler. Hurma, yüksek demir içeriğinden dolayı, düzenli olarak tüketildiğinde hemoglobin sentezini artırıcı etkisinden dolayı kansızlığı tedavi ettiği bildirilmiştir.

Şeker yerine hurma

Rafine şekeri mümkün olduğunca azaltmak için yerine kuru meyvelerden yararlanabilirsiniz. Hurma, ayrıca şekeri bırakmak isteyenler için kullanılan benim de danışanlarıma önerdiğim meyvelerdendir. Günlük diyette herhangi bir formda alınabilir. Hem lezzetli, hem sağlıklıdır. Bununla birlikte ne kadar yorgun olursanız olun yedikten 30 dk içinde enerjinizi arttırabilmektedir.

Peki ne kadar tüketelim?

İçerisinde şeker miktarı yüksek olduğundan metabolik sendromlular ve diyabetliler dikkatli tüketmelidir. Günde 2-3 adet orta boy hurma 1 porsiyon meyveye eşittir. Bu miktarı aşmamaya özen gösteriniz.

Sevgili okuyucularım, hurma besin değeri yüksek bir meyvedir, sadece Ramazan’da değil yılın her mevsimi tüketilmelidir. Hayırlı Ramazanlar dilerim