‘‘Kardeşim sen düşünceden ibaretsin. Geriye kalan et ve kemiksin. Gül düşünür gülistan olursun. Diken düşünür dikenlik olursun.’’(Mevlana)

Sevgili okuyucularım bu hafta sizlerle olumlu düşünmenin kişi üzerinde etkilerini paylaşmak istiyorum.

Peki, kişisel gelişim kitaplarında oldukça sık rastlanılan olumlu düşünme kavramının gerçekten kişi üzerinde olumlu yönleri var mı? Yoksa Polyanacılık oynayıp kişinin kendini kandırma durumumu?

Yapılan birçok araştırma göstermektedir ki, olumlu düşünme tarzı kişinin yaşamdan doyum almasını sağlamakta ve hayatın getirdiği olumsuz olaylara karşı daha gerçekçi bir düşünce ile olumsuz durumdan olumlu bir düşünce yapısı geliştirerek kişinin kendini depresyon, anksiyeteye kadar birçok problemlebaşa çıkmasında büyük rol oynamaktadır.

Olumlu düşünmek, olumlu duygu ve davranışı da beraberinde getirecektir. Örneğin kişi ‘‘yarın benim için çok güneşli bir gün olacak’’ diye düşünüp sabah kalktığında iyi haberler alması ve dışarı çıktığında yağmurlu havanın farkına varıp güneşin aslında kendini ısıtan duygular olduğunu fark etmesi gibi. Tabi yine hatırlatmakta yarar var hepimiz biriciğiz ve her tedavi, terapi, düşünce yapısı kişiye özel olarak değerlendirilmelidir. Ben burada genel bir izlenimden bahsettiğimi belirtmek isterim.

Aktarım her zaman var. Atalarımızdan bize gelen olumlu düşüncelerin yanında olumsuz düşünceler düğümlerinin çözülmesini bekleyen bir urgan gibi bizi sarmalamış durumda…

Böyle bir durumda olumsuz düşünen aile çevresinde büyüyen bir çocuğun olumlu düşünme yapısı da olumsuz olacaktır. O yüzden her zaman diyorum ki: Çocuktan önce gelin sizin aile bağlarınızdan gelen problemleri çözelim. Siz çözülünce çocuğunuzda problem olarak gördüğünüz durum otomatikman ortadan kalkabilir.

Unutmayalım ki olumsuz sayılan her olayın, düşüncenin bir de olumlu bir yönü vardır.

Olumlu düşünceyi geliştirmek için yapabileceklerimiz:

*Olumsuz bir düşünceyi ifade etmek yerine olumlu bir cümle kurmayı deneyin.

Örneğin; olumsuz: ‘‘Hayat bir gün yüzüme gülmedi. Bugüne kadar hiç mi iyi bir şey olmaz.’’ Yerine olumlu: ‘‘Evet hayat şimdiye kadar bana gülmedi. Ama bugün başka bir gün ve ben hayattayım. Yeni bir gün başlıyor kendime bugün özel davranacağım.’’(yürüyüş yapmak, sinemaya gitmek ya da ev de film izlemek kendin için en güzel yemeği yapmak ya da dışarıda yemek yemek, denizi seyretmek, ağaçları, kuşları, gökyüzünü seyretmek…)

*Gelecek zaman yerine şimdiki zamanı kullanın: ‘‘Sosyal ortamda kendimi daha iyi ifade edeceğim.’’ İfadesi yerine, ‘‘Sosyal ortamda kendimi daha iyi ifade ediyorum.’’ Bizim gelecekten çok şuan için kendimizi güvende olduğumuzu hissetmeye ihtiyacımız var.

*Olumlu düşüncelerinizi sürekli olarak tekrarlayın: Beyniniz eski olumsuz düşünce yerine yeni olumlu düşünceye odaklanabilmesi için yeni düşünceyi tekrarlayın.

Biliyoruz ki bu yaşam bizim, senaryoda giriş kısmını biz yazmamış olabiliriz ama hayatımızın gelişme ve sonuç kısmını biz şekillendirebiliriz…

Sevgiyle kalın…

Klinik Psikolog Gülsüm BİRCAN