Obezite artık tüm dünyada bir hastalık olarak kabul edilmekte ve tedavi edilmesi gereken bir durum olup birçok hastalığın vücutta baş göstermesine sebep olmaktadır. Obezite cerrahisi, son on yıl içerisinde giderek popüler hale gelen ve çok tercih edilmeye başlanan, obezite tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yöntemin popüler hale gelmesinde kişilerde etkin kilo kaybı ve beraberinde inanılmaz bir motivasyon sağlaması etkili olmuştur. Yaşam kaliteleri düşmüş ve birçok sağlık problemi olan bireyler için son bir umut olarak görülen bu yöntem sadece zayıflama odaklı olmamalı aksine yeni bir yaşam tarzına geçişin ilk basamağı olarak görülmelidir.

Cerrahi operasyon öncesinde hastanın beslenme konusunda yeterli eğitim alması, operasyon sonrasında beslenme tedavisi protokolünün doğru oluşturulması ve hastanın sıkı takibi sürecin daha sağlıklı ve başarılı geçmesinde oldukça önemlidir. Beni bu konuda yazmaya yönelten sebep ise; ofisime gelen obezite cerrahisi ile kilo vermiş olan danışanlarımda gördüğüm izlenimlerim sonucunda ve geçtiğimiz haftasonu Ankara ‘ da katıldığım ‘Bariatrik Cerrahi ve Beslenme Sempozyumu’ nda ’’ edindiğim güncel bilgiler doğrultusunda bir iki yıl gibi kısa zaman sonunda diyetisyen takibini bırakan bireylerin tekrar kilo almaya başlaması, kilo verimlerinin durması ile istedikleri kiloya ulaşamamaları oldu. Ayrıca bazı danışanlarımda ise motivasyon düşüşleri ile beraber diyetlerinden sıkıldıklarını gördüm. Hal böyle olunca eski beslenme tarzına dönüşler kaçınılmaz hale geliyor.

Sevgili okuyucularım ‘Obezite ameliyatı sihirli bir değnek değildir’’, obezite cerrahisinin başarılı olması; hastanın ömür boyu beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerine bağlıdır. İstenilen başarıya, ameliyat sonrasında doktorunuzun ve diyetisyeninizin sizin için oluşturduğu programa uymadan ulaşamayacağınızı unutmayınız. Bu dönemdeki beslenmeyi ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası beslenme diye ikiye ayırabiliriz. Ameliyat öncesi beslenme eğitimi bireyi süreçle ilgili bilgilendirme, gerektiğinde ameliyat öncesi az da olsa kilo kaybı sağlama ve ameliyat sonrası beslenme düzenine hazırlamaktır. Ameliyat sonrasında diyetin temel prensiplerini bilmeniz yeniden kilo alımının önüne geçmek ve obeziteye bağlı sağlık sorunlarının kontrol altında tutulabilmesi için en az ameliyat kadar önemlidir. Çünkü; cerrahi sonrası doku iyileşmesinin hızlanması ve yağsız doku kaybının minimum düzeyde olabilmesi için yeterli enerji ve besin öğesi gereksinimlerinin dengeli bir şekilde karşılanması için beslenme büyük önem taşımaktadır.

Ofisime gelen danışanlarımda gördüğüm diğer bir sorun ise; ameliyattan 6 ay 1 yıl gibi zaman sonrasında bazıları diyetisyen kontrollerini bırakarak uygun olmayan beslenme düzenlerine geçmişlerdir. Bu bireylerde yaptığım ayrıntılı vücut analizi sonucunda yağ dokudan kaybetmenin yanında kas dokudan da azaldığı görülmektedir. Motivasyonunuzun düşmemesi, kilo veriminin devamı ve kalıcılığı için sürekli olarak veya sık aralıklar ile bu konuda bilgisi olan bir diyetisyen desteği almalısınız. 
Sizlere çok karşılaştığım birkaç soru hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.

Ameliyattan önce diyet yapmak zorunda mıyım?
2 veya 3 hafta gibi kısa bir süre yapılan bu diyet kişinin durumuna göre değerlendirilmektedir. Ameliyat öncesi diyetin amacı; operasyonun kolay geçmesini sağlayarak daha güvenli hale getirmektir. Ayrıca ameliyat sonrası ve hayat boyu yeni beslenme sisteminize alışmak ve yaşam biçiminizi değiştirmek için de yüksek oranda size yardımcı olur.

Obezite Ameliyatlarından Sonra Ne Kadar Kilo Verebilirim?
Ne kadar kilo verileceği hangi obezite ameliyatının yapıldığına ve hastanın hayat tarzını ne kadar iyileştirdiğine göre değişebilir. İstenilen kilo veriminin sağlanması için günlük alınan kalori miktarının doğru ayarlanması ve aynı zamanda egzersiz yapılması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında fazla kiloların %50-60nin verilmesi mümkündür.

Obezite Ameliyatları Sonrası Kesin Kilo Verilir mi?
Hastanın kilo vermesinin önündeki tek engel kendisidir. Çünkü obezite ameliyatları kişinin önündeki tüm engelleri kaldırıyor desek yanlış olmaz. Bu ameliyatlar sonucunda hastaların hızla kilo vermesi beklenir. Ancak ameliyat sonrası uzmanların önerilerini dinlemeyen, eski beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyen, spor yapmayan hastalar istenilen oranda kilo veremez.

Ameliyat sonrası obezitenin sebep olduğu hastalıklardan kurtulacak mıyım?
Hastalar kilo verimiyle beraber obezitenin yol açtığı birçok yandaş hastalıktan kurtulur. Ayrıca fiziksel faaliyetlerini daha rahat yapabilir Kilo verimiyle insanların iş hayatındaki başarısı da artar. Özellikle belirtmek istiyorum ki kişilerin özgüveni artar ve psikolojik sorunları azalır.

Ömür boyu diyetisyen kontrolünde olmak zorunda mıyım ?
Bunu zorunluluk olarak görmek doğru değil. Bu sayede düzen ve dengeli beslenmiş hem de en sağlıklı biçimde kilo vermeniz sağlanmış olacaktır. Verdiğiniz kiloların geri alımın engellemiş olacaksınız. Zaten ameliyat olma amacımızda bu değil mi.
Sevdiklerinizle beraber mutlu ve keyifli bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle…